Så dårlig er velfærden hos danske kyllinger

23 april, 2015

 

MetroXpress skrev 21. april om en forfærdelig sag, hvor en sønderjysk slagtekyllingeproducent gentagne gange er blevet dømt for overtrædelse af dyreværnsloven. Ifølge avisen har han gennem længere tid holdt alt for mange kyllinger på alt for lidt plads, og en meget stor del af dem havde dybe, inficerede sår på fødderne og på brystet. Alligevel slap han med en mindre bøde og holder fortsat kyllinger.

Problemerne er dog på ingen måde begrænset til denne ene producent. Trædepudesvidninger – sår på kyllingernes fødder – er et udbredt problem i branchen. De opstår, fordi kyllingerne går i den samme strøelse i hele deres liv. De går i flokke på ca. 40.000 dyr, og den store mængde møg fra dem gør hurtigt strøelsen fugtig. Det danner ammoniak, som giver sår og ætsninger. Kyllingerne kan få så alvorlige ætsninger på fødderne, at det er for smertefuldt at støtte på dem. De vil så forsøge at støtte på brystet i stedet og til sidst også få ætsninger der.

ENDNU MINDRE PLADS END BURHØNS
Kyllingerne tilbringer hele deres liv i store produktionshaller. De kommer aldrig udenfor, og de er stuvet sammen på meget lidt plads. Der må være 20 to-kilos-kyllinger pr. m2. Det vil sige, at de har endnu mindre plads end burhøns.

”Der er store problemer i slagtekyllingeproduktionen”, siger kampagnechef i Anima, Lina Lind Christensen: ”Ikke nok med at kyllingernes forhold er stærkt kritisable, så er kyllingerne fremavlet til at vokse så hurtigt, at det giver dem alvorlige velfærdsproblemer. I dag tager det dem kun 36 dage at vokse fra knap 50 gram til over 2 kg. Tidligere tog det flere måneder. Det betyder, at kyllingerne får problemer med at gå, fordi deres ben ikke kan bære den tunge krop. Samtidig danner de unaturligt meget brystkød, fordi det er noget, forbrugerne efterspørger. Det påvirker deres kropsholdning, så de går mere foroverbøjet, end kyllinger normalt gør, fordi brystet er så tungt.”

SÅDAN KAN DU HJÆLPE KYLLINGERNE

I Danmark opdrættes og slagtes over 100 mio. kyllinger hvert år. Dyrenes trange forhold er et resultat af en historisk høj efterspørgsel på kyllingekød. Heldigvis kan du være en del af løsningen. Ved at spise flere kødfri måltider sikrer du, at færre kyllinger må lide en grusom skæbne.

Vil du have inspiration til hvordan du kan spise mere grønt i din hverdag? Så KLIK HER og få vores gratis magasin.

Eller vil du bare have en lækker opskrift, der minder om kylling, uden at nogen dyr kom til skade, så KLIK HER.