Den japanske hvalfangst forbydes

8 april, 2014
Rundt om i verdens have, dræbes flere hvaler årligt på grusom vis med harpuner, der eksploderer. Men på grund af bølger og vind, rammer harpunerne ofte forkert og giver hvalerne store og blodige sår. Dette er yderst smertefuldt for hvalerne, der forvirrede og bange forsøger at flygte i det blodrøde vand. Hvad enten hvalerne fanges eller slipper fri, vil de lide en smertefuld død.
 
Godt nyt for hvalerne!
Men nu er der endelig gode nyheder for hvalerne i Antarktis. Den Internationale Domstol i Haag, har dømt Japans hvalfangst i havet omkring Antarktis ulovlig. Det betyder at at hvalerne igen vil kunne svømme frit, uden at være i fare for at blive dræbt af japanske hvalfangere. 
 
 
Videnskabeligt dække
Siden 1986 har Japan haft tilladelse til at fange et bestemt antal hvaler til videnskabelige formål. Flere kritikere har dog længe ment, at Japan brugte denne aftale til at dække over en kommerciel hvalfangst, så de kunne sælge kødet med en forretningsmæssig fortjeneste. 
 
Australien henvendte sig allerede til FN i 2013, i håb om at få sat en stopper for hvaljagten i det Antarktiske hav, og den 31. marts 2014 skete det endelig. Den Internationale Domstol gav Australien medhold i, at Japans hvaljagt er ulovlig, og har derfor forbudt landet at fange flere hvaler. 
 
Afgørelsen er juridisk bindende, hvilket betyder, at Japan er forpligtet til at overholde de nye regler.
 
 
"Retten er hævet"
Japan forsvarede sig ved at sige, at Australiens anklager blot var et forsøg på at påtvinge Japan deres kulturelle normer. Men domstolen var af en anden mening, og stod derfor fast ved beslutningen om et forbud. 
 
Japan har udmeldt, at de vil rette sig efter afgørelsen, men tilføjer at de er “ærgelige og dybt skuffede over beslutningen”.
 
 
I Europa lider et stort antal hvaler og delfiner i såkaldte 'delfinarier'. Her er dyrene indespærret i små klorfyldte bassiner og de tvinges til at lave underholdende shows for det larmende publikum, blot for at få nogle godbidder. Forholdene er milevidt fra dyrenes natur på det åbne hav, hvor de indgår i store familier og kan svømme frit op til 150 km på en enkelt dag.
 
Anima arbejder internationalt for at delfinarier i Europa skal blive fortid. Hjælp os med din underskrift, så vi kan overbevise politikere og virksomheder om at dyrene hører til i havet og ikke i fangenskab.

Skriv under: Jeg deler visionen om et Europa uden delfinarier