Dyr lider hver eneste dag i smertefulde forsøg

24 May, 2023

Dyreforsøg er generelt kendetegnet ved at dyr udsættes for smerte og lidelse, og desværre foretages der stadig rigtig mange unødvendige forsøg for fx at lave et nyt vaskepulver, der kan vaske endnu hvidere eller et nyt farvestof til slik. 


Skriv under: Stop dyreforsøg

Selvom forsøgene forårsager store lidelser hos dyrene, bruges dyreforsøg i høj grad i både Danmark og resten af verden. Skræmte hunde, kaniner, mus, katte og andre dyr får tvunget stoffer ned i halsen, dryppet i øjnene eller smurt på huden, inden de bliver dræbt. Hvis de ikke dør under forsøgene, bliver de aflivet eller efterlades til yderligere forsøg. Der findes allerede flere alternative metoder, der kan tages i brug, men til trods for dette, falder det samlede antal dyreforsøg næsten ikke. 

I 2020 blev der fx brugt hele 8 millioner dyr til forsøg alene i EU. Det ekstremt høje antal dyr, der bruges til forsøg, sker på trods af, at verdens største biotekniske brancheforening (BIO) konkluderer, at 92% af de lægemidler, der har succes i prækliniske dyreforsøg, mislykkedes i menneskelige forsøg, enten fordi de ikke virker, eller fordi der forekommer bivirkninger, som ikke er opstået under forsøgene. 

Hund i laboratorie, der bløder

Livet som forsøgshund

En beagle er særlig kendt for dens tillidsfulde, venlige og tilgivende sind. Desværre er det også deres milde personlighed, og relativt lille størelse, der gør, at de ofte bruges som forsøgsdyr til test af både medicin, husholdningsprodukter og kosmetik. Alle hundene bliver født som forsøgsdyr, og lever derfor hele deres liv i et bur. De kender ikke til ture i skoven, hygge på sofaen, eller boldspil i haven. De kender kun til deres bur, ordre fra forskere og de endeløse prøver. 

Der findes allerede humane metoder

Dyr er forskellige fra mennesker, og resultaterne af dyreforsøg kan derfor ikke uden videre overføres fra en art til en anden. Der findes heldigvis allerede en del alternativer, såsom kunstig hud eller hornhinder, menneskelige celler og antistoffer samt computermodeller, der også kan bruges til sygdomsforskning og test af lægemidler. Det er vores klare ønske og ambition, at der skal investeres meget mere i udviklingen af dyrefri metoder, så vi i fremtiden vil have endnu flere alternativer og muligheder for at skåne dyrene for et liv i smerte. 

Samtidig er der også mange områder, hvor vi allerede i dag kan stoppe med at bruge dyreforsøg, fordi forsøgene simpelthen er unødvendige. Det drejer sig bl.a. om forsøg til udvikling af kosmetik og plejeprodukter, husholdningsartikler, dyrefoder, kosmetiske operationer, tilsætningsstoffer osv. På nogle uddannelser gentages de samme unødvendige forsøg år efter år på samme vis som konkurrerende firmaer laver de samme forsøg, fordi de ikke ønsker at dele deres resultater med hinanden.