Kyllingerne fortjener bedre

12 april, 2018

Konventionelle slagtekyllinger er nogle af de dyr, der har de allerdårligste forhold i landbruget. Derfor er Anima er gået sammen med dyreværnsorganisationer i hele verden for sammen at forbedre kyllingernes velfærd. Det vil vi gøre ved at få virksomheder til at indføre en ny minimumsstandard for, hvordan dyrene skal behandles. 
Standarden i Europa hedder ECC (European Chicken Commitment) og er designet til at afhjælpe de mest alvorlige velfærdsproblemer, som kyllingerne lider under. 

Hvorfor er der brug for en ny standard?
Der findes i dag et hav af forskellige leverandører og brands inden for kyllingekød, men det er svært for både forbrugere og virksomheder at forstå, hvilke specifikke krav der stilles til dyrenes velfærd. Der er mange parametre at tage højde for, og netop derfor er der brug for en ny minimumsstandard, som løfter hele niveauet på en meningsfuld måde.

Den konventionelle kylling har en række dyrevelfærdsproblemer. 
Her er de mest alvorlige, som den nye standard har til formål at afhjælpe:

  • Ekstrem vækst: Kyllingerne er fremavlet til at vokse unaturligt hurtigt. Det betyder, at tre ud af fire kyllinger i den konventionelle produktion ikke kan gå normalt. Nogle dyr har så alvorlige problemer, at de ikke kan holde kroppen oprejst.
  • Alt for lidt plads: En slagtekylling har meget lidt plads. Når dyrene nærmer sig tidspunktet for slagtning, er de så store, at de har endnu mindre plads end burhøns

Derudover arbejder vi også for, at velfærden bliver løftet på følgende områder:

  • Manglende beskæftigelse: Dyrene har næsten intet at tage sig til, hvilket påvirker deres velfærd negativt.
  • Brutal slagtning: De fleste kyllinger bliver bedøvet ved at blive hængt op i bøjler med hovedet nedad og kørt igennem et strømførende vandbad. Dette giver dem stød, så de mister bevidstheden. Metoden er både stressende og potentielt smertefuld og usikker.
  • Manglende mulighed for at komme ud: Dyrene tilbringer hele deres liv i produktionshallen og kommer aldrig udenfor.

Løsningen ligger klar
Lovgivningen for slagtekyllinger halter langt bagefter i forhold til, hvad forbrugerne finder acceptabelt for kyllingevelfærd. 
Ved at implementere en højere standard sikrer man sig som virksomhed, at man er på forkant med udviklingen inden for dyrevelfærd, og at man er med til at sikre bedre forhold for kyllinger i produktionen.

Den nye type kylling er ikke en luksuskylling, men det er en kylling, der afhjælper de mest alvorlige dyrevelfærdsproblemer.
Dyreværnsorganisationerne har en løsning klar - nu er det op til virksomhederne og producenterne at indføre den.

Vil du støtte initiativet? 
Skriv under på vores underskriftsindsamling og fortæl virksomhederne, at kyllingerne fortjener bedre forhold. Du kan skrive under her.

Vil du vide mere?
Her kan du se en overskuelig og detaljeret beskrivelse af ECC-standarden.
Her kan du se hvilke virksomheder, der har forpligtet sig til at give kyllingerne bedre forhold.