Spøgelser i Grand

11 September, 2014
Grand Teatret i København fik besøg af usædvanligt mange dyrevenner, da Anima var vært for Danmarkspremierene på filmene ’The Ghosts in our Machine’ og den spritnye ’Frie Vinger’.
 
Over 300 dyrevenner havde fundet vej til Grand, da Anima var vært for hele to Danmarkspremierer, og foyeren i den gamle biograf summede af spændt forventning, inden dørene til salen åbnedes. Mathias fra PlantePusherne serverede lækre, grønne snacks både før og efter filmene, som blev introduceret af Mickey Gjerris, lektor i bioetik, medlem af Det Etiske Råd og nomineret til Årets Dyreven.
 
Første film på det store lærred var ’The Ghosts in our Machine’. Filmen handler om fotojournalisten Jo-Anne McArthur, som i 15 år har rejst rundt på 7 kontinenter for at tage billeder af det, industrien ikke ønsker at vise os. Filmen følger Jo-Annes arbejde gennem et år.
 
Som publikum kommer vi med på undercoverarbejde på rævefarme, når hun forsøger at få publiceret billederne i magasiner, og når Jo-Anne puster ud og lader op på Farm Sanctuary New York. Dyrene på Farm Sanctuary er tidligere landbrugsdyr, og deres frie liv står i slående kontrast til de dyr, der som ’produktionsenheder’ i det industrielle landbrug må lægge krop til den ene uhyrlighed efter den anden.
 
Frie Vinger
Efter behørige klapsalver blev aftenens næste film introduceret af Lina fra Frie Vinger. I 2011 adopterede Lina og hendes mand 6 burhøns, og det blev starten på projektet Næsby Hønseri, som indtil videre har reddet og bortadopteret over 800 burhøns. Nu er det også blevet til projektet ’Frie Vinger’, som er en redningstjeneste, der i samarbejde med Anima giver landbrugsdyr et bedre liv og informerer om hønsenes vilkår i industrien.
 
 
Fra filmen om Frie Vinger.
Se flere billeder fra aftenen under artiklen.
 
Filmen viser et hold burhøns ankomme til Linas gård. Der lød mange suk og empatiske tilkendegivelser fra publikum i salen, da de afpillede, magre høns kom ud og fik jord under fødderne og strakte vingerne for første gang i hele deres liv.
 
Både Mickey Gjerris og Lina fra Frie Vinger talte om, at alle dyr er individer med en helt unik personlighed, fuldstændig som vi kender det fra vores kæledyr. I industrien bliver de reduceret til produktionsenheder og får ikke lov til at udfolde deres individualitet, men bliver i stedet en del af en ansigtsløs masse, som det kan være svært at forholde sig til. Linas håb er, at hun via billeder og historier om hønsene kan åbne forbrugernes øjne for deres fantastiske personligheder og de hæslige forhold i industrien og dermed inspirere folk til at vælge mere dyrevenligt, når de handler ind.
 
 
Vi kan gøre en forskel
Rapperen ’Raske Penge’ alias Rasmus Poulsen var en af dem, der havde fundet vej til Grand.
 
"Jeg synes, filmen behandler et meget vigtigt emne. Det handler om vores slægtninge her på jorden, som ikke har et sprog og derfor ikke kan tale for sig selv. Derfor er de nemme at bokse rundt og behandle dårligt. Vi har alle sammen en etisk forpligtelse til at behandle dyrene ordentligt. Desuden er det en tikkende bombe i forhold til klimaet. Det hele hænger jo sammen. Jeg er ikke selv veganer, men jeg forsøger at minimere mit indtag af animalske produkter." - Raske Penge
 
Overlæge ved Rigshospitalet Jesper Reimers var også blandt publikum. Han syntes, det var en interessant film, som skabte stof til eftertanke.
 
”Det er vigtigt, at der bliver skabt mere bevidsthed om forholdene i industrien. Når man står i Irma og køber et halvt kilo hakket flæsk, tænker man ikke over det, men film som dem her er med til at skabe bevidsthed. Hvis vi alle sammen ændrer en lille smule, vil det gøre en stor forskel. Det starter med en holdningsændring, og den er de to film med til at skabe,” sagde han og fortalte, at han blandt andet har skåret meget ned på kødet derhjemme og har fundet erstatninger for æg.
 
Efter filmene var der kø ved Animas bord i foyeren. Der blev uddelt foldere og vegetariske starterkit, Frie Vinger fik nye medlemmer, og mange ville gerne være frivillige og spurgte om, hvad de ellers kunne gøre for dyrene. En af dem var 21-årige Safia Hammer:
 
”Det var fedt, at filmene ikke kun viste skræmmebilleder, men også viste smukke billeder af glade dyr, og at det har en effekt at gøre noget. Jeg spiser i forvejen ikke dyr, men jeg fik en følelse af, at det ikke er nok. Er det nok bare at stoppe med at gøre det selv, eller skal der mere til? Jeg har i hvert fald fået lyst til at gøre mere, for det virker jo. Det viste filmene tydeligt.”
 
 
Fra The Ghosts in Our Machine
 
Fra The Ghosts in Our Machine
 
Salen var fyldt med dyrevenner
 
Mathias fra PlantePusherne serverede lækker mad
 
Mickey Gjerris
Fotos: Johnny Højfeldt