Hollands højesteret stadfæster forbud mod minkavl

16 December, 2016

 

Foto: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

I en historisk dom har Hollands højesteret stadfæstet, at landets forbud mod minkavl ikke strider imod pelsdyravlernes ejendomsret.
 
Forbuddet vil betyde et stop for opdræt af 6 millioner mink om året og blev vedtaget med bred støtte i landets parlament og senat. Landets 160 minkfarme bliver nu udfaset frem mod 2024.
 
De hollandske politikere siger, at de nu vil arbejde på at promovere deres forbud mod minkavl i stedet for at promovere salg af minkskind som hidtil.


 
"Hollands eksempel kan være første skridt til et europæisk forbud mod pelsavl. Det vil også være i tråd med den videnskabelige vurdering, som EU selv har lavet. Her kom eksperterne frem til, at pelsfarme skaber alvorlige problemer blandt alle dyr, der opdrættes for deres pels". udtaler Animas direktør Joh Vinding.
 
Nye optagelser

Dommen kommer samtidig med, at der er blevet offentliggjort optagelser med skjult kamera, som afslører mink, der skriger i panik og smerte, mens de aflives med gas:
 
 
Optagelserne, som er de første af deres art, er lavet fra indersiden af aflivningskassen på en minkfarm i Holland.


 
Mange lande tager allerede afstand fra pelsavl. Siden årtusindeskiftet har flere valgt at forbyde eller udfase pelsavl. Det drejer sig bl.a. om England, Holland, Østrig, Slovenien og Kroatien.
 
I år er udviklingen taget til. De belgiske regioner Vallonien og Bruxelles har valgt samme vej, og den ansvarlige minister i Flandern Ben Weyts har erklæret, at han i 2017 også vil indføre et forbud mod al pelsdyravl.
 
Derved vil hele Belgien også snart være fri for pelsavl.
 
 
Pels på tilbagetog

I Tjekkiet er et forbud mod pelsavl blevet introduceret i parlamentet, og ved første behandling i underhuset stemte et flertal for forslaget.


 
Luxembourg er ligeledes på vej med et pelsavlsforbud, som er inkluderet i landets nye dyreværnslov.

 I Japan er landets sidste pelsfarm lukket i år, og i løbet af det seneste årti er Japans pelsimport faldet med 80%.


 
“Det vi oplever er, at flere og flere forbrugere, virksomheder og politikere får øjnene op for de etiske problemer ved at opdrætte aktive rovdyr i små trådbure. Det er simpelthen blevet for upopulært at udsætte dyr for lidelser blot for et unødvendigt luksusprodukt,” forklarer Joh Vinding.


 
2016 blev også året, hvor Giorgio Armani offentliggjorde, at koncernen aldrig mere ville bruge pels. Sidste år gjorde Hugo Boss det samme. Alene i Danmark er der over 200 modevirksomheder, som har sagt nej til pels.
 
Flere informationer: