Trods coronakrise: Halifax investerer stort i kyllingevelfærd

17 June, 2020

Nej tak til turbokylling og ja tak til mere plads. Den populære burgerkæde, Halifax, har besluttet at investere i dyrevelfærd under coronakrisen. Anima roser Halifax for at udvise mod og lederskab i en branche under pres.  

Restaurationsbranchen har været særligt hårdt ramt af regeringens nedlukning af Danmark. Alligevel vælger den populære burgerkæde Halifax, med 12 restauranter rundt om i landet, nu at investere stort i dyrevelfærd. Kæden, som i mange år har været helt fremme på den plantebaserede front med flere helt grønne muligheder på menuen, har nemlig besluttet nu at fjerne den såkaldte turbokylling, og der er flere forbedringer i sigte.

”Vi har truffet denne beslutning, fordi det er det rigtige at gøre. Vi prioriterer dyrevelfærd, og det ved vi, at vores gæster også gør. Forhåbentligt kan et øget fokus på problemstillingen samtidig være med til at inspirere andre til at gå samme vej,” udtaler Ulrich Bøving Dehler, direktør i Halifax. 

Halifax har valgt at tilslutte sig den anerkendte standard European Chicken Commitment (ECC). Der sker gennem en trinvis indfasning, hvor første skridt bliver at få 1 statsligt dyrevelfærdshjerte, og dermed fjerne den omdiskuterede turbokylling i august 2020. Dernæst skal kyllingerne have 2 statslige dyrevelfærdshjerter, og dermed have mere plads ved udgangen af 2022. Dette vil forbedre livet for op imod 150.000 kyllinger over de næste fem år.

Anima ser meget positivt på Halifaxs beslutning. Vi har længe været i dialog med flere restauratører om forholdene for industrikyllinger. Og ifølge Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima, er det afgørende, at virksomheder som Halifax udviser mod og handlekraft for dyrene:

“Det er meget glædeligt, at Halifax midt i en krisetid slutter sig til den voksende skare af virksomheder, der tager ansvar for kyllingerne. Turbokyllinger lever frygtelige liv, og det er utroligt vigtigt, at virksomheder, organisationer og forbrugere fortsat står sammen om at afskaffe den hårdt pressede fugl, ligesom vi stod sammen om udfasningen af buræg,” udtaler Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima.

Turbokylling er et andet navn for hurtigtvoksende kylling, hvor den mest brugte i Danmark er Ross 308. Den vokser fra 50 g til lidt over 2 kg på fem uger. Den hurtige vækst er til stor gene for fuglene, og giver stærkt øget risiko for gangproblemer, besværet vejrtrækning og organfejl. 

Halifax har i øvrigt siden sin begyndelse i 2007 gjort sig bemærket for dyrene, ved at have fokus på plantebaserede alternativer. I starten udgjorde salget af disse kun 1-2%, men de seneste år er kurven gået kraftigt opad og ligger i dag på ca. 10% for vegetariske og veganske burgere. Den positive udvikling er bl.a. hjulpet på vej af deltagelse i Dansk Vegetarisk Forenings kampagne Veggie Week og et menukort med tydelig skiltning med grønt blad på de plantebaserede retter.

Baggrund

Halifax’ plan for bedre kyllingevelfærd: 

Fra August 2020 har alle produkter med kylling 1 statsligt dyrevelfærdshjerte, hvilket vil sige at turbokyllingen udfases fra Halifaxs restauranter 

Ved udgangen af 2022 har alle produkter med kylling 2 dyrevelfærdshjerter og skal desuden leve fuldt op til European Chicken Commitment (ECC). Det betyder mere plads, naturligt lys og beskæftigelse til dyrene.