Foie gras-kampagne redder 12.000 fugle om året!
15 May, 2014
Det store fokus på tvangsfodring af ænder og gæs i foie gras-produktionen har medført at over 70 virksomheder har droppet den kontroversielle delikatesse. Ny beregning fra Anima viser, at det kommer til at redde mange tusind fugle fra en grusom skæbne.
En rundringning til cafeer, restauranter og supermarkeder afslører at ganske betydelige mængder af foie gras er blevet omsat i de mange virksomheder, som nu har sagt fra overfor produktet. På årsplan er der tale om et salg på mellem 6 og 8 tons foie gras, som nu er stoppet. Omregnet til andeliv er der således tale om 12.000-16.000 dyr.
- At stoppe et langt metalrør ned i halsen på en fugl for at pumpe den fuld af en olieret majsgrød, så dens lever bliver alvorligt syg, må være åbenlys dyremishandling for de fleste. Takket være mediernes store interesse for emnet er det lykkedes os at komme i dialog med exceptionelt mange virksomheder, som efter moden overvejelse har valgt at skrotte foie gras for altid. Det er en fantastisk følelse, udtaler Animas kommunikationschef Thorbjørn Schiønning.
- Vores beregning viser at mindst 12.000 ænder skånes for den smertefulde og meningsløse tvangsfodring. Det svarer til næsten 33 dyr om dagen, eller mere end 1 i timen, året rundt!
Kampagnen fortsætter
Blandt de største virksomheder der har taget afstand til foie gras på det seneste kan nævnes SuperBest, Kong Hans Kælder, Brødrene Price, Cafe Sommersko og d’Angleterre. Hos Anima er der dog ingen planer om at hvile på laurbærene, så længe der sælges foie gras i Danmark.
- Det er svært at forstå at ellers anerkendte spisesteder som Ruths Hotel, Søllerød Kro og restaurant Nimb, fortsat vælger at servere foie gras efter de mange afsløringer af dyrenes forhold. Det er for mig et vink med en vognstang om, at vi må intensivere vores oplysningsindsats over for disse spisesteder og deres kunder, slutter Thorbjørn Schiønning.
Foie gras finder sted ved brutal tvangsfodring af ænder og gæs. Selvom enkelte restauratører påstår at der findes foie gras, der ikke stammer fra tvangsfodring, så er der aldrig blevet ført bevis for den påstand.
Animas søsterorganisation i Frankrig, L214, kender heller ikke til etisk produceret foie gras. Eneste undtagelse er en lille spansk producent, der laver gåse-foie gras uden tvangsfodring – dog til en pris der er omkring 10 gange højere end traditionel foie gras.
I Danmark er det heldigvis forbudt at producere foie gras, men det er stadig tilladt at importere. Anima arbejder for at det skal blive helt forbudt at sælge i Danmark.