Blæst om foie gras

28 April, 2006

 

Chicago er kendt som The windy city og for sine nære bånd til kødindustrien, der blev udødeliggjort i Upton Sinclairs roman The Jungle.  Byen kan nu glæde sig over et nyt positivt ry for, som en leder i forhold til dyrevelfærd.

D. 26. april besluttede Chicagos byråd, at byen vil slutte sig til Californien og en række andre lande som Danmark, Sverige, Norge, England, Tyskland, Finland, Polen og Israel, der alle har lovgivning, som griber ind over for foie gras og/eller tvangsfodring.

Foie gras er en delikatesse, som fremstilles ved at tvangsfodre gæs til deres lever bliver deform. Processen er smertefuld og fuglenes lever kan svulme op til 10 gange deres normale størrelse, hvilket gør det svært for dem at bevæge sig. Det kan gå så vidt, at deres organer sprænges. Oftest er fuglene stoppet ind i trange bure, hvor de ikke kan bevæge sig eller sprede deres vinger.

Lovgivningen træder i kraft i løbet af de næste 3 måneder, og vil betyde et forbud mod salg af foie gras hos restauranter, supermarkeder og andre salgssteder.

Byrådsmedlemmet Moore skrev til avisen Washington Examiner i Oktober 2005, Vi i Chicagos byråd kan gøre vores del i at fraråde denne barbariske praksis i landbruget ved at forbyde salget i vores by. Jo færre restauranter der sælger dette produkt, der er baseret på tortur af dyr, jo færre dyr vil blive udsat for denne ubeskrivelige mishandling.

Lovgivningen har allerede inspireret staten Illinois, hvor Chicago er hovedstaden, til at introducere en lignende lov, der vil forbyde produktion af foie gras i hele staten. I Danmark kan foie gras sælges frit til trods for, at produktionen er forbudt.