De største sejre for dyrene i 2024
I år har været præget af udfordringer, hvor stærke kræfter har kæmpet for at bevare status quo. Men selv når vi står over for indflydelsesrige modstandere, har vi bevist, at vi kan skabe markante resultater for dyrene, så længe vi står sammen for at tale deres sag. Det er årets sejre et tydeligt bevis på.
Hver eneste underskrift, hver deling på sociale medier og hver donation - stor som lille - har bidraget til at skabe de her positive forandringer for dyrene. Tak til alle dyrevenner, der har været med til at gøre det muligt.
Vil du være med til at støtte kampen for dyrene i 2025?
Dyrepolitiet blev reddet
I år har budt på flere vigtige fremskridt i kampen for at beskytte Danmarks familiedyr. Men en af årets absolut største sejre kom, da det lykkedes at redde det danske dyrepoliti fra at blive lukket ned!
Det skete efter massivt pres fra dyrevenner over hele landet samt flere partier på Christiansborg, som Anima har været i tæt dialog med. Det betyder, at dyrepolitiet nu kan fortsætte deres afgørende arbejde med at efterforske og retsforfølge folk, der begår forbrydelser mod dyr.
Samtidig fik kampagnen for strengere straffe for dyremishandling medvind, da Danmark fik sin allerførste dyrevelfærdsaftale. I aftalen lovede politikerne en arbejdsgruppe, der skal se på spørgsmålet.
Familiedyrene fik endnu et løft med aftalen, der gjorde det klart, at der skal være et opgør med skamavl af hunde og katte, så man undgår avl, som giver dyrene helbredsproblemer.
Rumænien og store modehuse sagde nej til pels
2024 blev året, hvor de sidste rester af pelsindustrien for alvor begyndte at smuldre. I år blev Rumænien nemlig det 16. EU-land, der forbød pels. Flere vil gøre dem følge og Polen begyndte arbejdet på en ny lov om at lukke landets pelsfarme.
Arbejdet for pelsfri mode fortsatte med succes!
Efter intenst pres - og en luftballon over deres hovedkontor - droppede italienske Max Mara endelig pels fra deres kollektioner! Det samme gjorde topmærkerne Carolina Herrera og Jean Paul Gaultier. Som en symbolsk finale lukkede Kopenhagen Fur - et af verdens største pelsauktioner - endelig dørene på selveste Halloween.
Vi ser i 2025 frem til en fortsat kamp for at stoppe pels i EU via borgerinitiativet ‘Fur Free Europe’, som er under behandling.
Belgien siger nej til delfinarier
En af årets største sejre for dyrene i underholdningsindustrien kom, da Belgien forbød delfinarier. Anima har sammen med dyreværnsorganisationer over hele verden længe presset på for at få frigivet de seks delfiner, der lever i parken.
Og i år fik det pres endelig den belgiske dyrevelfærdsminister til at udstede et permanent forbud, der betyder, at landets sidste delfinarium, Boudewijn Seapark, skal lukke.
2024 markerede også tabet af spækhuggeren Keto, som døde i Loro Parque på Tenerife. Keto blev født i fangenskab og tilbragte hele sit 29-årige lange liv i bassiner uden nogensinde at opleve det åbne hav. Hans død minder os alle om vigtigheden i at fortsætte kampen for de dyr, der stadig lider i delfinarier verden over.
Slut med hundekød i Sydkorea
2024 blev et historisk år for hundene i Sydkorea. Efter årtiers kamp besluttede landet nemlig endelig (officielt!) at afskaffe hundekød en gang for alle!
Det er en kæmpe sejr! Loven betyder, at man i 2027 lukker de 3.500 farme, hvor hunde i dag indespærres og sendes til slagtning. Det vil årligt redde mere end 1 million hunde fra et liv i stor lidelse.
Loven bakkes op af betydelige straffe såsom op til 3 års fængsel eller bøder på 150.000 kroner for at slå en hund ihjel for at spise den. Dette viser, at Sydkorea tager den nye lov alvorligt.
Gennembrud for kyllingerne
I år åbnede danske kommuner for alvor øjnene op for turbokyllingernes mange lidelser. Med Aarhus og Randers i spidsen har en række kommuner nu taget et historisk skridt og besluttet at forbyde indkøb af turbokyllinger i deres indkøbsaftaler! Det er en sejr, der vil få betydning for enormt mange kyllinger i fremtiden.
Og effekten lod ikke vente på sig. I løbet af ganske kort tid fulgte både Roskilde og Frederiksberg efter med lignende forbud, og mod slutningen af året har også Aalborg, Horsens, Rudersdal, Gentofte og Vallensbæk meldt sig klar med en plan for at hæve dyrevelfærden i kommunens køkkener.
Kendte danske virksomheder tager også fortsat ansvar for kyllingerne. Lagkagehuset var blandt dem, der handlede og gav kyllingerne mere plads.
Den nye dyrevelfærdsaftale sikrer også, at turbokyllinger bliver udfaset fra alle statslige indkøb samtidig med, at Danmark har forpligtet sig på aktivt at arbejde for et EU-forbud mod produktionen.
Fremskridt mod en fremtid uden dyreforsøg
Året bød på flere opmuntrende nyheder for arbejdet for forsøgsdyr Både universiteter og EU tager nu vigtige skridt væk fra unødvendige dyreforsøg.
I København har universitetet besluttet at udfase brugen af dyr i undervisningen. Det vil spare omkring 800 dyr årligt fra at blive brugt til demonstrationer.
Samtidig arbejder EU på en køreplan for at erstatte dyreforsøg i sikkerhedstests for kemikalier med moderne, dyrefrie metoder. En stor gruppe eksperter fra myndigheder, forskere og dyrevenner er gået sammen om at finde de bedste veje frem. Gennem vores arbejde i koalitionen Cruelty Free Europe har vi været med til at sikre disse fremskridt.
Det er opmuntrende skridt mod en fremtid, hvor vi kan sikre både menneskers sundhed og miljøet uden brug af forsøgsdyr. Selvom der stadig er et stykke vej, viser det at både forskere og politikere nu arbejder aktivt for at finde bedre løsninger.
Nyt håb for burhønsene
Endeligt rykker burhønernes frihed også tættere på. Sidste år blev det ulovligt for nye burægproducenter at starte op, men de eksisterende fik hele 12 år (!) til at udfase deres produktion.
Nu er der sikret penge til en ny støtteordning, hvor staten vil opfordre farmerne til at hurtigere at omstille til andre systemer.
Det er en stor sejr, fordi det betyder, at de sidste 500.000 burhøns ikke skal lide 12 lange år i burene.