Europas største pelsfarm er ulovlig
På Europas største pelsfarm er der blevet afsløret dyr i elendig forfatning. Farmen ligger i Estland, men drives af finner. Billederne af de lemlæstede dyr har rystet befolkningen. Finland står bag mærket SAGA, der hævder, at have de højeste krav til dyrevelfærd.
På farmen lever der 150.000 mink, 22.000 ræve og 1500 mårhunde. Alle er spærret inde i små trådbure, hvor de lever triste liv uden at kunne udføre deres naturlige adfærd. Nogle må leve i månedsvis med sår og skader. Alle lider de under de unaturlige forhold.
DYREVENNER ER IKKE OVERRASKEDE
Selvom billederne er rystende, så er der desværre ikke noget nyt i dem, siger Kristina Mering fra organisationen Loomade Nimel. "De overtrædelser vi ser igen og igen viser, at problemet ikke er den enkelte avler, men er en indbygget del af pelsindustrien. Formålet er at tjene penge, ikke at give dyrene gode forhold".
Organisationen indsamler nu underskrifter for et forbud mod pelsdyravl i Estland. Dette har tidligere været foreslået i landets parlament, dog uden at kunne samle et afgørende flertal.
LÆS MERE: HOLLAND FORBYDER PELSAVL
FARMEN DRIVERS UDEN TILLADELSE
Selvom Karjaküla er den største pelsfarm i Europa, så har den ingen tilladelse til at opdrætte mink. Det vil faktisk sige, at farmen er blevet drevet ulovligt siden 2008. Her mistede den sin tilladelse, da den ikke indførte nye krav til dyrevelfærden. Det betød bl.a, at indretning af burene skulle ændres, men det er ikke sket. Siden har farmen måtte betale bøder. Men i følge Kristina Mering er det billigere for farmen, end at leve op til kravene.
AVLER ER LIGEGLAD
Farmens direktør er tilsyneladende ikke særligt påvirket af, at han ikke lever op til regler eller driver farmen ulovligt: “De kan ikke lukke os i morgen, eller dagen efter i morgen eller om et år - det er ikke muligt. Vi vinder og får 10 års indkomst af retten. De gør det ikke. De er ikke så dumme. Staten er ikke dum nok," siger Anatoli Mustonen.
Mindst yderligere én farm drives i Estland uden i tilladelse.
LÆS MERE: KONTROL FINDER SKAMBIDTE DYR PÅ DANSKE MINKFARME
Hvad myndighederne vil gøre er endnu uklart, men udtalelserne siger alt om, hvor lavt pelsdyravlere prioriterer dyrevelfærd. Dyreværnsgrupper vil nu forfølge sagen og lægge pres på landets regering og myndigheder for at gribe ind overfor den ulovlige farm.
I 2011 blev farmen afsløret første gang af estisk TV, og forholdene er tilsyneladende ikke blevet bedre siden da.