Fremtidens kød er planter
Når det gælder om, hvad vi spiser, så er de fleste glade for traditioner. Mad som vor mor lavede den føles tryg og god. Men vores madvaner har betydet et landbrug, som de færreste kan stå inde for. En nærmest umættelig appetit efter kød har betydet, at danskerne i dag spiser 70% mere kød end i 1980. Så den måde, vi spiser på i dag, er altså ikke så traditionel som mange føler.
Kunne man forestille sig, at vi om 30 år spiser 70% mindre kød, og at det så vil føles lige så naturligt, som den situation vi har i dag? Det er der meget, som tyder på.
Grundlæggeren af Microsoft, Bill Gates, udgav for nyligt en video på internettet, som gav hans vision for, hvad vi kommer til at spise i fremtiden. Hans bud viser, at menneskets fantastiske evne til at skabe fornyelse vil forandre, hvordan der i fremtiden kommer mad på bordet. Og det vil betyde store positive forandringer for dyrene.
Et af de firmaer, som Gates fremhævede i videoen var Beyond Meat. Firmaet har brugt mange år på at udvikle nye teknikker til at lave "kød" af grøntsager og har angrebet projektet fra en videnskabelig synsvinkel. På universitetet i Missouri har forskere trukket og strukket planteprotein i et forsøg på at efterligne tekstur, smag og konsistensen i forskellige typer kød.
Produkterne er nu ved at blive lanceret i USA, og tilsyneladende har de nået deres mål. Madanmelderen Mark Bittman fra New York Times skrev i sin klumme, at han faktisk ikke kunne smage forskel på Beyond Meats kylling og så rigtigt dyrekød, når det var blandet i en færdigret. En af investorerne i firmaet er Biz Stone, der var med til at stifte Twitter.
"Den første reaktion jeg havde var, at jeg ved, det her er en køderstatning. Men hvis nogen serverede det for mig i en restaurant, så ville jeg have sagt 'jeg tror der er sket en fejl'," forklarer Stone. "Det er noget med, hvordan det føles i munden. For en, der har været veganer i lang tid, er det lidt mærkeligt."
Firmaets plan er at sælge produktet i køledisken ved siden af dyrekød. På den måde mener firmaet, at de kan tage en pæn del af markedet for protein.
Lignende fremskridt har firmaet Hampton Creek Foods produkt 'Beyond Eggs' opnået. Deres æg lavet af planter skal især erstatte alle de buræg, der bruges i færdigretter. Foreløbigt har 2 af de største madproducenter i USA sagt ja til at bruge produktet, der kan erstatte æg i alt fra bagværk til dressinger og pasta.
I takt med teknologiske fremskridt ændrer folks holdning sig også. De færreste har et varmt forhold til den måde, industrilandbruget behandler dyr på. Ingen elsker grise i små båse eller høns i bure. Det er bare det, som er på hylderne i supermarkedet.
Meat Free Monday kampagnen har siden 2003 forsøgt at ændre folks spisevaner ved at udfordre dem til at spise vegetarisk en gang om ugen. Kampagnen er i dag kendt af de fleste amerikanere og har fået hele byer til at omfavne en livsstil med mere grønt. F.eks. spiser børnene i Los Angeles' skoler nu altid vegetarisk om mandagen.
Kampagnen har været del af en bølge, hvor det er blevet mere og mere anerkendt at spise grønt. Når kendte politikere som Bill Clinton eller forretningsmænd som Bill Gates slår på tromme for, at vi bevæger os i en mere vegetarisk retning, får mange øjnene op. Siden 2007 er kødforbruget derfor faldet i USA, og flere hundrede millioner dyr reddet fra dyrefabrikkerne.
Faktisk spiser USA i dag over 12% mindre kød end for 5 år siden. Verden ændrer sig måltid for måltid, og vi kan alle være med til at skabe forandringen.