Amerikanske ægproducenter stopper drab på hanekyllinger

13 juni, 2016

Snart bliver millioner af hanekyllinger skånet for et kort, stressfuldt liv og en brutal død i den amerikanske ægindustri. United Egg Producers, som er en brancheforening med 95% af de amerikanske ægproducenter som medlemmer, har besluttet at stoppe den grusomme praksis, som er en del af ægindustrien verden over: aflivning af nyudklækkede hanekyllinger.

Hanekyllingerne aflives samme dag, som de kommer til verden, fordi de ikke kan lægge æg og heller ikke er egnet til kødproduktion. De er med andre ord et spildprodukt i ægindustrien. Ofte aflives de på brutal vis ved at blive smidt levende i en kværn. Det er også almindeligt at gasse dem eller smide dem levende i containere eller poser, hvor de bliver kvalt af iltmangel eller mast under vægten af de andre kyllinger.

Ny teknologi baner vejen
Det er ny teknologi, der har banet vejen for det amerikanske stop for drab på hanekyllinger. Teknologien gør det muligt at kønsbestemme kyllingefosteret inde i ægget på et meget tidligt stadie. Æg med hanekyllinger kan derfor kasseres, inden der udvikles levedygtige dyr.
 
 
United Egg Producers har forpligtet sig til at indføre teknologien inden 2020, og det forventes, at de øvrige amerikanske ægproducenter vil følge i brancheforeningens fodspor i takt med, at teknologien bliver mere udbredt.
 
Hvad gør den danske ægindustri?
I Danmark aflives der iflg. Fødevareministeriet 3,5 mio. hanekyllinger hvert år. Den danske ægindustri har ikke meldt ud, om den vil følge i amerikanernes fodspor. Anima er i dialog med de danske rugerier om problematikken med henblik på at stoppe drab på hanekyllinger i Danmark.
 
Se filmen Mit liv som burhøne.
 
Hjælp hønsene – skriv under
Anima kæmper for hønsene og kyllingerne i landbruget. I øjeblikket kører vi en stor kampagne imod buræg, hvor vi overbeviser virksomheder om at indføre en burægfri politik og skåne tusindvis af høns fra et grusomt liv i bur. Jo flere underskrifter vi har, jo stærkere står vi over for virksomhederne.

Skriv under: Burhøns i Danmark, nej tak!