Største sejre for dyrene i 2022

8 December, 2022

På trods af at året har stået i både krisens og krigens tegn, har 2022 også ført til fremgang for dyrene - og den er vigtig at fejre. Dyrene bliver ofte glemt, men lad os sammen se tilbage på nogle af de vigtigste kampe, som er blevet vundet i årets løb. 

Ingen af sejrene var kommet i hus uden alle de dyrevenner, der spreder budskabet, skriver under eller støtter økonomisk. Det er især takket være jer, at vi kan fejre endnu et år med masser af resultater for dyrene.

Vil du være med til at kæmpe for dyrene næste år? Så klik her og bliv medlem.

Buræg fik en slutdato

Omsider skete det. Efter en vedholdende indsats er forbuddet mod buræg nu blevet en realitet. Allerede fra næste år vil det ikke længere være lovligt at starte burægproduktion op, og om 12 år skal produktionen være fuldstændigt udfaset.

Det ligner måske en slags sidste detalje, som er faldet på plads, længe efter de fleste forbrugere droppede buræg. Men betydningen bør ikke underspilles. Forbuddet er nemlig en milepæl på vejen mod et samfund, hvor dyr respekteres og ikke udnyttes. Med forbuddet hæver vi den nedre grænse for, hvordan dyr må blive behandlet.

Husker du, hvordan det hele startede? I 2014 slog vi hul på skallen med kampagnen “Sæt hønen før ægget”. Den skulle få virksomheder til at stoppe brugen af buræg, og det må siges, at vi i den grad lykkedes med det. I efteråret afleverede vi så 54.571 underskrifter mod buræg til fødevareministeren, og nu har vi endelig et politisk forbud.

Som prikken over i’et forbød Israel også burhøns i år. Og flere vil snart følge trop.

Island vil afskaffe hvalfangst

I år meddelte Island, at hvalfangst fra 2024 vil blive forbudt på øen. Island, Norge og Japan står tilsammen for hele verdens kommercielle hvalfangst. De andre to lande bør også indse, at hvalfangst er en dødssejler.

Island har allerede indført fiskefri zoner, så de islandske hvalfangere skal sejle langt ud på havet. Det har øget fiskernes omkostninger, og imens er efterspørgslen svundet mere og mere ind. 

Selv Islands fiskeriminister kan ikke længere få øje på nogen økonomiske fordele ved hvalfangst. Snart bliver det nordlige Atlanterhav et mere sikkert sted at være hval.

Malta, Letland og Irland forbyder pelsavl

Fra pelsfronten bringer vi også positive meldinger. Malta, Letland og Irland har i løbet af året vedtaget forbud mod pelsproduktion. På Malta er forbuddet faktisk trådt i kraft, hvilket også gør sig gældende for Irland, hvor de sidste minkfarme nu er afskaffet. 

Letland har brug for seks år til at lukke erhvervet ned, men det sværeste slag er nu vundet. 20 lande i Europa har vedtaget forbud mod pelsproduktion, så vi er godt på vej!

Vidste du, at Anima har formandskabet i Fur Free Alliance, som er en sammenslutning af flere end 50 dyreværnsforeninger fra mere end 35 lande? I øjeblikket indsamler vi ihærdigt underskrifter i forbindelse med et europæisk borgerinitiativ, der skal forbyde produktion og salg af pels. Det vil forpligte Europa-Kommissionen til at se problemerne med pelsindustrien i øjnene.

50.000 danskere råbte Arla op!

Kort inden årsskiftet rundede vi en milepæl for kalvene. Mere end 50.000 danskere har nu skrevet under og dermed demonstreret deres massive modstand i forhold til den rutinemæssige tvangsfjernelse af kalvene i mælkeindustrien. I den konventionelle produktion sker det allerede efter kun 12 timer.

Vi mødte op ved Arlas kæmpe hovedkontor i Viby for at overrække det stærke budskab personligt. Samtidigt talte vi også med STORE bogstaver til Arla på opsigtsvækkende reklameskærme i København, Aarhus, Aalborg og Odense. 

Budskabet var umuligt at tage fejl af: Arla skal stoppe adskillelsen af ko og kalv! Denne milepæl i vores kampagne, kunne vi aldrig have opnået uden dig, og de mange støtter, der også har hjulpet økonomisk til med kampagnen.

Godt 400 hunde blev reddet fra slagtning i Yulin

Det var nærmest i sidste sekund, at 386 hunde fik hjælp - heldigvis! Hundene var stuvet sammen i en masse små bure, som stod stablet i lag, bag på en lastbil med retning mod den berygtede og frygtelige festival for hundekød i den kinesiske by Yulin.

Lastbilen blev standset af politiet, som det var lykkedes lokale dyrevenner at tilkalde. I burene fandt de både stjålne kæledyr, og dyr som havde levet på gaden. De stakkels hunde var sultne og dehydrerede, men de var vigtigst af alt sluppet ud af dødens klør.

I dag er hundene overdraget til et internat, hvor de får pleje og omsorg. Måske ved du det ikke, men størstedelen af indbyggerne i Yulin spiser slet ikke hundekød, og faktisk blev festivalen startet af slagterne selv. I det nye år kæmper vi videre for at afskaffe festivalen.

Rema 1000 udfaser turbokylling

2022 blev også året, hvor vi helt officielt fik tilføjet et nyt ord til den danske ordbog: turbokylling. Det giver god mening, for der har været masser af debat om turbokyllingerne i det forgange år og gode nyheder om virksomheder, der udfaser brugen af turbokyllinger. En af de store var, at Rema 1000 endelig meldte en slutdato ud for salget af de alt for hurtigtvoksende kyllinger af racen Ross 308.

Rema 1000 har så småt påbegyndt udfasningen af turbokylling i det faste sortiment, og inden 2024 vil udfasningen desuden omfatte det ferske sortiment. Ambitionen er, at turbokylling skal fuldstændigt væk som råvare og ingrediens i alle produkter før 2026.

Vores kampagneindsats mod kæden har været ihærdig og bestået af en bred vifte af initiativer. Husker du mon nogen af vores demonstrationer foran kædens butikker? 

Eller hvad med vores musikvideo, som du kan se ovenfor?

Svenske katte skal mærkes og registreres

I Sverige er det blevet lovpligtigt at mærke og registrere katte. Den nye obligatoriske ID-mærkning og registrering er et stort skridt i retningen af at give kattene en højere status. Det giver dem nemlig rettigheder på lige fod med hunde. Og det behøves.

For det anslås, at der findes i omegnen af 150.000 hjemløse katte i vores naboland. Mange af dem er født vilde eller er blevet forladt. De lever ofte barske liv med en smertefuld død som følge, men det vil lovændringen være med til at ændre. 

Samtidigt vil den kunne modvirke en udbredt misforståelse om, at katte kan klare sig selv helt uden opsyn og omsorg. Men mange af dem har hårdt brug for en hånd. Med lovændringen strækker politikerne hånden frem og forsøger at afhjælpe problemet.

Schweiz stopper brugen af hormonet PMSG

Vi nåede kun lige akkurat ind i januar, før vi kunne afsløre de såkaldte blodfarme i Island, hvor gravide hopper brutalt tappes for store mængder blod. Måske husker du nogle af de rædselsvækkende videoer, vi har vist fra Island? Optagelserne gjorde heldigvis ikke blot indtryk på dyrevenner som dig. De fik også magthavere i branchen til at handle.

I Schweiz valgte svineavlerforeningen at bandlyse brugen af det hormon, der udvindes fra hesteblodet: PMSG. Og med god grund. For der findes allerede alternativer, som gør det endnu mere overflødigt at tappe blodet fra gravide hopper og udvinde hormonet, der bruges til at få dyr i brunst i industrilandbruget.

Takket være det gode samarbejde med organisationen Animal Welfare Foundation har vi fået sat mishandlingen af de mange gravide heste på dagsordenen. I 2023 fortsætter vi med at lægge pres på landbruget, så også de danske svineavlere skal tage deres del af ansvaret.

Over 1 million underskrifter for forsøgsdyrene

Det europæiske borgerinitiativ “End animal testing” har i årets løb opnået over 1 million underskrifter. Det er nok til at skulle behandles af EU-Kommissionen, og vi har store forventninger til, at der fremsættes et lovforslag, som skal stoppe de forfærdelige og forældede dyreforsøg.

Hvert år lider over 10 millioner dyr i europæiske laboratorier, hvor de bruges til at teste kemiske stoffer, kosmetiske ingredienser og hverdagsprodukter. Vi har blandt andet kunne vise optagelser af hunde, som fastholdes og får pumpet deres maver fulde af kemikalier.

Vores indsats i Danmark i forbindelse med borgerinitiativet blev intet mindre end beundringsværdig. Vi fik samlet 34.293 underskrifter ind, hvilket var med til at sikre over 300% af de underskrifter, som var forventet af os. EU-Kommissionens politiske kræfter vil bestemt være kærkomne forstærkninger i den vigtige kamp mod dyreforsøg.

Italien forbyder aflivning af hanekyllinger

Den sidste historie handler om millioner af nyudklækkede fugle, som snart forskånes. Italien valgte i det forgangne år at vedtage et forbud mod aflivning af hanekyllinger. Fra 2026 vil mellem 25 og 40 millioner dyr nu undslippe en smertefuld død, hvor de gasses kun få timer efter, de kommer til verden.

Der er i dag udviklet en metode, som gør det muligt at bestemme kønnet inde i ægget, før fosteret udvikler sig til en levedygtig kylling. Når året er slut vil Tyskland og Frankrig faktisk allerede være overgået til at bestemme kønnet på hønsene, før ægget klækkes.

Vi mener selvfølgelig også, at teknologien skal indføres i Danmark, så vi kan stoppe de unødvendige drab på danske hanekyllinger. Den og mange andre vigtige kampe er vi enormt motiverede for at tage i 2023. Vi håber inderligt, at du også vil være med!

Vi ses i 2023!

De næste store slag skal slås i 2023 - og vi glæder os til at kæmpe sammen med dig!

Har du ikke allerede meldt dig ind i kampen, så kan du gøre det ved at blive medlem.

Vidste du, at donationer til Anima giver dig et øget skattefradrag?

Alle donationer inden årets udgang bliver automatisk indberettet til SKAT, hvis vi har dit CPR-nummer. På den måde får du faktisk forhøjet dit fradrag i 2023.

Du får øget dit skattefradrag på donationer op til 17.200 kroner til godkendte, velgørende organisationer.

SKAT opsummerer alt, du har givet til velgørenhed og ikke kun dine donationer til Anima. Det er de velgørende organisationer, der indberetter din støtte, så du skal ikke selv foretage dig noget i den forbindelse.

Er du ikke sikker på, om Anima har dit CPR-nummer? Så er du meget velkommen til at kontakte os på 35 10 70 70 eller sende en e-mail på info@anima.dk.