Vegetarer lever længere end kødspisere

15 oktober, 2012

Nogle vegetarer kan måske virke bedrevidende når det handler om fordelene ved en plantebaseret kost. Det de måske ikke ved er, at de har et studie af Syvende Dags Adventisternes sundhed at takke for det.

I 70'erne og 80'erne foretog forskere ved Loma Linda Universitetet i Californien en række studier, hvori man siden 1958 har fulgt titusindvis af Syvende Dags Adventister. Dette var det første studie der viste at vegetarer i gennemsnit lever længere end folk der spiser kød.

Studierne viste blandt andet at de fødevaregrupper der i høj grad bliver indtaget af vegerarer – frugt, grøntsager, nødder og bælgfrugter – er med til at reducere risikoen for livsstilssygdomme som kræft, hjertekarsygdomme, diabetes, samt er med til at holde styr på folk BMI-tal og livvidde og er ikke mindst gavnligt for hjernen.

I 2002 gav the National Institues of Health forskerne på Loma Linda bevillig til at fortsætte deres research af sundheden blandt kirkens medlemmer og kunne derfor påbegynde anden del af studiet.

Denne del af studiet, som nu er omkring halvvejs færdigt og inkluderer 96,000 mennesker fra USA og Canada, viser allerede nu resultater der er mindst lige så dramatiske. Hovedforskeren, Gary E. Fraser, MD, PhD udtalte ved en konference for ernæring og sundhed i 2012 at vegetarerne blandt Syvende Dags Adventisterne i gennemsnit lever længere end dem der spiser kød.

Mændene lever i gennemsnit i 83.3 år og kvinderne i 85.7 år – altså respektivt 9.5 og 6.1 år længere end gennemsnittet i Californien, forklarer Fraser.

GRATIS: BESTIL ET VEGETARISK STARTER KITDette er de opsummerede resultater fra anden del af studiet:

Veganere vejer i gennemsnit 13.6 kg mindre end folk der spiser kød.

Veganere er 5 enheder længere nede på BMI-skalaen end folk der spiser kød

Vegetarer og veganere er mindre resistente overfor insulin end folk der spiser kød.

Slanke mennesker er mere tilbøjelige til at dyrke regelmæssig motion, spise grøntsager samt at undgå rygning end folk der spiser kød, hvilket tyder på at der er mange faktorer der styrker sundheden blandt deltagerne.

Pesco-vegetarer og semi-vegetarer som begrænser indtagelsen af animalske produkter, men som stadig spiser kød én gang ugentligt har en ”umiddelbar beskyttelse” mod livsstilssygdomme.

Det måske mest rystende resultat er imidlertid noget helt andet: Fedme reducerer i gennemsnit afroamerikaneres liv med 6.2 procent, og de beskyttende faktorer ved fedt hos ældre så man ikke i dette studie. (Tidligere studier har vist at overvægtige ældre over 85 har en væsentligt mindre dødelighed end normalvægtige på samme alder)
Blandt deltagerne i studiet er 25 procent afroamerikanere og 50 procent af deltagerne er vegetarer. Grunden til at studiet har en udpræget interesse for Syvende Dags Adventisterne er at religionen promoverer vegetarisme samt fraråder alkohol og rygning.

Har du fået lyst til at spise mere vegetarisk efter denne læsning?

Bestil et vegetarisk starter kit

Find inspiration på Animas madblog

Mød andre vegetarer og få tips og tricks