Kattene har krav på en lov

5 november, 2019
Aldrig før har vi set så mange efterladte katte. Stakler som ofte bliver aflivet, allerede inden livet rigtigt er begyndt. Blot fordi en stor del af ejerne løber fra deres ansvar og bogstaveligt talt smider kattene ud. Men katte er ikke affald! Læs om det omfattende problem i vores nye rapport om herreløse katte her. 


Skriv under: Der er brug for en kattelov!

Selvom katten er det mest udbredte kæledyr i Danmark har denne lav status. Det er en udfordring, som flere partier i Folketinget ønsker at løse. 

Anima arbejder sammen med de største internater og DOSO for at få indført en særskilt kattelovgivning, som skal gøre det obligatorisk at mærke og registrere katte. Vi har bedt politikere tage stilling til de problemer, som internater og danskere oplever med vanrøgte katte i Danmark, og fortalt dem om omfanget. Du kan også læse om problemet i vores nye rapport om herreløse katte her.
 
Katte er blevet en del af en brug og smid væk-kultur. Det vil vi have ændret med ID-mærkning. Når katte er ID-mærket, har internater og dyrlæger mulighed for at finde deres ejere. Der vil altså være en registreret ejer, som har ansvar for katten.
 
Forsømte og uønskede
Landets internater modtager dagligt adskillige forsømte og uønskede katte. På 13 år er indlevering af katte til internaterne steget med 254%, selvom antallet af katte som bliver neutraliseret på internaterne er blevet større. Det er ikke ualmindeligt for internaterne at møde ind om morgenen og finde katte efterladt i en kasse uden for deres dør. 
 
I dag får de fleste danskere deres kat gratis. Med obligatorisk mærkning og registrering, vil det ikke længere være gratis at få katte. Når der ikke er et lovkrav om at mærke og registrere katte, er der for mange ejere som ikke kommer i kontakt med en fagperson, der har en nødvendige viden om kattens behov. I kontakten med en fagperson vil flere katte også blive neutraliseret samtidig med mærkningen. 
 
Obligatorisk mærkning og registrering vil også afholde nogle fra helt at avle på de mange katte, der ikke er familier til. Det er en af konklusionerne i en omfattende undersøgelse bestilt af den svenske regering, som konkluderer, at obligatorisk mærkning og registering af katte vil "øje katteejernes ansvar og således hæve kattenes status". I Sverige er der enighed blandt de ansvarlige myndigheder og engagerede ngo'er om, at ID-mærkning er et nødvendigt skridt på vejen for at tackle problemet. Samme enighed er der blandt danske dyreværnsforeninger.  
 
Katten er stadigvæk danskernes foretrukne kæledyr, men alligevel har hunden fortsat en særposition. Allerede i 1938 blev den første hundelov vedtaget, og her næsten 80 år senere har kattene stadig ingen lov til at beskytte dem. 
 
Det kan du være med til at ændre på! Støt op om en kattelov.


Skriv under: Der er brug for en kattelov!