Frankrig i oprør over minkfarm: Burene flød med døde unger

9 juli, 2019

Under en undersøgelse af forholdene på minkfarme i Frankrig gjorde organisationen One Voice et rystende fund.

Miljøministeriet i Frankrig havde inviteret organisationen til at bidrage til en ny lov for minkfarme. Derfor ville organisationen kigge nærmere på virkeligheden på farmene.

VÆRSTE SYN I 20 ÅR
Men i Eure-et-Loir-området tog undersøgelsen hurtigt en voldsom drejning, da de så forholdene, som dyrene levede under.

Nyfødte mink lå døende i burene, under deres brødre og søstre. Overalt på farmen var der døde mink. Mange havde afrevne lemmer, og de overlevende dyr måtte kravle over de døde.

Så snart de så forholdene, stoppede One Voice deres undersøgelse og meldte avleren for overtrædelse af dyreværnsloven.

I over 20 år i felten, så har vores journalister aldrig set forhold som på denne farm. Hvordan kan myndighederne, der har ansvar for at kontrollere reglerne accepterer at noget sådant sker i Frankrig? 
- One Voice


 

IKKE EN ENLIG SVALE
Det er desværre ikke første gang, vi bliver præsenteret for groteske billeder af syge og skadede mink. I Litauen viste en undersøgelse fra 2018 næsten identiske billeder og i Danmark har vi også set grimme eksempler.

Da psykologen Frank Nervik gik undercover på pelsdyrfarme i Norge, så fortalte avlere ham, hvordan man internt i branchen kaldte en periode i sommeren for kannibalisme-perioden. Her bider og angriber mink hinanden så blodet flyder. Pelsdyravleren der forklarede sammenhængen til Nervig fortalte, at han havde købt hængsler til vinduerne for at forhindre, at der blevet taget billeder af skaderne. Du kan se afsløringen i dokumentaren Pels, der kan streames gratis her.EUROPA SIGER FARVEL TIL PELS
Under modeugen i Paris har langt størstedelen af designerne valgt at fravælge pels. Jean Paul Gaultier er blandt de toneangivende designere, der har droppet pelsen.

Vi befinder os nu i en tid, hvor der er for meget af alting, så vi bør ikke dræbe dyr.
-Jean Paul Gaultier

Den kendte designer fik opbakning fra mærker som Chanel, Aelis, Givenchy og Maurizio Galante, der heller ikke viste pels.

Det er dog ikke kun de store modehuse, der vender ryggen til pels. Det samme gør land efter land i Europa. De følger befolkningens stemme og vælger at udfase at holde dyr i bur for deres pels. Dette kort viser lande i Europa, som har forbud mod pels, eller hvor der er lovforslag til debat.
 

MINK ER NYSGERRIGE OG AKTIVE DYR
Mink trives aldrig i små bure, da det er så fjernt fra deres natur, som man kan komme. I naturen lever mink alene på store territorier, der altid giver dem adgang til svømmevand. På vores dyrehjem for mink får nogle få heldige mulighed for at leve i overensstemmelse med deres natur.