Prisen på pels kollapser

20 October, 2014
Efterårets pelsauktioner i Finland og Danmark viste store fald i forhold til 2013. Det gennemsnitlige prisfald ved Saga Furs auktioner i Finland var 55%, og hos Kopenhagen Fur var det faldet med 40%. Årsagen er primært, at luksusprodukter som pels hurtigt taber markedsandele i Kina i takt med, at budskabet om dyrevelfærd vinder genklang, og regeringen slår ned på korruption. 
 
De store fald betyder, at der ikke længere er overskud i produktionen hos de europæiske minkavlere. I Kina bugner lagre af usolgte minkskind, som blev købt på højden af den kinesiske 'pelsboble' i 2013. Det vil formodentlig få mange nye kinesiske indkøbere til at forlade markedet.

EKSTRA: HISTORISK PELSBUTIK LUKKER
 
AVLERE UNDER PRES
Udover den pressede økonomi hos minkavlere i Europa er pelsavl stadig mere omdiskuteret politisk og i den offentlige debat. Argumenter om etik og dyrevelfærd henviser til de gammeldags metoder, der bruges til at dræbe dyrene og de adfærdsproblemer de får, når aktive rovdyr holdes i små trådbure. Ifølge en rapport fra EU-kommissionen fra 2001 er pelsdyr slet ikke egnet til at blive opdrættet. og dyrene oplever enorm stress med tvangsbevægelser.
 
Et flertal af borgerne i Europa, fx 78% i Sverige, 73% i Kroatien og 85% i Italien. mener. at minkavl som et luksusprodukt er uacceptabelt. Forbud mod pelsdyravl bliver nu diskuteret i en række europæiske lande.

VÆR MED TIL AT SIKRE EN PELSFRI FREMTID, SKRIV UNDER MOD MINKFARME

Skriv under: Forbyd minkavl i Danmark

Ønsker du også et forbud mod minkavl i Danmark? Skriv under i dag!


 
PELS VAR DEL AF KINESISK KORRUPTION
Pelsindustrien hævder, at faldet i prisen på minkskind skyldes en uventet mild vinter i Kina, som er verdens største importør af pelse. Salla Tuomivaara er direktør for den finske dyrevelfærdsorganisation Animala, og hun ser sammenbrudet på markedet som del af en større tendens i Kina:
 
- Årsagen til, at pelspriserne er faldet så meget, er nok den kinesiske regerings kampagne for at stoppe korruption ved at kræve, at offentligt ansatte ikke modtager luksusprodukter som gaver, da dette regnes som bestikkelse. Ifølge en meningsmåling fra Hurun Report vil rige kinesere købe færre luksusprodukter igen i år, hvilket er 4. år i træk med fald i denne sektor. Faldet kom efter en tilbagegang på 15% i 2013.
 
I de senere år er pels blevet set som et statussymbol blandt rige kinesere; noget som danske pelsdyravlere har været med til at fremme gennem modeshows og anden promovering i Kina. 
 
-Kineserne er stadig mere velinformerede om dyrs rettigheder, og viden om velfærdsproblemerne i pelsindustrien bliver mere og mere udbredt. Nu betragtes det som mindre moderigtigt at gå med pels hos kinesiske unge, siger Pei F. Su, der er direktør for ACTAsia for Animals. Hun mener, at en ny generation af kinesere er mindre interesserede i at gå med pels.

LÆS MERE: PELSPROTESTER I KINA
 
ANIMA RYKKER I KINA
Anima arbejder i Kina, hvor vi sammen med vores partnere sidste år gennemførte 60 arrrangementer mod pels som del af kampagnen No Fur China. Arbejdet sker i nært samarbejde med studerende, lokale dyreværnsgrupper og et voksende antal kinesiske kendte, som spreder budskabet om, hvordan dyr bliver mishandlet i pelsindustrien.

Vil du være med til at stoppe pelsindustrien i Kina? Bliv medlem i Anima