Kinesisk storby forbyder spisning af kæledyr
Hunde og katte i millionbyen Shenzhen kan snart ånde lettet op.
Et forbud mod at spise hunde og katte er nemlig nu blevet vedtaget. Forbuddet i Shenzhen bliver det første af sin slags i Kina og træder i kraft fra 1. maj. Herefter venter der store bøder til restauranter og personer, der bryder loven.
Tilbage i 2017 forbød Taiwan landets indbyggere at spise dyrene, og nu falder endnu en dominobrik.
"Det har længe ligget os stærkt på sinde at få stoppet spisning af hunde og katte i Kina. Et forbud i Shenzhen kan i den grad få stenen til at rulle", siger Animas direktør Joh Vinding.
Det er, hvad civiliseret opførsel kræver
Bystyret i Shenzhen kalder selv forbuddet et resultatet af det specielle bånd, som eksisterer mellem mennesker og familiedyr. Noget de mener er en grundsten i vores civilisation. Shenzhen er på mange måder en progressiv storby, og netop derfor ser det ud til at være kommet i mål.
.
Kan redde andre arter
Forbuddet kan også meget vel give en håndsrækning til andre arter som skildpadder, slanger og fugle. De kan nemlig komme til at stå på den nationale liste over dyr, som regeringen forventes at forbyde kineserne at spise. Den nye lov gør
det nemlig også ulovligt at sælge levende dyr til slagtning. Heldigvis kæmper mange dyrevenner også for at redde dyrene, og den nye lov er et tegn på, at der blæser nye vinde i landet.
Netop nu har vi en unik mulighed for at presse på for at få lukket de forfærdelige markeder i Kina, hvor der slagtes og sælges dyr. Politikere i Kinas Folkekongres arbejder med spørgsmålet, og din stemme kan være med til at sikre en sejr for dyrene.
Det er nu vi har muligheden. Så det er helt essentielt, at vi griber den og får lagt pres på processen. Og det kan vi bedst gøre ved at vise politikerne, at der er massiv støtte til at stoppe markederne, siger Joh Vinding
Stigning i sammenstød
Det er mest i den nordøstlige del af Kina, at folk spiser hunde og katte. I den seneste tid er det dog blevet mere kontroversielt, og særligt unge kinesere er gået bort fra at betragte hunde og katte, som noget mennesker må spise. Der ses også flere og flere voldelige sammenstød mellem hundetyve og hundenes ejere.
Størstedelen af de hunde, som bliver spist i Kina, er nemlig enten stjålne kæledyr eller bortførte gadehunde.
Efter at være blevet fanget, bliver hundene klemt ind i små bure i hundredvis. Ude af stand til at bevæge sig og så tæt, at de risikerer at brække deres ben.
Det anslås, at mellem 10 og 20 millioner hunde årligt bliver dræbt og spist i Kina. Omkring fire millioner katte lider samme skæbne.
Du kan hjælpe med at ændre skæbnen for hunde, katte og andre dyr der lider på markeder i Kina.