Stor succes for dyrepoliti

1 July, 2013

I Sverige har man gennem et år haft en forsøgsordning med et dyrepoliti i Stockholm. Det har været en dundrende succes. I Norge overvejer man at indføre et lignende korps og lederen af dyreværnsenheden hos Stockholms politi gav derfor sine vurderinger ved en høring.

Ifølge lederen Joakim Johansson har et dyrepoliti bidraget til at løse helt grundlæggende problemstillinger med håndtering af vanrøgtede dyr.
 
Tidligere var samarbejdet mellem politi og andre myndigheder mangelfuldt og opgaverne var flydende.
 
"Politiet kendte ofte ikke til den svenske lov om dyrevelfærd. Ofte var de ikke tilgængelige i akutte situationer og nogen politifolk var bange for hunde og værgede sig for at gribe ind" fortæller Johansson.
 
Der var også en sammenblanding af roller mellem politi og andre myndigheder, særligt Länsstyrelsen, der kontrollerer dyrevelfærden ligesom Fødevarestyrelsen gør det i Danmark.
 
Dyrs retsikkerhed er styrket
Efter 2 år med dyrepoliti i Stockholm er håndteringen af sagerne blevet langt mere effektiv. Dyrenes retssikkerhed er blevet bedre og de bliver hurtigere taget i vare, når der er problemer.
 
Det skyldes ikke mindst, at den juridiske kompetence hos politiet er blevet større, når det gælder dyreværn. Det betyder at politiet nu ved, hvornår de skal rykke ud og kan arbejde mere præcist. Politiet kender nu lovens virkemidler til bunds og det er blevet lettere for dem at sikre spor tidligere i forbindelse med efterforskning og mulige retssager.
 
I 2012 håndterede dyrepolitiet i Stockholm 710 sager.

 
Som at efterforske mord
Johansson sammenligner en del af sagerne med mordefterforskning. I begge tilfælde kan ofret ikke selv forklare noget og ugerningen er foregået i skjul. Gerningsmanden er også ofte psykisk ustabil.
 
"Ofte er det sådan at disse menneskers forstyrrelser ikke var blevet opdaget, hvis det ikke var blevet synliggjort gennem dyrene" fortæller Johansson.
 
Trusler og vold
Johansson fortæller at politiet i dyreværnsafdelingen ofte bliver udsat for trusler og vold. Det bedste for tjenestemænd i den rolle er at have erfaring med jobbet. Det er ikke en særlig fordel at være meget optaget af dyrevelfærd.
 
Erfaringen med det svenske forsøg viser, at både Länsstyrelsen og politiet er blevet mere effektive på området dyrevelfærd, når ansvarsfordelingen bliver tydligere. Dyreværnspolitiet har også etableret professionel kontakt med overgangshjem for dyr, som bliver taget fra ejeren.

Anima siger ja til styrket politi for dyrene
De svenske erfaringer viser, at det vil være en fordel at sætte endnu tydeligere fokus på beskyttelsen af dyr i politiets arbejde. En specialiseret indsats fører til at flere sager bliver håndteret korrekt og med ekspertise til gavn for alle parter.