Estland kræver pelsavl forbudt

1 July, 2014

Et forbud mod pelsavl i Estland er rykket tættere efter dyreværnsorganisationen Loomus lancerede kampagnen “I’m on the side of the animals!”. Kampagnen bliver bl.a. støttet af 20 kendte, der har ladet sig fotografere med kæledyr, og siger, hvorfor de mener, pelsdyravl bør forbydes.

LÆS: 20 KENDTE STØTTER FORBUD MOD PELSDYRAVL

Pelsfarme er uacceptable
En dugfrisk meningsmåling viser nu, at mere end halvdelen af den estlandske befolkning er imod pelsdyravl. Helt nøjagtigt viser Loomus' nye  befolkningsundersøgelse, at 59% mener, at man ikke bør opdrætte vilde dyr i fangenskab, udelukkende med det formål at bruge deres pels.

Ser man på esternes holdning til pelsfarm, som de ser ud i dag, så mener 4 ud af 5, at forholdene er uacceptable.

"Undersøgelsen viste også andre interessante aspekter. For eksempel bliver pelsprodukter ofte sat i relation med kvinder. Men overraskende nok var der flere mænd end kvinder, der havde stemt JA til, at bevare pelsdyravl," siger Kadri Aavik fra Tallins universitet, der har analyseret resultaterne. 


SE VIDEOEN: SÅ GALT STÅR DET TIL I DANMARK

Undersøgelsen aflivede desuden myten om den rige forbruger, da der viste sig ikke at være sammenhæng mellem personens økonomi og støtten til pelsdyravl. Men da pelsindustrien i høj grad består af ‘luksusprodukter’, var det naturligt at antage, at den mere velhavende del af befolkningen ville støtte pelsdyravl.

Pels på vej ud af Europa
Undersøgelsen i Estland tegner et billede af den udvikling, der for øjeblikket finder sted i Europa. Allerede i 2001 vurderede EU-kommissionen pelsdyrenes velfærd i en rapport fra ekspertgruppen SCAHAW.

Eksperterne var enige - pelsindustrien skaber seriøse problemer for alle arter, der opdrættes for deres pels, og det er dette faktum, der er kernen i den generelle pelsmodstand. Hvorfor skal vilde dyr spærres inde i små bure, hvor vi ved, de har det dårligt, for at lave et produkt, som der er mange alternativer til?

Både politikere og borgere har stillet sig selv dette spørgsmål og er kommet frem til, at det er oplagt at forbyde pelsindustrien for at tage endnu et skridt frem mod et civiliseret samfund, hvor vi ikke kun ser dyr som råmaterialer og ressourcer, men tager hensyn til dem som følende individer, der ligesom os både kan føle smerte og glæde sig over livet.


LÆS OGSÅ: PELS - UPOPULÆRT I EUROPA

Fremtiden for danske mink
Ti lande har allerede gjort pelsavl forbudt, og mange flere lande er i gang med at debattere. Lande som England, Holland, Kroatien, Slovenien og Østrig har gjort pelsavl forbudt.

Danmark er ikke på listen, da vi stadig har minkfarme. I 2009 blev rævefarme gjort forbudt af etiske årsager. Men livet for minken på en pelsfarm er ikke anderledes end rævens.


Skriv under: Forbyd minkavl i Danmark

Ønsker du også et forbud mod minkavl i Danmark? Skriv under i dag!