Kattene har krav på bedre beskyttelse

5 november, 2019
Aldrig før har vi set så mange katte blive dumpet hos internaterne. Det er katte som risikerer at blive aflivet, allerede inden livet rigtigt er begyndt. Blot fordi en stor del af ejerne løber fra deres ansvar og bogstaveligt talt smider kattene ud. Men katte er ikke affald! Læs mere om problemet her.

Selvom katten er det mest udbredte kæledyr i Danmark har denne lav status. Det er en udfordring, som flere partier i Folketinget ønsker at løse. 

Anima arbejder sammen med de største internater og DOSO for at få indført en særskilt kattelovgivning, som betyder, at alle ejerkatte skal være mærket og registreret. Vi har bedt politikere tage stilling til de problemer, som internater og danskere oplever med katte i Danmark, og fortalt dem om omfanget. 
 
Katte er blevet en del af en brug og smid væk-kultur. Det vil vi have ændret med ID-mærkning. Når katte er ID-mærket, har internater og dyrlæger mulighed for at finde deres ejere. Der vil altså være en registreret ejer, som har ansvar for katten. Det vil ikke kræve anden kontrol, end at internaterne får mulighed for at videreformidle de katte, der ikke er mærket og registreret.
 
Uønskede
Landets internater modtager dagligt adskillige forsømte og uønskede katte. På 13 år er indlevering af katte til internaterne steget med 254%, selvom antallet af katte som bliver neutraliseret på internaterne er blevet større. Flere end 86% af ejerkatte er neutraliseret viser en dansk undersøgelse. Alligevel er det ikke ualmindeligt for internaterne at møde ind om morgenen og finde katte efterladt i en kasse uden for deres dør. Derfor arbejder vi for en lov, der kræver katte mærket og registreret.
 
I dag får de fleste danskere deres kat gratis. Men hvis en kat mærkes og registreres, vil det på sigt ikke længere være gratis at få kat. Uden dette lovkrav ser vi desværre, at der er mange ejere som ikke kommer i kontakt med en fagperson, og det betyder, at for mange ikke har den nødvendige viden om kattens behov. I kontakten med en fagperson vil flere katte også blive neutraliseret samtidig med mærkningen. 
 
Mærkning og registrering vil også afholde nogle fra helt at avle på de mange katte, der ikke er familier til. Det er en af konklusionerne i en omfattende undersøgelse bestilt af den svenske regering, som konkluderer, at mærkning af katte vil "øje katteejernes ansvar og således hæve kattenes status". I Sverige er der enighed blandt de ansvarlige myndigheder og engagerede ngo'er om, at ID-mærkning er et nødvendigt skridt på vejen for at tackle problemet. Samme enighed er der blandt danske dyreværnsforeninger.