Vegetar sikrer første OL-medalje til England
Den engelske avis The Guardian har netop bragt en artikel om den kvindelige atlet Lizzie Armitstead, som vandt OL-sølv i 140 km cykling på landevej. Armitstead har været vegetar siden hun var 10 år, og har ofte mødt fordomme om, at det ikke var muligt at blive stærk nok på en kødfri kost. Ved at køre dette års første OL-medalje i hus for England, har hun utvivlsomt fået overbevist mange skeptikere om, at det fuldt ud kan lade sige gøre at konkurrere på højeste niveau på vegetar brændstof.
Mange top-atleter kører på grøntsagsenergi
Armitstead er langtfra den eneste vegetariske atlet, der har produceret fortræffelige resultater. De fleste, der fulgte lidt med i sportens verden i 90’erne kan nok huske fænomenet Carl Lewis, der tog den ene guldmedalje hjem efter den anden i sprintdiscipliner og længdespring. Lewis leverede sine bedste resultater på en ren vegansk kost.
Er man lidt ældre, kan man måske huske Edwin Moses, som vandt guld to gange i 400 meter hækkeløb. Moses fortsatte i perioden 1977 til 1987 med at lave en af historiens mest utrolige sejrsstimer, idet han vandt 122 løb i streg. I den stime fik han lavet fire verdensrekorder.
Af andre historiske atleter med en forkærlighed for den grønne mad kan nævnes Paavo Nurmi, Murray Rose, Bode Miller, Emil Voigt, Christopher Campbell og Martina Navratilova.
Skruer vi frem til nutiden, er der en række atleter bl.a. indenfor amerikansk fodbold, ishockey, bodybuilding, løb og triatlon, som klarer sig særdeles fremragende på plantebaseret kost. For slet ikke at nævne tennis-søstrene Serena og Venus Williams.
Scott Jurek. Jurek har vundet det meget prestigefyldte Western States 100 hele 7 år i træk. Som navnet antyder, så er det et løb på 100 miles, eller ca. 4 maraton i træk. Derudover har han to gange vundet Badwater Ultramarathon, som med sine 135 miles i en stegende hed ørken regnes for et af verdens hårdeste løb. Endelig kan nævnes, at han tre gange har vundet Spartatlon ultraløb, hvor man indenfor 36 timer skal følge den historiske rute, som sagnhelten Phidippides efter sigende skulle have tilbagelagt fra Athen til Sparta – en distance på 246 km, som strækker sig gennem et svært fremkommeligt bjergterræn! Jurek er netop aktuel med sin bog Eat and Run, som i flere uger har figureret på New York Times bestseller liste.
En person, som er umulig at komme udenom i den forbindelse er ultraløberen