Holland forbyder minkavl.
Hollands senat satte i dag et endegyldigt punktum i den længste og mest betydningsfulde saga om forbud mod pelsdyravl. En politisk proces, der har været 4 år undervejs og som nu betyder at samtlige af hollands 170 minkfarme skal dreje nøglen om. Holland er med sine 5 millioner gassede mink den næststørste minkavlernation i Europa efter Danmark. Loven vil redde millioner af dyr og sende et vigtigt signal om, at dyrevelfærd bør komme før profit.
De første spæde skridt
I 1980’erne rullede store kampagner for at redde pelsdyrene over Europa. Holland var et af de lande, hvor der var særligt meget aktivitet. Med en række effektfulde kampagner ændrede organisationen Bont voor Dieren hollændernes holdning og de blev skarpe modstandere af pelsdyravl. Dette skete til trods for, at Holland altid har haft en stor pelsindustri.
I 1998 kom første synlige sejr. Holland forbød ræve- og chinchillafarme, fordi man mente dyrenes velfærd var for ringe. Tilbage stod et politisk slagsmål om landets minkfarme, som udgjorde langt hovedparten af de pelsfarme, der eksisterede i Holland.
Et nyt håb
Der skulle dog gå 10 år, før det næste logiske skridt blev taget. I 2008 fremlagde 2 politikere sammen et forslag om at lukke landets minkfarme. Efter intens debat viste der sig et bredt flertal. Ikke mindst efter Bont voor Dierens enorme lobbyarbejde.
Kopenhagen Fur havde håbet på den danske regerings støtte til at kæmpe mod Hollands nye forbud. Men det nægtede regeringen, da Danmark selv havde indført et etisk forbud mod ræveavl.
Til trods for vrede breve og møder i Justitsministeriet fik de danske pels-dyravlere ingen hjælp og de kan se, hvor sporene fra denne sag fører hen. Nemlig mod en endelig afskaffelse af minkavl i Europa.
Det politiske system i Holland består af 2 kamre og sagen har derfor trukket i langdrag, da senatet valgte at loven skulle til nærmere gennemsyn. I mellemtiden postede pelsavlerne millioner og atter millioner i lobbyarbejde og tv-spot, men lige lidt hjalp det. ne har ikke ændret folkets eller politikernes holdninger. I 2024 vil den sidste farm lukke i Holland, men mange forudser allerede nu at mange farme vil lukke inden da.
I Danmark er det kun Enhedslisten, der har en klar politik om at de vil have minkavl forbudt. I Anima arbejder vi for at hjælpe resten af de politiske partier med at se bag om de høje pengebunker som Kopenhagen Fur kan stable op foran politikerne og få dem til at glemme alt om dyrevelfærd.