Sprøde nøddesmåkager

20
stk
30
Sværhedsgrad: 
Nem

I december måned skal der bages småkager - masser af småkager! Og de her sprøde nøddesmåkager kan blive lige så julede, som du ønsker det. Det er nemlig en grundopskrift, som man kan krydre præcis, som man ønsker det, f.eks. ved at erstatte kanel med kardemomme, ingefær eller andre julekrydderier.

Når man ikke bruger raffineret sukker i bagværk, kan det være lidt af en udfordring at lave en sprød småkage. Men så snart disse småkager har kølet lidt af, får de en dejlig sprød overflade med en skøn 'chewy' midte, og de hænger også rigtig godt sammen.

Ingredienser:

  • 75 g pekannøddekerner (eller paranødder)
  • 75 g mandler
  • 90 g dadler uden sten
  • 90 g agavesirup
  • 100 g sukkerfri abrikosmarmelade (eller anden variant)
  • 50 g peanutbutter
  • 1½-2 tsk. stødt kanel (eller dit yndlingsjulekrydderi)
  • 60 g sigtet speltmel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 60 g havregryn

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 170°.

Start med at hakke nødder og dadler sammen på et skærebræt (Billede 1).
Put det derefter i en skål, og tilsæt agavesirup, marmelade og peanutbutter (Billede 2).
Rør det godt sammen, og blend det grundigt med en stavblender, til massen er blød og nogenlunde ensartet.
Rør kanel, speltmel, bagepulver og havregryn i, og bland det godt sammen. Det kræver lidt håndkraft, da massen er ret sej.

Læg bagepapir på en bageplade, og form små, runde småkager, ca. 20 stk., som lægges på bagepapiret. Tryk dem let flade, og bag dem i ca. 8-9 min. men hold øje med dem undervejs, især de sidste par minutter.

Som det ses på billedet ovenfor, har kan man også lave en kakaovariant. Denne version laver du ved at tage halvdelen af småkagedejen (ca. 300 g) og blande med 10 g kakaopulver.

Hvis du vil, kan du servere småkagerne med marmelade på toppen eller med orangekaramel eller drømmetopping.