Tyskland vil forbyde pelsfarme

21 December, 2015
Tysklands landbrugsminister Christian Schmidt (CDU) har annonceret at han vil fremlægge et lovforslag om at forbyde pelsdyravl. Dermed er vejen banet for endnu et forbud mod pelsfarme i Europa, hvor pelsfarme allerede er forbudt i bl.a. England, Østrig og Holland.
Minister Christian Schmidt
 
Pelsavlere imod bedre dyrevelfærd
Rejsen mod et tysk pelsforbud startede i 2006, hvor landet indførte nye regler, der skulle forbedre dyrevelfærden. En række tyske universiteter blev sat til at forske i minks behov, og deres forskningsresultater endte med at danne grundlaget for den nye lov. Ifølge den skulle mink bl.a. have adgang til et svømmebad på 1 m2, klatremuligheder og et bur med delvis fast bund. 
 
Disse regler er stadig langt fra minkens naturlige forhold, men stadig en stor forbedring i forhold til de vilkår minkene tidligere blev budt.
 
Nedslående dom
Men minkavlerne var ikke begejstrede for de nye forbedringer. Nogle valgte at lukke deres farme og andre besluttede sig for at føre retssager mod staten for at få loven kendt ugyldig. De ville altså hellere bruge penge på advokater end på at give dyrene bedre forhold.
 
- Det siger meget om minkavl som industri at hver gang et land vedtager regler, der skal gøre dyrenes forhold bedre, så stiller minkavlerne sig på bagbenene, og vil hellere lukke end indføre forbedringer for dyrene. Vi har set det samme i Schweiz, hvor alle landets pelsfarme lukkede, fordi de skulle give dyrene mere naturlige levevilkår, udtaler Animas direktør Joh Vinding.
 
Desværre fik minkavlerne en midlertidig sejr, da en domstol i den tyske delstat Schleswig-Holstein mente, at de nye regler var et indgreb i avlernes ret til at drive et erhverv. Derfor kunne de forsætte som før med mink i små nøgne bure uden nogen berigelse.

BAGGRUND: SCHLESWIG HOLSTEIN KRÆVER PELSFORBUD
 
På vej mod forbud
Domstolens afgørelse fik politikerne op af stolen. For med udsigt til, at mink skulle leve under de nuværende dårlige forhold ville man handle.  I Tysklands Bundesrat, der består af en repræsentant fra hver delstat, anbefalede man herefter landets parlament at ændre dyreværnsloven, så pelsdyravl bliver forbudt.

Her kan du se de forhold, som politikerne vil forbyde:
 
Den ansvarlige minister har nu reageret og lagt et udkast til et forbud frem. Bliver dette vedtaget, så vil landets pelsfarme blive udfaset over 10 år og herefter vil det kunne straffes med en bøde på 30.000 euro at opdrætte dyr for pels. Lovforslaget er et tillæg til den lovtekst, der allerede forbyder handlen med hunde- og kattepels.