Sejr: EU vil stoppe dyr i bure!
Alt for mange dyr lever deres liv spærret inde i bure og bokse. Her får de aldrig muligheden for at have et godt liv.
Derfor har Anima stået sammen med 169 andre organisationer om et initiativ for at gøre bure til fortid i EU.
I dag kom svaret til de 1,4 millioner dyrevenner, der har bakket op og krævet et stop for burhøns og tremmegrise.
EU-kommissionen har annonceret, at de vil fremlægge en køreplan for at forbyde bure i landbruget. Planen skal være klar i 2023 og vil bl.a. dække bure for: høns, ænder, kalve, kaniner og søer.
Dyr er sansende væsner og vi har en moralsk forpligtelse som samfund til at sikre, at forhold i landbruget afspejler dette, sagde EU-kommissæren Stella Kyriakides, da hun fremlagde planen.
Hvis ingen af disse dyr længere kan holdes i bure, vil det give millioner af dyr et liv, der i højere grad er værd at leve.
“Det er enormt glædeligt at se, EU-Kommission trækker i arbejdstøjet for at få Europas landbrugsdyr ud af burene. Ingen kan være tjent med et landbrug, hvor dyr bliver udnyttet i bure. Men der er desværre stadigvæk kræfter, som vil modarbejde udviklingen, og derfor er det vigtigt at holde fast - selv i medvind”, siger Joh Vinding, direktør i Anima.
Burhøns er nogle af de dyr, der kan få gavn af den nye lovgivning.
Sejr giver nye udfordringer
Den kommende tid bliver det vigtigt at sikre, at forslaget ikke udvandes eller forsinkes. Det er EUs plan at lovgivningen skal træde i kraft fra 2027.
Særlig glædeligt er det, at EU også vil se på at stoppe import af kød fra andre lande, hvis de ikke lever op til de samme regler som her. På den måde kan beslutningen få betydning for dyr over hele verden. Når man strammer regler i ét land, spørger mange ofte bekymrede, om problemet så ikke bare flyttes til et andet sted. Men her vil EU eksportere løsninger og kunne løfte dyrevelfærden globalt.
Samtidig skal vi sikre at ingen hviler på laurbærene. Der er stadig behov for at virksomheder og politikere tager ansvar her og nu om fx at stoppe turbokyllinger. Så vi glæder os enormt, men ved også at vi nu skal have et laserfokus på at følge fremskridtet helt til dørs.