Skønhed uden dyreforsøg

Det kan være svært at forestille sig, at man i disse moderne tider stadig bruger kaniner, mus og marsvin til at teste kosmetikprodukter, der skal forskønne menneskers tilværelse.

Men ikke desto mindre må tusinder af dyr lide for skønheden, selvom der i dag findes en udbredt viden om, hvordan mennesker reagerer på et utal af kemiske stoffer og moderne alternativer til gamle dyreforsøg.

Årtiers kamp for forsøgsdyrene har ført til, at disse helt overflødige dyreforsøg er kommet under skarp kritik og mange hundrede firmaer har forlængst erstattet dyreforsøg med moderne alternativer. Her bruger man f.eks. cellekulturer til at måle hudirritation ved et kosmetikprodukt i stedet for at ætse en stakkels kanin.

SE LISTEN OVER FIRMAER, DER IKKE TESTER

Vil du have flere firmaer på listen over dem, der ikke tester? Så overvej at støtte Animas arbejde

EU direktiv mod dyreforsøg for kosmetik
EU har vedtaget et direktiv der forbyder dyreforsøg på ingredienser til kosmetik samt markedsføring af kosmetikprodukter testet på dyr. Forbuddet blev vedtaget i 2003, og træder i kraft  i 2009 og 2013. 

Køreplan for forbud
• Første del af forbuddet trådte i kraft d. 11. sep. 2004, hvor det blev forbudt at bruge dyreforsøg til at teste færdige kosmetikprodukter i EU. 

• d. 11. marts 2009 trådte en skærpelse af forbuddet i kraft. Nu blev det også  forbudt at teste ingredienser til kosmetik på dyr i EU, dog med en væsentlig undtagelse. Det er stadig lovligt at sælge produkter med ingredienser testet på dyr uden for EU, hvis der ikke er et EU-godkendt testalternativ for pågældende ingrediens. Der er specielt 3 typer forsøg, der falder i denne kategori.

Umiddelbart lyder EU-direktivet som en stor sejr for forsøgsdyrene, men de 3 typer forsøg, som er lovlige indtil marts 2013 er desværre nogle af de mest anvendte. Inden loven er trådt helt i kraft er der god grund til at kigge sig godt for, når der skal kosmetiske produkter i indkøbskurven.

LÆS MERE: IAMS BENYTTER GRUSOMME DYREFORSØG TIL TEST AF DYREMAD

Dyremishandling indtil 2013
Så længe forbuddet ikke er fuldt gennemført kan ny lovgivning forsinke det eller betyde, at de sidste testmetoder stadig ikke forbydes og giftigheds-tests på kaniner og marsvin vil fortsætte. 

FIRMAER DER TESTER PÅ DYR
Her kan du se en liste over de mærker, som stadig bruger dyreforsøg til at fremstille kosmetik. Heldigvis kommer EUs lovgivning til at sætte en stopper for det med tiden, men firmaer som L’Oreal har hele vejen kæmpet mod dyrenes sag og vil ikke stoppe før de bliver tvunget.

Det kan være svært at vide nøjagtigt, hvilke firmaer der tester deres ting på dyr, men her er en liste over de værste syndere, som du kan holde ude af dit toiletskab.

Arm & Hammer
Church & Dwight
Clairol
Clorox
Dial Corporation
Johnson & Johnson
L’Oréal
Max Factor
Mead
Melaleuca
New Dana Perfumes
Olay
Pantene
Physique
Playtex Products
Ponds
Procter & Gamble Co. 
Reckitt Benckiser
Schering-Plough
S.C. Johnson
Suave
Unilever
Vicks

Se den komplette liste over firmaer der ikke tester her

Der kan også være enkelte tilfælde, hvor det er uklart, hvordan forbuddet vil virke. Fx hvis andre landes lovgivning kræver dyreforsøg og ingredienser der bruges i andre produkter, derfor er testet, men pludselig også bruges i kosmetik. Det er uklart, hvordan dette vil fungere og påvirke dyr, før loven er trådt endelig i kraft.

Holdes tidsplanen vil det dog betyde, at der fra 2013 er et fuldstændigt forbud mod at fremstille og sælge enhver form for kosmetik, hvor der er anvendt dyreforsøg til hele produktet eller de ingredienser, som udgør det. Som et af de største markeder i verden, vil det samtidig have en fantastisk stor indflydelse på, at andre verdensdele også stopper deres forsøg. I stedet vil firmaer der laver kosmetik bruge alternativer til dyreforsøg, når de skal fremstille og udvikle produkter, der skal sælges i EU.

Forbrugere må stadig gøre deres bedste frem mod 2013, men herefter er vi forhåbentlig kommet et kæmpe problem til livs en gang for alle i Europa. 

LÆS MERE: RENGØRING UDEN DYREFORSØG