Årets største sejre for dyrene i 2019

18 December, 2019

I 2019 er der kæmpet mange kampe og vundet flere vigtige sejre for dyrene i Danmark og rundt om i verden. Det ville aldrig være sket uden opbakning fra alle jer fantastiske mennesker, der støtter os og deltager i kampen for en bedre verden for dyrene.

Hvis du vil gøre endnu mere for at støtte kampen, så har vi et godt tilbud, der gælder resten af december - læs mere nederst på siden.

Bliv medlem! Støt vores arbejde og vær med til at skabe endnu flere sejre for dyrene i 2020. Klik her.

Her kan du læse om nogle af de største resultater for dyrene i 2019:

NEJ TAK TIL FOIE GRAS
2019 var året, hvor vi for alvor fik sat foie gras på dagsordenen. Det startede med en protest foran Torvehallerne i København, hvor vi opfordrede dem til at stoppe salg af foie gras. Protesten førte til stor debat om forsvarligheden, og foie gras var i medierne hele sommeren. 

Efter massivt pres fra Anima og hundredvis af dyrevenner valgte Torvehallerne at opfordre deres stadeholdere til at stoppe salget af foie gras. Desuden valgte flere restauranter i kølvandet på debatten at droppe fedtleveren.
Vi så selvfølgelig allerhelst, at foie gras blev forbudt - ligesom det for nylig er blevet i staten New York i USA, hvor både produktion, import og salg af foie gras er blevet forbudt. Vi kæmper selvfølgelig videre, indtil også Danmark indfører et forbud og siger nej til tvangsfodringen af gæs!

MED KALVEN I MAVEN
I august satte vi med kampagnen Med Kalven I Maven fokus på én af de mest oversete og brutale sider af mælkeindustrien: Danske mælkeproducenter sender årligt tusindvis af gravide køer til slagtning med nærmest fuldt udviklede kalve i maven, hvoraf en del er så langt henne, at det er ulovligt i Danmark.

Med helsidesannoncer i otte dagblade landet over oplyste vi over 1 million avislæsere om dette. På sociale medier nåede vi hundredtusindvis af danskere med videoer, hvor vores ambassadør for kampagnen, Mathilde Norholt, fortalte om problematikken. I skrivende stund har op mod 15.000 skrevet under for at få stoppet slagtningerne.

Landbruget besvarede kampagnen ved at anerkende problemet, og allerede få dage efter kampagnens start lovede fødevareminister Mogens Jensen forbedringer på området. 
Vi er ikke færdige med kampagnen, men 2019 var et vigtigt første skridt i retning af at få stoppet de ulovlige slagtninger. Vi kommer til at holde et skarpt øje med udviklingen i mælkeindustrien i 2020!

HÅB FOR YULINS HUNDE OG KATTE
Der skal stadig kæmpes for at få stoppet de årlige drab af hunde og katte på hundekøds-festivalen Yulin i Kina, men heldigvis oplever vi en forbedring fra år til år. I 2019 fortalte lokale dyrevenner, der var til stede under festivalen, at forretningen går dårligere for sælgerne, og at antallet af besøgende er faldende.

Samtidig er antallet af hunde og katte, der slagtes, stærkt faldende - fra omkring 15.000 i 2009 til mindre end 3000 i år. Det er en fremgang for dyrene, men stadig 3000 for meget, så derfor fortsætter vi med at skabe opmærksomhed om emnet og bakke op om de lokale dyreværnsorganisationer, så vi kan få sat en stopper for den frygtelige festival.  

Også andre steder i Asien så vi fremskridt i løbet af året. Sydkoreas hovedstad Seoul erklærede sig for en hundekød-fri by og sendte på den måde et tydeligt signal til resten af landet om at hundekødsindustrien skal stoppes. Byen gennemtvang med beslutningen en lukning af de sidste hundeslagterier og markeder. I Busan var der også store fremskridt, da det forfærdelige marked Gupo blev lukket. 80 skræmte hunde blev reddet fra slagtning, og er nu ved at komme tilbage til livet og at stole på mennesker igen. I stedet for hundeslagteriet anlægger byen nu en offentlig park.

BEDRE FORHOLD FOR KATTENE
I 2019 er vi kommet mange skridt tættere på at få forbedret forholdene for katte i Danmark. Anima tog førertrøjen på og tusindvis af underskrifter i hånden, da vi begyndte et godt samarbejde med landets internater om at oplyse myndigheder og politikere om kattenes problemer. Der er nemlig et stigende antal katte, som bliver smidt ud hjemmefra og efterladt i naturen. Nu indfører fødevareministeren en hjemmel i loven, som han senere kan bruge til at indføre en kattelov - og det kan kun gå for langsomt. 

FARVEL TIL PELS RUNDT OM I VERDEN
I disse år er der rundt om i verden stor opmærksomhed på de horrible forhold, som dyrene i pelsindustrien lever under. Heldigvis er der flere og flere, der vinker farvel til pels rundt om i verden. Det gælder både de store modehuse og hele lande og stater. I 2019 har blandt andet Californien som den første stat i USA vedtaget et lovforslag, der forbyder al salg af pels i staten, og Slovakiet har som det 14. land i Europa vedtaget et forbud mod pelsdyravl. 

2019 blev samtidig også året, hvor modegiganten Prada tilsluttede sig den voksende liste over modehuse, der dropper pelsen.

DYREPOLITIET ER I AKTION
I år så vi de første frugter af det lange arbejde for et dyrepoliti i Danmark. Der er foreløbigt blevet oprettet 3 specialenheder, der dækker hele landet. Her sidder engagerede politifolk, der efterforsker forbrydelser mod dyr. Enhederne har især haft fokus på hvalpefabrikker, hvor organiserede kriminelle tjener penge på at sælge syge hunde. Med det fokuserede arbejde i specialenhederne kan større sager optrevles, og de erfarne betjente får viden, der kan forebygge og stoppe vanrøgt og mishandling. Fx er politiet blevet opmærksomme på problemer med ulovlig slagtning og killingefabrikker, som ellers ikke ville være blevet efterforsket.

Det er et kæmpe fremskridt og vi kæmper for flere ressourcer til enhederne og et landsdækkende dyrepoliti.

REJSEBRANCHEN BAKKER OP OM DYRENE
2019 var året, hvor rejsebranchen tog endnu et skridt i den rigtige retning for bedre dyrevelfærd. Blandt andet har flyselskabet Virgin Holidays stoppet samarbejdet med SeaWorld, flyselskabet British Airways stopper alt salg af billetter til attraktioner med vilde dyr, og rejsesiden Tripadvisor stopper billetsalget og promoveringen af alle turistattraktioner, hvor delfiner og hvaler avles eller købes til at optræde i fangenskab. Og så har Airbnb indført en dyrepolitik, der forbyder oplevelser med direkte kontakt med vilde dyr.  


DANMARKS SIDSTE CIRKUSELEFANTER GÅR PÅ PENSION
Efter mange år i cirkusmanegen hos Cirkus Trapez og Cirkus Arena blev det i 2019 endelig tid for de fire elefanter Ramboline, Lara, Djungla og Jenny til at gå på pension. Sidste år vedtog regeringen nemlig et længe ventet forbud mod vilde dyr i cirkus, som betød, at de fire elefanter blev de allersidste vilde cirkusdyr i Danmark. Deres nye hjem bliver hos Knuthenborg Safaripark.

ANIMA KÅRET TIL VERDENS BEDSTE
I starten af december blev Anima kåret til en af verdens bedste organisationer, når det handler om at hjælpe dyr. 

Det er den amerikanske organisation, Animal Charity Evaluators, som har udvalgt Anima til deres årlige liste over de fire mest effektive dyreværnsorganisationer på verdensplan  - kort sagt de organisationer, der kommer længst for pengene og gør den største forskel for dyr i nød.

Vi fortsætter selvfølgelig vores arbejde for dyrene i det nye år.

Hvis du vil være med, kan du blive medlem hos Anima og på den måde være med i kampen for dyrene.


Donationer til Anima giver øget skattefradrag
Alle donationer inden årets udgang bliver automatisk indberettet til SKAT, hvis vi har dit CPR-nummer. På denne måde får du et øget fradrag i 2019.

Du får øget skattefradrag på donationer op til 16.300 kroner til godkendte, velgørende organisationer.

SKAT opsummerer alt, du har givet til velgørenhed og ikke kun dine donationer til Anima. Det er de velgørende organisationer, der indberetter din støtte, så du skal ikke selv foretage dig noget i den forbindelse.

Er du ikke sikker på, om Anima har dit CPR-nummer? Så er du meget velkommen til at kontakte os på 35 10 70 70 eller skrive mail på info@anima.dk.