Jul med medfølelse

4 juni, 2013

Velkommen til Animas storslåede inspirationsindlæg til en dyrevenlig jul! På denne side vil vi bringe en lang række veganske opskrifter du kan bruge til enten den traditionelle eller utraditionelle julemiddag!

God fornøjelse!
                                                                                                                                                                                     

SUPPER

STÆRK LINSESUPPE

Ingredienser:
400 g røde linser
3 gulerødder
3 løg
½ – 1 liter vand
2 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatkoncentrat
1 dåse kokosmælk (kan udelades, men tilsæt da lidt mere vand)
2 boullionterninger
3-4 fed hvidløg
chili (brug så meget som du kan lide)
2 tsk. paprika
2 tsk. salt (smag selv til)
peber
evt. frisk ingefær og basilikum.

Fremgangsmåde:
Hak løg og gulerødder i tern, put dem i gryden med boullion og presset hvidløg. Steg ingredienserne i vand eller olie i nogle minutter. (Gulerødderne kan også rives og tilsættes, når suppen er færdig).

Skyl linserne og tilsæt dem sammen med dåsetomater, tomatkoncentrat, kokosmælk, chili, paprika, salt og peber. Tilsæt eventuelt hakket/revet frisk ingefær og basilikum. Tilsæt desuden mellem en halv og en hel liter vand, alt efter hvor tyk en suppe du kan lide. Linserne suger en del vand.

Lad suppen koge til linserne er møre. Det tager cirka 15-20 minutter.

Spis suppen sammen med brød.

 

 

JORDSKOKKESUPPE

Ingredienser:
750 g jordskokker
200 g kartofler
200 g gulerødder
2 porrer, skåret i skiver
3 fed hvidløg, pressede
lidt olie
1 spsk. boullion (eller to terninger)
1 tsk. tørret timian
½ tsk. chilipulver
1 liter vand
250 ml sojafløde
saften af 1 citron (ca. 3 spsk.)
godt med salt og peber

Fremgangsmåde:
Skrub og vask jordskokker, kartofler og gulerødder (det er ikke nødvendigt at skrælle rodfrugterne). Skær dem i mindre stykker og svits dem i en gryde i lidt olie sammen med hvidløg og porrer.

Efter nogle minutter tilsæt da vand, boullion, timian og chilipulver. Lad det koge til rodfrugterne er møre (cirka 25 minutter).

Blend suppen (f.eks. med en stavblender), så den får en ensartet konsistens. Tilsæt derefter sojafløde og citronsaft. Kog suppen op igen og smag til med salt og peber.

Serveres evt. med hakket persille og groft brød.

Tip:
Kartofler og gulerødder kan erstattes af andre rodfrugter, f.eks. pastinakker og knoldselleri. Porrerne kan erstattes af løg.

 

 

ASPARGESSUPPE

Ingredienser (Til 2 personer)

  • 30 g. plantemargarine
  • 3 spsk. økologisk hvedemel
  • 2 dåser hvide asparges
  • ½ dl. sojafløde
  • ca. 1 dl koldt vand
  • 1 tsk. friskpresset citronsaft
  • 2 tsk. nutritional yeast/gærflager
  • Godt med revet muskatnød
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1 tsk. vegetabilsk bouillon (gerne herbamare urtebouillon)
  • Friskkværnet sort peber
  • Evt. lidt havsalt

Fremgangsmåde

Smelt margarine i en gryde, tilsæt mel og vandet fra aspargesene. Tilsæt også koldt vand og sojafløde. Smag til med urtebouillon, gærflager, hvidløgspulver, revet muskatnød, sort peber, citronsaft og evt. salt. Suppen småkoger et par minutter… Til sidst tilsættes de hvide asparges og retten serveres!

 

HOVEDRETTER

FREDSFISK

For ca. et år siden bloggede jeg om Fake Fiskefillet her på Månebarnet. Dengang bestod “fisken” af Nuttolene, som er et produkt lavet af jordnødder. En rigtig nem og lækker ret som jeg slet ikke har fået lavet nok gange siden. Da jeg imidlertid senere på året stødte på denne opskrift på en anden blog, en såkaldt “krigsfisk” (paneret pastinak blev spist under krigen i stedet for fiskefileter), blev jeg endnu engang tændt på idéen om at veganisere en ret som mange, inklusiv jeg selv, holdte af dengang de spiste kød.

Ingredienser (til 4 personer)

  • 300 g. store pastinakker
  • 2 dl. *kikærtemel
  • 2 – 2 ½ dl. plantemælk
  • ½ tsk. karry
  • 1 knivdspids røget paprika
  • 1 tsk. almindelig paprika
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk. havsalt
  • Friskkværnet peber
  • Rasp til panering

*Købes i helsekostbutikker eller hos grønthandlere

Fremgangsmåde

Skræl pastinakkerne og skær dem i ca. ½ cm tykke skiver på langs. Endestykkerne vil selvklart ikke blive så lange. Det gør ikke noget, de smager godt alligevel, og når du skal til at stege fileterne, vil du glæde sig over at kunne lege Tetrix med de mindre stykker på panden. ;)

I den oprindelige opskrift skal pastinakskiverne blancheres i bouillonvand, men jeg har i stedet valgt at stege dem inden paneringen. Det tager ikke så lang tid, og den delikate, nærmest cremede, nøddesmag af pastinak træder bedre i karakter på denne måde.

Mens skiverne steges gyldne i lidt olie, forbereder du dejen de skal dyppes i, inden de vendes i rasp.

Dejen er ganske simpel! Bland kikærtemel, plantemælk og alle krydderierne, og sæt dejen til side. (Den skal være tyk som en pandekagedej) Jeg har valgt at bruge kikærtemel fremfor hvedemel, som i den oprindelige opskrift, da jeg synes det giver en fantastisk smag. Desuden kan denne ret nemt laves helt glutenfri ved f.eks at vende pastinakskiverne i kikærtemel eller sesamfrø efter de er dyppet i kikærtedejen.

Når pastinakskiverne er bløde når du stikker en gaffel i dem, tages de af varmen og køler let af.

Dyp de stegte pastinakskiver i kikærtedejen, og vend dem derefter i rasp. Steg dem sprøde i olivenolie ved god varme. De er ganske hurtigt færdige! Drys dem med lidt havsalt på begge sider mens de endnu er lune.

 

 

FAKE FISKEFILLET

Ingredienser (2-3 personer)

* Kan blandt andet købes i mange helsekostbutikker, Irma, SuperBedst og SuperBrugsen

Dyppelse

  • 4 spsk. lys tahin
  • 2 spsk. friskpresset citronsaft
  • 1 kinesisk hvidløg (eller to almindelige)
  • ½ dl. koldt vand
  • 1 knivspids karry
  • 1 tsk. paprika
  • 1 knivspids røget paprika *
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 tsk. gærflager*
  • 1 tsk. havsalt
  • Friskkværnet peber

Panering

  • Rasp
  • For en glutenfri version kan sesamfrø eller kikærtemel anvendes!

.Fremgangsmåde

Start med at lave en tyk dyppelse af tahin og krydderier – den skal smage af meget, da både nuttolene og rasp stjæler en del af smagen. Dyp Nuttoleneskiverne i den, så den dækker alle sider i et tykt lag. Vend derefter skiverne i rasp og steg dem sprøde på en pande i lidt olie eller margarine.

 

 

JULEDE FRIKADELLER

Ingredienser (til ca. 12 store deller)

  • 400 g. ukogte kikærter
  • 4 spsk. sojayoghurt
  • ½ dl. koldt vand
  • ½ dl. olivenolie
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 stort finthakket løg
  • 50 g. hakket grønkål
  • 50 g. havregryn
  • 3 tsk. No Egg (kan udelades!)
  • 2 tsk. almindelige paprika
  • ½ tsk. røget paprika
  • 1 tsk. karry
  • 2 fed presset hvidløg
  • 3 tsk. havsalt
  • Evt. 2 tsk. tranebær eller anden syltetøj

Fremgangsmåde

Blend kikærterne, der har ligget i blød natten over (ca. 8 timer) med en stavblender eller i en minihakker. Kom dem i en skål og tilsæt de våde og de tørre ingredienser, den hakkede grønkål, det finthakkede løg samt alle de skønne krydderier. Ukogte kikærter bør man ikke spise, og de smager heller ikke godt. Jeg smager dog altid på farsen for at vurdere om den f.eks mangler salt eller syre ved at komme en lille smule af farsen i munden, hvorefter jeg spytter det ud igen i vasken eller i skraldespanden.

Lad farsen hvile i ca. 10 min mens du evt. forbereder noget af det øvrige tilbehør. Steg derefter dellerne ved svag varme til de er sprøde på begge sider. Farsen er fast og de er nemme at stege. Du kan som regel se om de er færdige indeni, ved at farven på siden af dem skifter fra en lysere farve til en mørkere. Hvis du er i tvivl bliver du jo nødt til at prøvesmage én inden aftensmaden sættes på bordet.

 

 

MOCK DUCK MED THAI TWIST

Ingredienser (til 3-4 personer)

  • 1 dåse *mock duck
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 håndfuld frisk hakket grønkål
  • 5-6 champignon
  • ½ rød peberfrugt i tern
  • ½ gul peberfrugt i tern
  • 1-2 tsk. red curry paste
  • 2-3 spsk. vegetarisk stir-fry sauce
  • 1 spsk. tamari eller sojasauce
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. citronsaft
  • 1 tsk. almindelig gul karry
  • Salt og peber

*Mock Duck købes på dåse i asiatiske butikker og består af glutenstykker, også kaldet “seitan”, som skal forestille at ligne og smage lidt som andekød, men i virkeligheden er helt sin egen.

Fremgangsmåde

Del Mock Ducken i mindre stykker og steg dem på en pande eller gerne i en wok. Tilsat væden det har ligget i, lidt af gangen til det er stegt næsten væk. Skær svampene i kvarte og steg dem med et par min. Tilsæt også hakket gul og rød peberfrugt samt hakket grønkål. Kokosmælken hældes ved, og retten smages til med salt, peber, gul karry, hvidløg, citronsaft, red curry paste og vegetarisk stir-fry sauce. De to sidstnævnte kan ligeledes købes i asiatiske butikker.

Retten serveres på en bund af basmati eller jasmin ris og med lidt friskklippet forårsløg på toppen.

 

 

SELLERIFRIKADELLER

Ingredienser

  • 1 stor revet bagekartoffel (eller to almindelige)
  • 1 revet pastinak eller persillerod
  • 1 stort stykke revet knoldselleri
  • 1-2 spsk. hvedemel
  • 2 spsk. grovvalsede havregryn
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 finthakkede løg
  • 1-2 spsk. citronsaft
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk. karry
  • 2 tsk. paprika
  • 1 knivspids røget paprika
  • 2 fed presset hvidløg
  • Godt med friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Bland revet selleri, gulerod, kartoffel og olivenolie i en skål. Bland mel, salt, peber og de øvrige krydderier i en anden skål.

Det hele blandes godt. Gerne med hænderne! Farsen kan godt virke tør i starten. Fortvivl ikke, og stop dig selv fra at begynde at komme vand eller plantemælk i! Salten skal have tid til at blødgøre rodfrugterne, så giv det lidt tid. Rør i farsen så skal du se, pludselig bliver den blød og medgørligt og er klar til at blive formet til deller-  som forsigtigt placeres på en god varm pande i lidt olie. Rør ikke ved dellerne før der er gået 5-7 min – men skru evt. ned for varmen hvis du kan se at de bliver lidt for brune. Vend dem forsigtigt når det er tid til det – og steg dem 5-7 min på den anden side! Lad dellerne køle lidt af på noget køkkenrulle, og konsumer dem derefter grådigt…!

 

 

LABRE LINSE LUNSER


Dette er frikadellerne til alle vegetarer og veganere der gerne vil overbevise deres omgangskreds om at vegansk mad er lækkert! …dette er også frikadellerne til alle der får vegetarer eller veganere på besøg og gerne vil gøre et godt indtryk, eller måske endda brillere med deres superbe madlavningsevner inden for linsefrikadeller, som ingen vidste de havde..

Ingredienser (til ca. 10-12 store deller)

  • 2 dl røde splitlinser*
  • 1 dl græskarkerner
  • 1 dl. havregryn
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl vand
  • 1/4 dl olie
  • 2 finthakkede løg
  • 1 -2 tsk. salt
  • 3 tsk. karry
  • 3 tsk. paprika
  • 1 knivspids røget paprika
  • 1 tsk. garam masala
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1-2 fed presset hvidløg
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1 lille spsk. sojasauce
  • Godt med peber!

* Kan også med fordel laves med grønne linser (gerne små Le Puy linser), husk blot at kogetiden da er lidt længere.

Fremgangsmåde

Kog linserne ved svag varme i 3 dl vand med 1 tsk salt i 7-8 min. Der må gerne være lidt bid i dem. Hæld evt. overskydende vand fra og kom dem i en skål. Blend (eller hak) græskarkernerne og tilsæt disse. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, og lad linsefarsen hvile 5-10 min inden de formes til små lækre dunse-lunser på en varm pande. De skal kun vendes én gang og er nemme at stege.

Gode med fx. en kartoffelsalat til, i pitabrød, i ruller eller som pålæg dagen efter!

 

 

VEGANSK LASAGNE

Det er lidt forskelligt hvordan jeg laver min veganske lasagne. Nogle gange kommer jeg revet gulerod eller rødbede i. Nogle gange hele skiver ovnbagt aubergine. Hakket rød peberfrugt, eller helbladet spinat er også en favorit. Fælles for dem er dog, tomatsaucen med et drys vanilje i, samt en god cremet og hjemmelavet bechamelsauce.

Tomatsaucen

  • 4-5 fed hvidløg
  • 1 finthakket løg
  • 2 pastinakker i små tern
  • 1 dåse tomatpure
  • 2 dåser flået og hakket tomat
  • 100-150 g. Vegetarisk Färs fra Hälsans Kök (kan udelades)
  • 2 tsk. tandoori masala
  • 1 tsk. karry
  • En knivspids røget paprika
  • ½ tsk. vaniljepulver (trust me…)
  • ¼ rød chili med kerner
  • 2-3 tsk. havsalt
  • Friskkværnet peber.

Start med at komme rigeligt med olivenolie i en gryde og tilsæt tomatpurren. Den skal “brændes af” i ½ – 1 minut for at smagen fremhæves. Tilsæt derefter det finthakkede løg og pastinak i tern, og lad det stege med et øjeblik. Tilsæt flået tomat og smag tomatsaucen til med de øvrige ingredienser. Hvis du ikke har ægte vaniljekorn, kan du komme 2 tsk. vaniljesukker i, i stedet. Vegetarisk Färs er færdigt fra posen, og kræver ingen tilberedning. Det skal derfor bare i til sidst. Det giver lasagnen lidt ekstra lir men kan som sagt udelades.  Det kan købes i mange helsekostbutikker samt i Irma..

Bechamelsaucen

  • 3-4 spsk. vegetabilsk fedtstof
  • 4-5 spsk. hvedemel
  • Ca. ½ liter vand
  • En sjat sojafløde
  • 4 spsk. friskpresset citronsaft
  • 3-4 tsk. gærflager
  • 2 fed presset hvidløg
  • Masser af muskatnød
  • 3-4 tsk. havsalt
  • Friskkværnet peber

Saucen laves som en opbagt sauce hvor vegetabilsk fedtstof (som kan være olivenolie, Fri margarine eller flydende Becel) kommes i en gryde, varmes op og tilsættes mel. (For en glutenfri bechamelsauce kan rismel, med stor succes, anvendes i stedet.) Herefter tilsættes vand og saucen smages til med de øvrige ingredienser. Gærflagerne er vigtige i bechamelsaucen, da de giver den ostede smag vi gerne vil have i denne veganske lasagne. Sojafløden tilsættes til sidst.

Fremgangsmåde

Lasagnen startes med et lag tomatsauce og fortsættes med skiftevis plader (glutenfri plader lavet på ris kan købes i helsekostbutikker, og smager i øvrigt fantastiske!), bechamelsauce, plader, tomatsauce. Det sidste lag plader dækkes med både tomatsauce og bechamelsauce. Riv godt med muskatnød på toppen og bag lasagnen ved 200 grader i ca. 40 min.

 

 

VERDENS BEDSTE NØDDEPOSTEJ

Denne nøddepostej har jeg lavet hvert år siden jeg blev vegetar i 2007. Jeg spiser den altid kold sammen med den øvrige traditionelle julemad (hvide og brunede kartofler, rødkål, brun sauce og ribsgelé/tranebær/tyttebær syltetøj) eller jeg bruger den som pålæg i juledagene på ristet rugbrød med rødkål, rå løg, syltede agurker eller syltede rødbeder på! Mums!

Ingredienser (nok til 7-8 personer)

  • 450 g. knoldselleri
  • 350 g. champignon
  • 100 g. løg
  • 200 g. hasselnødder
  • 3 spsk. sojasauce
  • 2 spsk. urtesalt
  • Friskkværnet peber
  • 150 g. æbler i både (uden skræl)
  • 100 g. hele svesker eller skåret halvt over.

Fremgangsmåde

Start med at skære den jordede skræl af knoldsellerien og skær den derefter i store tern. Kog dem i letsaltet vand til de er møre. Derefter hældes vandet fra (brug sellerivandet til grøntsagssuppe. Gem det evt. i fryseren til du skal bruge det) og selleriternene moses med en stavblender.

Hasselnødderne blendes i en blender eller i en minihakker og tilsættes massen. Jeg plejer gerne at dele nødderne og blende den ene halvdel lidt finere end den anden.

Løg (hvide eller røde) og champignon (hvide eller brune) hakkes eller blendes fint og tilsættes også.

Til sidst smages nøddefarsen til (Hurra! det kan man nemlig trygt gøre med vegansk fars.) med urtesalt, peber og sojasauce. Du skal ikke blive bekymret hvis farsen ikke er så fugtig lige med det samme. Den skal lige have lov til at væske lidt, hvilket de salte ingredienser hjælper til med. Bare rolig. Postejen bliver ganske blød og lækker – helt uden tilføjet væske.

Halvdelen af farsen kommes i et ildfast fad. Æbler og svesker lægges skiftevis ovenpå og postejen afsluttes med den anden halvdel af farsen.

Bag nøddepostejen ved 200 grader midt i ovnen i ca. 45 min. Duften af postejen er fantastisk! …og når først dén spreder sig i hele køkkenet, ved man det snart er jul!

 

 

VEGANSKE TARTELETTER

Julen nærmer sig og tarteletter er endnu et lækkert bud på, hvad man kan servere, hvis man vil holde en jul, hvor medfølelsen ikke kun er forbeholdt mennesker, men også gælder dyrene.

Til cirka 20 (små) tarteletter

Ingredienser:
1 løg, fint hakket
200 g gulerødder, skåret i små tern
500 g champignoner, hakket
200 g ærter
1 dåse asparges
1 bundt persille, fint hakket
1 dåse kokosmælk
1-2 terninger boullion
½ tsk. revet muskatnød
40 g Maizena majsstivelse
godt med peber
salt efter smag

2 pakker tarteletter

Fremgangsmåde:
Steg løg, gulerødder og boullion på panden. Tilsæt champignoner efter nogle minutter. Når gulerødder og champignoner er tilpas bløde tilsæt så ærter, asparges, persille, muskatnød og peber og hæld kokosmælken over.

Når kokosmælken koger, er det tid til jævning, så sovsen bliver tykkere i konsistensen. Tag en si og si majsstivelsen ned i sovsen under omrøringen, mens den koger. Det er vigtigt at bruge en si, så sovsen ikke klumper, og det er vigtigt at røre rundt konstant, så sovsen ikke brænder på. Smag til med salt og peber.

Varm tarteletterne i ovnen ved 200 grader i cirka 3 minutter og put derefter tarteletfyldet i.

Pynt med persille på toppen og servér eventuelt sammen med rødkålssalat og nøddesteg.

 

 

VEGANSK OSTESAUCE MED SPINAT ELLER GRØNTKÅL

Ingredienser (til 2 personer)

  • 1 brik sojafløde
  • 1-3 kugler frosen spinat eller grønkål
  • 2 tsk. *gærflager
  • 1 tsk. *Marmite
  • 1 fed presset hvidløg
  • 1 spsk. friskpresset citronsaft
  • Friskkværnet peber

Fremgangsmåde

Varm fløden op i en gryde. Tilsæt den optøede spinat/grønkål og kog op.  Tilsæt derefter presset hvidløg, Marmite, peber og gærflager. Smag til med Marmite og evt. lidt urtesalt.

 

SAUCE

VEGANSK BERNAISESAUCE

Jeg har længe gerne villet eksperimentere med vegansk bearnaisesauce – faktisk længe inden jeg blev veganer. I går smed jeg denne opskrift sammen. Og… Den fungerede! Jeg serverede den til et par lækre bagte kartofler, lynstegte tomater og dampet broccoli. Hvis du er en gris ligesom jeg er, kommer du også en klat hvidløgssmør (—> “Fri” margarine som smager fuldstændig som smør) i kartoflen, og går en lang tur dagen efter.

Ingredienser (til 2 personer)

  • 2 dl sojafløde, risfløde eller havrefløde
  • 2 spsk. Bearnaise essens
  • 2 tsk. tørret estragon
  • ½ dl sojamælk, havremælk eller rismælk
  • 2-3 spsk. margarine (Gerne af mærket “Fri”)
  • ca. 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • 2 tsk. hvidløgspulver
  • 2 tsk. løgpulver
  • 3 tsk. gærflager
  • ½ tsk. karry
  • 1 knivspids røget paprika

Fremgangsmåde

Alle ingredienser røres sammen i en gryde, og gives et opkog lige inden servering!

 

 

CREMET VEGANSK RØDVINSSAUCE

Denne sauce er perfekt til den traditionelle julemad, men den kan selvfølgelig laves hele året når maden kalder på en god, cremet og smagfuld sauce!

Ingredienser (til 2 personer)

  • 1 finthakket løg
  • 125 g. champignon
  • ½-1 dl. rødvin
  • 1 brik sojafløde
  • 2 tsk. *gærflager
  • 1 knivspids *røget paprika
  • 1 knivspids karry
  • 1 tsk. hvidløgspulver (kan købes hos grønthandlere)
  • ½ tsk. *marmite (hvis du har det, ellers bare lidt mere salt. evt. urtesalt)
  • 1 tsk. tranebærsauce, ribsgele, tyttebær marmelade eller anden sød syltetøj
  • Salt og godt med peber
  • Evt. et par dråber madkulør

*Gærflager: Omtales også som b-vitamin gærflager (nutritional yeast på engelsk) og er vegetabilsk inaktivt gær som tilsættes din mad for at give en “ostet” smag. Fx tomatsaucer, pasta eller risretter eller min famøse veganske ostesauce. Køb gærflager hos Matas eller i din lokale helsekostbutik. Hvis de ikke har den hjemme, kan du spørge om de vil bestille den hjem til dig. Du kan også købe det online.

Fremgangsmåde

Det finthakkede løg steges ved svag varme i lidt smagsneutral olie, (gul Bechel, Fri margarine eller Nutanas margarine kan også anvendes) Svampene børstes, skæres i kvarte og steges til de begynder at væske lidt. Jeg foretrækker at anvende brune markchampignon, men jeg kan også godt finde på at kombinere brune og hvide champignon samt meget gerne en god håndfuld østershatte!

Skru op for varmen til svampene får lidt farve og tilsæt rødvinen som koges fri for alkohol. Skru derefter endnu engang ned for varmen, tilsæt sojafløde og smag til med krydderierne. Jeg foretrækker selv at min rødvinssauce er ret sød, så jeg ender altid med at komme en ekstra tsk. syltetøj i.

 

 

SALATER/TILBEHØR

HUMMUS

Ingredienser

  • 200 g. kogte kolde kikærter
  • ½ dl. god koldpresset olivenolie
  • 3 spsk. friskpresset citronsaft
  • ca. 1 dl. koldt vand
  • 2 spsk. lys tahin
  • 2 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. karry
  • 2 fed presset hvidløg
  • 1 tsk. salt
  • Evt. friskhakket persille

Fremgangsmåde

Kikærterne (der har ligget i blød i 8-10 timer) koges i ca. 30 min og alle ingredienser blendes og smages evt. til undervejs med mere salt, hvidløg eller citronsaft… Jeg foretrækker den lyse arabiske tahin til formålet, da den gør hummussen lys, fin og cremet.

Anret din hummus i en smuk skål, lav evt. et hul i midten eller cirkler og pynt den med persille, rød peber, en smule olivenolie og et drys spidskommen!

Spis den på brød som pålæg med agurk og tomatskiver, som en let forret sammen med tzatziki, agurke/gulerods/peberfrugt stænger og brød, i sandwiches, dürumruller eller pitabrød.

 

 

LUKSUS LANGBAGTE CHERRYTOMATER

Ingredienser

  • 300 g. cherry eller små blommetomater (gerne øko!)
  • God koldpresset olivenolie
  • Syre som fx friskpresset citronsaft eller rød balsamico
  • Havsalt (gerne fingersalt fra Maldon)
  • Ægte vaniljekorn
  • Tørret oregano, timian, rosmarin eller basilikum
  • Mørk muscovadosukker (eller brun farin)

Fremgangsmåde

Tænd ovnen på ca. 220-250 grader. Skær tomaterne over på midten og placer dem på en bageplade med skæresiden vendt op. (Behold stilken på den ene halvdel af tomaterne af æstetiske årsager). Dryp olivenolie og citronsaft/balsamico hen over tomaterne og drys salt, sukker, ægte vaniljekorn (alternativt kan anvendes vaniljesukker – udelad derved farinen) samt en af de tørrede krydderurter (jeg brugte oregano til denne portion, men prøv dig frem med dine yndlings krydderurter!) Sæt bagepladen øverst i ovnen, sluk og glem alt om dem! Dette kan gøres om aftenen inden du går i seng. Server dem som forret på ristet speltbrød med lidt persille/avokado pesto under. Sammen med oliven, forskellige tapanader, trøffelolie, hummus og finskåret brød. Som tilbehør til cremede kokos/karry risretter eller som jeg fik dem i dag – til frokost med sandwichspread og bredbladet persille!

 

 

GRØNKÅLSSALAT

Grønkål er noget af det sundeste, der findes, og det er i sæson netop nu, så der er ingen undskyldning for ikke at bruge denne smukke kålsort i sin madlavning. Jeg har desværre ikke selv den store erfaring med grønkål (endnu), men når jeg ser de store buketter grønkål i butikkerne, tiltrækker de mig altid meget - så i dag har jeg lavet en grønkålssalat, som jeg spiste i et pitabrød. Den blev ret god, hvis jeg selv skal sige det, og min søn på 3 ½ år kunne også lide den, selvom han sagde, at den var lidt stærk.

Ingredienser:
150 g fint hakket grønkål
200 g cherrytomater, halverede
100 soltørrede tomater, hakket
2 røde peberfrugter, skåret i tern
½ agurk, skåret i tern
½ løg, fint hakket

Dressing:
½ dl rapsolie
3 spsk. citronsaft
2 fed hvidløg, pressede
1 tsk. salt
½ tsk. chilipulver
friskkværnet peber

Fremgangsmåde:
Skyl grønkålen og hak den fint (jeg brugte en foodprocessor med snittefunktion). Undlad at bruge de hårde stængler. Skær resten af ingredienserne ud og bland det hele sammen.

Bland ingredienserne til dressingen og bland den godt med grønkålssalaten.

Serveres eventuelt i et pitabrød eller sammen med linsefrikadeller og groft brød.

Tip:
Dressingen smager ret kraftigt, så hvis man ønsker en lidt mildere salat, hold da igen med hvidløg og chili.

 

 

RØDKÅLSSALAT

Jeg er ikke fan af den traditionelle udkogte rødkål, som mange spiser til jul, men en rå og frisk rødkålssalat er jeg vild med – og ikke kun til jul. Så da jeg var i Netto forleden dag og så, at de endelig har fået fine danske rødkålshoveder på hylderne, fik jeg med det samme lyst til at lave en rødkålssalat, og her er den så – ganske enkel.

Ingredienser:
500 g rødkål, snittet
3 appelsiner
90 g tørrede tranebær
100 g valnødder

Fremgangsmåde:
Snit rødkålen fint (jeg brugte en foodprocessor med snittefunktion). Skræl appelsinerne og skær dem ud i tern. Hak valnødderne groft.

Bland alle ingredienserne og pres lidt appelsinsaft ud over salaten ved servering. Spises eventuelt sammen med nøddesteg og kartofler.

Tip:
Tranebærene kan udskiftes med rosiner, og brug gerne mere end 90 g. Æblestykker kan også med fordel tilsættes salaten.

 

DESSERTER OG SØDE SAGER

VEGANSK RISALAMANDE

Hvis jeg bruger ordet “Risalamande”  og “veganer” i samme sætning, bliver mange mennesker forvirrede og kan slet ikke forestille sig hvordan dette orgie af fed fløde og komælk af en traditionel juledessert kan komme til at ligne det de kender og elsker.

Men der er som veganer absolut ingen grund til at du ikke skal kunne nyde risalamande sammen med resten af familien juleaften. Den traditionelle dessert kan laves præcis lige så cremet og lækker som den skal være, og den er præcis lige så nem at lave som den altid har været. Du skal bare bruge vegetabilske ingredienser.

Ingredienser (til 5-6 personer)

  • 150 g. økologiske grødris
  • 4 ½ dl. koldt vand
  • 1 sojamælk (f.eks økologisk med vanilje fra Provamel)
  • 1 karton *vegansk sojaflødeskum (300 ml)
  • 1 økologisk vaniljestang
  • 150 g. økologiske mandler
  • 2 tsk. havsalt

1160*Den veganske flødeskum af mærket “Soyatoo“kan købes i mange helsekostbutikker (spørg om de vil bestille den hjem til dig hvis de ikke har den) eller du kan købe den online her. 

Fremgangsmåde

Vej ris af og kog dem sammen med 4 ½ dl vand i et par minutter. Tilsæt sojamælk (mælken kan erstattes af tilsvarende mængde vand som gør desserten mere fedt/kaloriefattig men uden at gå på kompromis med smagen!) samt vaniljestangen der er skåret op på langs og kornene skrabet ud og tilsat. Lad grøden koge ved middel varme i ca. 50 min. Rør jævnligt i grøden så den ikke sætter sig fast på bunden!

Når grøden er blevet tyk og cremet smages den til med havsalt, og sættes på køl evt. til dagen efter.

Inden servering tilsættes en karton sojaflødeskum/en bøtte sojais som er pisket op med en elpisker. Kog og smut 150 gram mandler, hak dem og tilsæt dem til risalamanden. (Husk at gemme én hel) Tilsæt lidt sojamælk hvis desserten er blevet for tyk.

Serveres med den traditionelle lune kirsebærsauce …

 

 

MARZIPANKAGE

Dette er absolut en af mine yndlingskager! Den er enkel at lave, og den smager af marzipan, hvilket er det bedste af det hele. Kagen indholder ikke færdiglavet marzipan, men med sit fyld, der består af knuste mandler og flormelis, smager den, som var der marzipan i.
 

Ingredienser:
Dej:
250 g hvedemel
125 g sukker
150 g margarine
1 tsk. bagepulver
2 spsk. sojamælk (eller vand)

Fyld:
120 g fintknuste mandler
125 g flormelis
1 dl vand

Fremgangsmåde:
Bland hvedemel, sukker og bagepulver. Tilsæt margarine og sojamælk. Margarinen skal IKKE være smeltet/blødgjort på forhånd. Ælt ingredienserne grundigt til en sammenhængende dej. Dejen føles meget tør i starten, men det er vigtigt, at der ikke kommer for meget væde i den, da den ellers bliver for blød.

Del dejen i to lige store portioner og fordel den ene halvdel  i bunden af en springform/lagkageform. Jeg brugte fingrene til at trykke dejen jævnt ud over formens bund. Lad dejen gå lidt op af kanten.

Blend mandlerne til fyldet grundigt og bland det med flormelis og vand. Det bliver en ret våd masse, men det får den rette konsistens under bagningen. Fordel fyldet ud over bunden.

Den anden halvdel dej skal bruges som låg over bund og fyld. I den oprindelige opskrift, som jeg har fået af min søns oldemor, skal man rulle dejen ud, skære den i strimler og flette et låg. Dette fungerer dog ikke for mig, da strimlerne let falder fra hinanden, så jeg lægger blot strimlerne ovenpå fyldet med et lille mellemrum mellem hver dejstrimmel. I virkeligheden betyder det ikke så meget, hvordan man gør, for smagen bliver god uanset hvad, så prøv dig frem.

Kagen skal bages på ovnens nederste rille ved 200 grader i cirka 25 minutter. Kagen må ikke tages ud af formen, før den er nedkølet.

Tip:
Opbevar kagen i køleskab, da den smager bedst kold. Spis evt. kagen sammen med friske bær og/eller sojayoghurt med vaniljesmag. Den smager dog også rigtig godt, som den er!

 

 

 

ÆBLEKAGE MED SOJAFLØDESKUM

Ingredienser (til 4-5 personer)

  • Ca. 300 g. æblegrød (Eller ca. ½ glas hvis man køber det færdiglavet)
  • 1 karton vegansk sojaflødeskum (Købes i helsekostbutikker!)
  • 5-6 knuste kiks (gerne grove med fx havre)
  • 50 g. ristede halve mandler
  • 1 vaniljestang
  • 50 g. revet marcipan
  • 2 dl. rasp

Fremgangsmåde

Pisk sojaflødeskummet et par minutter og tilsæt kornene fra 1 vaniljestang. Læg et lag æblegrød i bunden af et fad eller en skål, dernæst fordeles knuste kiks og mandler henover. Læg et lag flødeskum og riv marcipan henover. Drys med rasp og fortsæt med æblemos (osv…) til ingredienserne er opbrugt. Slut af med et lag flødeskum!

Æblekagen må gerne stå at trække lidt, men den kan sagtens spises straks…

 

 

CHOKOLADEMOUSSE

Ingredienser (til 2-3 personer)

  • 100 g. mørk chokolade (gerne økologisk og fairtrade)
  • 300 g. silken tofu (GMO-fri og økologisk, f.eks fra Clearspring)
  • 3 spsk. ahorn eller agavesirup
  • ½ tsk. havsalt

Fremgangsmåde

Smelt chokoladen over et vandbad. Kom silken tofu i en blender eller en minihakker og blend den godt sammen med agavesirup og havsalt. Hæld den smeltede chokolade i og blend den godt igen. Færdig!

 

 

MARCIPANSTÆNGER MED NOUGATFYLD

Marzipanstænger med nougatfyld og mørk chokolade er min absolutte favorit, når det kommer til søde sager i julen. Faktisk synes jeg, at det smager helt fantastisk!! Det er min mor, der plejer at lave marzipanstængerne hver jul, men nu har jeg selv gjort det for at kunne dele opskriften på min blog. Det skal lige siges, at jeg var så fornuftig at fryse den ene marzipanstang ned, for jeg ved, at jeg ikke ville kunne holde mig tilbage.

Opskriften giver 2 marzipanstænger

Ingredienser:
500 g marzipan
100-150 g nougat*
100-150 g mørk chokolade (uden mælkeprodukter)
nogle valnødder til pynt

*I Netto kan købes vegansk nougat af mærket “Kokkens Køkken”.

Fremgangsmåde:
Del marzipanen i to lige store dele. Rul hver del ud som en aflang firkant.

Smelt nougaten lidt, så den er let at smøre ud på marzipanen. Brug et vandbad når du smelter den. Det gør du ved at stille en skål, der kan tåle varme, ned i en gryde med vand og ved at lade vandet koge op, indtil nougaten smelter.

Smør nougaten ud på marzipanen i et tyndt lag og rul marzipanen sammen til en pølse.

Smelt den mørke chokolade i et vandbad på samme måde som med nougaten. Brug en pensel til at smøre den smeltede chokolade på marzipanrullerne. Smør gerne et tykt lag på.

Pynt med valnødder på toppen og stil marzipanrullerne på køl, så chokoladen størkner. Brug fryseren hvis det skal gå hurtigt.

 

 

JØDEKAGER

Da jeg var barn, bagte jeg jødekager med min mor hver jul. Det var en stor fornøjelse at lave dem og ikke mindst at spise dem! Jeg har nu fået opskriften, og jeg har erstattet ægget med hørfrøslim. Det fungerer helt fint, og smagen er stadig den velkendte smag fra barndommens jul. Jeg overvejede at udskifte ægget med “Ener-G Egg Replacer,” som jeg faktisk har en pakke af i skabet, men jeg valgte at bruge hørfrø i stedet for, da jeg helst vil bruge så let tilgængelige ingredienser som muligt. Godt nok kan man få “Ener-G Egg Replacer” (som i øvrigt er et meget naturligt produkt, der består af forskellige stivelser) i en del helsekostbutikker, men hørfrø kan man få i Netto, og det ved stort set alle, hvad er.

Cirka 28 stk.

Ingredienser:
300 g hvedemel
1 tsk. hjortetaksalt (hævemiddel)
180 g margarine
120 g sukker
50 g hørfrøslim*

kanelsukker (25 g sukker blandet med ½-1 tsk. kanel)
mandelsplitter

*Hørfrøslimen erstatter 1 æg i denne opskrift. Slimen laves ved at koge 50 g hørfrø med 4 dl vand. Hørfrøene skal kun lige koges op og derefter køles af. Når væsken er kølet af sies hørfrøene fra, og kun slimen bruges. Vær opmærksom på at dette giver en stor portion. Resten af slimen kan holde sig i køleskabet i to uger.

Fremgangsmåde:
Bland mel og hjortetaksalt. Gnid margarinen ind i dejen. Bland sukker og hørfrøslim og tilsæt det til de andre ingredienser. Ælt dejen godt sammen og stil den på køl i en halv time (gerne længere tid – jo koldere, jo bedre).

Rul dejen ud i et par millimeters tykkelse. Stik småkager ud med småkageforme eller brug kanten af et glas i passende størrelse.

Smør lidt hørfrøslim på småkagerne og drys med kanelsukker og mandelsplitter.

Bag småkagerne ved 200 grader 6-8 minutter. Småkagerne må ikke blive brune!

 

 

SAFTIGE MUFFINS MED ÆBLE OG GULEROD

Disse muffins er saftige og lækre - de er godt krydret og smager hverken for sødt eller tørt.

Til 12 små muffins:

  • 2 dl hvedemel
  • 1½ dl rugmel (eller fuldkornshvedekerner)
  • 1 dl brun farin
  • 2 tsk stødt kanel 
  • 3-6 nelliker
  • ½ tsk stødt ingefær
  • 2 tsk bagepulver


Mix alle ovenstående ingredienser, pånær nellike, sammen i en skål. Kværn nellikerne i en morter og tilsæt dem.

Tilsæt nu;

½ dl neutral olie (mindre kan også gøre det)

  • ½ lille kop afkølet chai-te* Fx Pukka Vanilla Chai
  • 1½-2 dl appelsinjuice - gerne friskpresset

*alt. vand ell. sort te
Rør det hele grundigt sammen og tænd ovnen på 190 grader, varmluft
Riv et lille æble groft.

  • Riv derefter 150 gram gulerod, og bland begge dele sammen med resten af ingredienserne.


Fordel dejen i 10-12 små muffinforme, og bag i ovnen 15-25 min. Start med et kvarter, og tjek om de er færdige med en strikkepind.

Lad dem afkøle på en bagerist og opbevar dem i en plastikpose efterfølgende, så de ikke bliver hårde. Det kommer man dog ikke ud for, da de er spist rimelig hurtigt!

 

 

KLASSISKE PEBERNØDDER

 Til ca 200 stk:

    200 g hvedemel
    50 g fuldkornshvedemel
    60 g vegetabilsk margarine, fx Fri eller Nutana
    100 g brun farin - evt. sukker
    ½ tsk hjortetaksalt
    1 tsk kanel
    1/4 tsk sort peber
    ½ tsk stødt ingefær
    ½ tsk stødt muskatnød
    ½ tsk ren vaniljepulver
    ½ tsk fint salt
    evt. kardemomme og/ell. nelliker.
    3/4-1 dl koldt vand + 1 spsk citronsaft

Vej de to typer mel af, og bland dem sammen med en ske - tilsæt margarinen i klumper og smuldr mellem fingrene til mel og margarine er helt smuldret sammen. Bland farin, hjortetaksalt og krydderierne i. Tilsæt til sidst lidt vand af gangen og ælt godt med hænderne, til du har en fast dej. Jeg æltede i ca. 5 minutter uafbrudt, for massen skal helst være ens.

Tænd ovnen på 185 grader varmluft.

Rul dejen ud i pølser, skær små stykker af, og rul dem mellem håndfladerne til små kugler. Her kan det betale sig at være et par stykker der hjælpes ad - børn vil elske at rulle dejen til små fine kugler! Placér pebernødderne på en bageplade beklædt med bagepapir.

De bages øverst i ovnen i 12-18 minutter, alt efter størrelse. De skal være helt sprøde allerede når de kommer ud af ovnen.
Min erfaring er at hvis de er lidt bløde, bliver de ikke (i modsætning til fx småkager) hårdere når de er afkølet.