Kina, red de vilde dyr!
OBS: Vi har den 9. september overleveret mere end 18.000 underskrifter til Den Kinesiske Ambassade på vegne af alle jer, der - ligesom Anima - ønsker at sætte en stopper for udnyttelsen af vilde dyr på Kinas markeder.
Tusind tak for støtten.
Sammen med vores partnerorganisationer over hele verden beder vi Kina om at handle og give de vilde dyr, såsom slanger, pangoliner og murmeldyr, bedre beskyttelse ved at indføre:
- Et forbud mod markeder, hvor handel og spisning af alle vilde dyr finder sted
- Et stop for handlen med alle vilde dyr og produkter herfra
- Et forbud mod opdræt af alle vilde dyr til kommercielle formål såsom pels
Efter coronavirussen har spredt sig fra Kina til resten af verden, har manges øjne været rettet mod de markeder med vilde dyr, hvor smitten menes at være startet.
Kina har midlertidigt lukket 19.000 farme, hvor dyrene opdrættes. Samtidigt har man også indført et totalforbud mod at spise visse vilde dyr. Det vil redde mange vilde dyr, men der er smuthuller i loven, som bringer både dyr og mennesker i fare.
For at vise Kina at spørgsmålet har stor international opmærksomhed, indsamler vi underskrifter. Din stemme er vigtig for at skabe den nødvendige forandring!
Truslen fra markederne
Det menes, at virussen havde sit udspring i flagermus solgt på et marked i den kinesiske by Wuhan. Den er så blev videregivet til mennesker. Enten ved at flagermus er blevet spist, eller også er den gået igennem andre dyr. Markederne - de såkaldte wet markets eller våde markeder - er et udbredt fænomen i Kina og Sydøstasien, og har fået den betegnelse, fordi der bliver handlet med friskt kød, fisk og levende dyr. Mange af dyrene slagtes direkte på markedet.
På sådan et marked skete skaden. Her stod katte, hunde, slanger, mink og murmeldyr i bure, og et skilt hævdede endda, at en bod kunne skaffe levende aber til kunderne.
Dyrene på markederne er typisk stressede af at være spærret inde i den hektiske atmosfære. Samtidigt er de så tæt på hinanden, at forskellige sygdomme nemt kan sprede sig. Jo flere dyr, der er stuvet sammen på markederne og i de små bure, des større risiko for spredning af sygdomme.
Kan vi lære af fortiden?
Da den lignende sygdom SARS spredte frygt over kloden, var kilden til sygdommen også dyr. Desmerkatte blev identificeret som den mest sandsynlige kilde. Men alligevel stoppede dette ikke udnyttelsen af vilde dyr i Kina.Tværtimod har man fra regeringen opfordret folk til at starte nye farme med opdræt af vilde dyr til traditionel, kinesisk medicin eller kød.
Dyrefarmene blev oprettet som led i en strategi, hvor industrien skulle være med til at udvikle fattigere dele af landet. I en rapport fra det statslige nyhedsbureau Xinhua kan man se, at der fra 2005-2013 blev givet tilladelse til 3.725 farme med henblik på opdræt af vilde dyr.
Luk smuthullerne, Kina!
Selvom Kina har udvist handlekraft ved at forbyde spisning af vilde dyr og lukke de mange farme, så har økonomiske interesser fået lov til at påvirke beslutningen. Vilde dyr er nemlig blevet undtaget fra de nye initiativer, hvis de står på en liste over husdyr, som regeringen lavede i 2006.
Den undtagelse gælder pt. hele 54 arter. Arter, der opdrættes i milliontal, hvoraf flere var til stede på markedet i Wuhan, og som menes at kunne være vært for coronavirus.
Det er så tragisk en situation for hele verden. Men vi må bruge tragedien til at lære og forebygge. Derfor håber vi, at det kan blive første skridt på vejen mod et Kina, hvor vilde dyr værdsættes og beskyttes i stedet for at blive udnyttet, siger Animas direktør Joh Vinding.
Hjælp os med at sende et signal til Kina. Skriv under i dag og støt et forbud mod handel af vilde dyr:
Dyrene på markederne lever under hårde forhold: Herunder ses levende gæs og ænder, som venter på slagtning, og slanger og pangoliner står i tæt i burene:
Fotos:
Dan Bennett
Wolf Gordon Clifton / Animal People, Inc.
Animal Equality
Daniel Case