Sådan er de sidste timer i turbokyllingernes liv

11 marts, 2022

Hvordan lever en turbokylling i de sidste timer før hun bliver slagtet? Hvordan ser hun ud og hvor meget plads har hun til at bevæge sig? Det kan du blive klogere på, når Anima livestreamer de sidste timer i en turbokyllings liv fra vores facebookside.

Fra kl. 18 søndag og frem streamer Anima direkte fra en kyllingestald i de sidste timer, inden kyllingerne indhentes til slagtning. De indsamles kl. 23.25. Du kan følge med hele aftenen ved at klikke på videoen herunder  

Baggrund

Anima udfordrede sidste efterår landbruget til at vise produktionen af turbokyllinger frem. Vi lovede en dusør på 500.000 kroner til den landmand, der ville give Anima og journalister fri adgang til en stald i en hel produktionscyklus, fra kyllingerne indsættes til de indsamles (cirka 35 dage). Dusøren er stadig mulig at få fat i, hvis der er en landmand, der vil imødekomme vores betingelser for fri adgang. 

Landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer valgte i stedet at sætte to kameraer op i en stald og livestreame produktionscyklussen på kyllingestald.dk. Selvom initiativet ikke modsvarer de krav, der blev sat i forbindelse med dusøren, så mener kommunikationschef i Anima Thorbjørn Schiønning stadig, at det, trods alt, er et “friskt initiativ”:

"Landbruget tager her nogle skridt mod åbenhed med et initiativ som jeg egentlig synes er et friskt indspark, og som jeg synes, de skal have ros for. De lader forbrugerne få mulighed for at få et overordnet indtryk af, hvordan deres turbokyllinger lever og hvilke forhold de har. Men der er selvfølgelig meget langt til den fulde åbenhed som vi har bedt om" siger Thorbjørn Schiønning. 

 

Dusør bestemmes når streamen er slut

Anima har allerede tilkendegivet, at en del af dusøren vil blive udløst af livestreamen. Hvor stor en del det bliver, vurderes af Anima efter streamen er afsluttet. Det vil være en vurdering på baggrund af, hvor godt initiativet imødekommer de oprindelige krav, der fremgik af dusør-annoncen. 

En turbokylling lever kun i omtrent 35 dage, før hun indsamles med maskine til slagtning. I løbet af sit korte liv må hun døje med vejrtrækningsbesvær, gangbesvær og øget risiko for organsvigt sammenlignet med langsommere voksende kyllinger. Hun oplever med høj sandsynlighed kroniske smerter, og må deles med 19 andre kyllinger om en kvadratmeter i en stald uden adgang til sollys. De store mængder ammoniak, der kommer fra den afføring, der efterhånden dækker jorden, kyllingerne går på, giver flere af kyllingerne sår på benene.