Vores dyr elsker os
De fleste kender til eksempler, hvor dyr imponerer os med deres loyalitet. Især hunde kan udvise en stærk form for tilknytning til andre. En ny undersøgelse kaster lys over denne følelse af stærk tilknytning, som vi almindeligvis betegner som kærlighed. Undersøgelsen viser, at vores logrende venner knytter sig så meget til os, at man kan tale om decideret kærlighed. De knytter sig lige så meget til os, som vi knytter os til andre mennesker - hvis ikke mere.
Kærligheds-hormonets kræfter
Oxytocin bliver ofte omtalt som ”kærlighedshormonet”, da det spiller en vigtig rolle i forhold til evnen til at holde af andre. Vi udskiller mere eller mindre af hormonet, alt efter hvor meget vi holder af den person, vi er sammen med.
I den nye undersøgelse, som TV-kanalen BBC har sat fokus på, spiller dette hormon hovedrollen. Her undersøgte man forholdet mellem en hund og dens ejer ved at tage spytprøver fra hunden for at se, hvor meget oxytocin den udskiller efter ti minutters leg med ejeren. Undersøgelsen viste, at oxytocinniveauet steg med 57,2%, hvilket er overraskende meget. Menneskers oxytocinniveau stiger typisk med 40-60%, når vi ser folk, vi er tæt knyttet til.
Hvilke dyr kan føle kærlighed?
Undersøgelsens resultat giver i høj grad stof til eftertanke. Tænk hvis man finder lignende mængder af kærlighedshormonet hos andre dyr. Det er de færreste, der vil benægte, at dyr har følelser, selvom det jævnligt diskuteres, præcis hvilke følelser de har. Det virker usandsynligt, at det kun skulle være lige netop hunde, der – foruden mennesker – udviser denne form for tilknytning til andre. Så hvad med f.eks. grise, køer og kyllinger?
Vi har stadig meget at lære om de dyr, vi deler planeten med. På mange måder har vi kun lige skrabet overfladen af dyrenes fascinerende evner. Tænk hvis der findes dyr, der udskiller endnu mere af kærlighedshormonet end hunde og mennesker?
STØT DYREPOLITI I DANMARK, så vi kan sikre os, at alle dyr får den kærlighed og omsorg, de fortjener!