Seeberg om sæljagt
Gitte Seeberg er medlem af Europaparlamentet for Danmark. I år overværede hun sæljagten i Canada og beskriver i denne artikel sine oplevelser.
Af Gitte Seeberg.
Sæler skal beskyttes mod jagt og klimaforandringer.
Sidste april tog en kollega fra Europa-Parlamentet til Canada, for selv at overvære den kommercielle sæljagt. Det blev han forhindret i at komme til af en flok rasende sæljagttilhængere fra forskellige sæljagt-samfund.
Han vendte hjem fra Canada, frustreret over hans tur stort set havde været forgæves, og han følte sig overbevist om, at sæljægerne forsøgte at skjule noget.
Efter at have set videoklip fra jagten 2005 og 2006, tror jeg, at jeg forstår, hvad det var de forsøgte at forhindre ham i at se, så derfor har jeg i år valgt at tage til Canada for personligt at overvære denne sæljagt.
Som medlem af Europa-Parlamentet har jeg med stor interesse fulgt sældebatten både her i Canada, men selvfølgelig også inden for EU.
Jeg var et af det rekordstore antal medlemmer af Europa-Parlamentet, der skrev under på en erklæring, der udtrykker vores modstand mod sæljagt og som opfordrer EU-kommissionen til at vedtage en lov om forbud på import af sælprodukter. Det fremgår tydeligt i erklæringen, at forbudet ikke skal gælde sælprodukter kommende fra oprindelige folkeslag, der bruger sæljagt som en naturlig del af deres overlevelse. Den afspejler klart den almene Europæers holdning, men satte gang i et stort (og meget omkosteligt) pres og lobbyarbejde fra den Canadiske regering.
EU-kommissionen svarede for nyligt parlamentet, at de agter at undersøge de nærmere omstændigheder omkring jagtens brutalitet. Det står klart at Kommissionen ikke ser det Canadiske Fiskeriministeriums forsikring om, at jagten er human som en garanti.
Udover kampen internt på fællesmarkedet, har nogle medlemslande valgt at sætte deres egne grænser. Belgien har for nylig indført nationalt importforbud af sælprodukter, og en enstemmig Tysk regering stemte for nylig for at gøre det samme. Italien har indført midlertidigt forbud og UK har gentagende gange givet udtryk for deres modstand af jagten, og de beder EU-kommissionen om at indføre et forbud hurtigst muligt.
Udenfor EU har USA haft forbud mod import af varer, der kommer fra havpattedyr siden 1972. Mexico og Kroatien har også importforbud mod sælprodukter.
Det bekymrer mig dybt, at jagten kan have en uigenkaldelig effekt på sælbestanden, da babysæler i forvejen også kæmper mod effekten af den globale opvarmning.
Global opvarmning mindsker tydeligt isen ud for Canadas østkyst. Jeg fløj i år over isen i the Gulf of St. Lawrence og så, hvor lidt is der var, sammenlignet med tidligere år. Iskort viser tydeligt, hvor alvorlig denne tilbagegang er, og nylige undersøgelser viser, at i de sidste 9 ud af 11 år, har mængden af is ligget langt under gennemsnittet for de sidste 37 år.
Babysæler er endnu ikke stærke nok til at svømme, og når de bliver tvunget ned i vandet fordi isen smelter under dem, drukner de. Den nuværende mangel på is har uden tvivl haft indflydelse på antallet af døde unger, og derfor også på den fremtidige sælbestand. WWF pointerer, at “klimaforandringer ikke sker i et vakuum,” samt at overdreven udnyttelse er en af de afgørende faktorer, der går ud over økosystemet. Selv det Canadiske fiskeriministeriums egne forskere mener, at det nuværende sældrabsniveau er alt for højt sat, set i lyset af, at årets katastrofale mangel på is allerede har gjort et kraftigt indhug i bestanden.
Men bortset fra det, så er det måden sælerne slås ihjel på, der fremkalder mest modstand. Sæler bliver brutalt slået med trækøller og får ofte lov til at dø af deres blodtab. I 2002 konkluderede en undersøgelse foretaget af et hold internationale dyrlæger, at op til 42 procent af de døde sæler, de undersøgte, muligvis var blevet flået, mens de var ved bevidsthed.
Indenfor EU er modstanden mod sæljagten voksende, og Canadas gode navn mister sin glans, når regeringsmedlemmer, der forsøger at forsvare jagten bliver så desperate, at de mister enhver troværdighed.
I Europa er vi vant til at kompensere fiskere, der må opgive deres erhverv, og det same er før sket i Canada. Sæljagt er livsfarligt og umenneskeligt arbejde, og det ville være passende for regeringen at give sæljægerne en fair kompensation ved at tilbagekøbe deres jagttegn.
Som medlem af den største politiske gruppe i EU, det konservative folkeparti, appellerer jeg til Prime Minister Stephen Harper om at overveje den indflydelse, den globale opvarmning har på sælbestanden, at lytte til den stærkt voksende globale modstand af sæljagten, og at stoppe jagten.
Gitte Seeberg er medlem af Europa-Parlamentet for Danmark.