Største sejre for dyrene 2023

20 December, 2023

2023 var et år, der bød på stor modstand fra landbruget og virksomheder, der ønsker at fastholde dyrene i deres nuværende lidelser og kæmper mod den dyrevenlige udvikling. Men trods det er magtfulde folk, vi er oppe imod, så har vi en gennemslagskraft, når vi dyrevenner kæmper sammen. Det kan du se på nogle af de største fremgange for dyrene, som vi har skabt i årets løb.

Vi kunne ikke have gjort det uden alle jer dyrevenner, der spreder budskabet, skriver under og støtter økonomisk - det er takket være jer, at vi fejrer endnu et år med fremgang for dyrene!

Vil du være med til at kæmpe for dyrene næste år?

 

Sød brun hund bliver kælet

Slut med hundekød i Sydkorea

Sydkorea er det eneste land i verden, hvor hunde opdrættes i bure for at blive slagtet og spist. Mange års arbejde har været med til at ændre holdningen i samfundet til hunde, og nu har landets regering meddelt, at de vil stoppe hundekød fra 2027. Forslaget er allerede under behandling og ser ud til at gå igennem. Et fantastisk eksempel på, at det er muligt for mennesker at udvikle sig fra gamle traditioner, der skader dyr.

Kampgejst for kyllingerne 

Detailgiganten Salling Group annoncerede i samarbejde med Anima, at de begynder en ny udfasning af over 5 millioner turbokyllinger, som er nogle af de dyr, der lider allermest i landbruget. Om få år er det således slut med alle ferske turbokyllinger og de fleste frosne i Netto, Føtex og Bilka. 

Til folk på farten rykkede mange virksomheder også på at stoppe turbokyllinger. Q8 har 250+ butikker i Danmark og indgik i år en aftale om at droppe turbokylling. Det betyder, at vi nu har hele conveniencesektoren engageret i de højere krav til dyrevelfærden hos kyllingerne, inklusive Circle K, 7-Eleven, Shell og OK. I alt er det ca. 1000 butikker.

Politikerne på Christiansborg gav kyllingerne en hånd, da de har bandlyste turbokyllinger fra statslige indkøbsaftaler, og samtidig forpligtede sig på at arbejde for en udfasning af produktionen i hele EU

Vores norske team har sikret fremgang for slagtekyllingerne i Norge, hvor nordens største hotelkæde, Scandic Hotels, dropper turbokylling og forpligter sig på at hæve dyrevelfærden.

Reddet æsel på shelter i Ukraine

Indsamling for Ukraines forladte dyr

I Ukraine har vi hjulpet det største shelter for dyr i nød ved at indsamle donationer, der skal dække udgifter til pleje, mad og medicin til dyrene vinteren over. Utallige dyr som hunde, katte, heste og grise er efterladt under krigens rasen, og de har hårdt brug for hjælp til at overleve den kolde vinter. Vores lokale team er til stede og hjælper dyrene.

Samtidig arbejder vores team på at ændre landbruget gennem dialog med virksomheder, så færre dyr får brug for pleje. I Ukraine har Anima særligt fokus på at hjælpe høns ved at stoppe salg af buræg.

Protest mod aflivning af hanekyllinger foran Christiansborg

Husk hanekyllingerne

4,5 millioner hanekyllinger dræbes hvert år på deres første levedag, fordi de er ubrugelige for æggeinudstrien. Det sker til trods for, at moderne teknologi kan kønssorte æggene, og hermed skåne de mange hanekyllinger for en grum skæbne og meningsløst liv. Derfor stod vi klar foran Christiansborg, da politikerne mødte på arbejde for at kræve et stop for aflivningen af de daggamle kyllinger i Danmark. Efter vores protest blev der stillet spørgsmål til ministeren, der lovede at undersøge et forbud nærmere.

Glad beagle ligger på græsplæne

Plan for udfasning af dyreforsøg

Borgerinitiativet mod dyreforsøg i Europa kom i hus med mere end 1 million underskrifter. Dyr som hunde, kaniner, rotter og mus lider hver eneste dag i laboratorier, hvor de udsættes for smertefulde forsøg. Der er brug for alternativer, og initiativet fik politikerne i EU til at bakke op om en udfasning af al brug af dyr i eksperimenter og kemiske forsøg.

Politikerne er begyndt at udforme en plan for udfasningen af alle dyreforsøg i Europa og forventer at have planen færdig i 2025. Det er lovende, at der arbejdes mod en fremtid uden dyreforsøg, og vi holder ved for at sikre, at løfterne bliver holdt.

Reddet grå ræv ligger ved buskads

Protest mod pelsindustrien

Året startede ud med et rungende opråb mod pelsindustrien og for alle de ræve, mink og mårhunde, der hver dag sidder i et lille trådbur, bange og hjælpeløse. Takket være dyrevenner fra hele Europa, lykkedes det at indsamle over 1,5 millioner underskrifter til borgerinitiativet ‘Fur Free Europe’.

Resultatet blev, at EU startede en videnskabelig undersøgelse af dyrenes forhold. Baseret på resultatet vil de tage stilling til, om pelsavl og salg af pels skal forbydes.

Selvom der endnu ikke er et EU forbud, så holder det ikke fremskridtet tilbage.

Litauen blev det 20. europæiske land, der forbød al pelsavl. Det redder 1 million dyr, når landets mink- og chinchillafarme er lukket i 2027. I Rumænien og Finland diskuteres forbud, og vi talte dyrenes sag i begge parlamenter sammen med koalitionen Fur Free Alliance.

Flere nye mærker valgte at blive pelsfri og i år kunne vi bl.a. Føje luksusmærker som Moschino, Alberta Ferretti, Philosophy og Pollini til den pelsfri liste.

Overalt i verden er pels på vej ud, mens flere og flere tænker på dyrene. I Europa faldt minkproduktionen fra 18 millioner skind til 7,5 millioner på to år. Og produktionen er skam ikke rykket til Kina. Her er produktionen også faldet markant, fra 9,3 millioner minkskind til 5,8 millioner på to år.

Killing og stor hund putter

Øget beskyttelse af familiedyr

Nye regler til beskyttelse af familiedyr er på vej i Europa, og de kan hjælpe med at stoppe de skruppelløse hvalpefabrikker. Politikerne har lyttet til dyrevenner og givet et godt udspil. Det nye forslag lægger bl.a. op til at: 

* Alle hunde og katte skal have en mikrochip og registreres i en national database.
* Når der sælges hunde og katte online, vil der være et system, så en potentiel ny ejer kan tjekke registreringen.
* Forbud mod bure i opdræt og stop for indavl og øre- og halekupering.

Udspillet vil nu blive forhandlet, og en del ting skal strammes op. Men det er en rigtig god start på at hjælpe dyr, der i dag opdrættes under triste forhold uden hensyn til, hvordan de har det og sælges dødssyge over internettet.

Islandsk hest

Blodfarme møder modstand i Island

I Island tappes blod fra hopper for at lave medicin, der bruges i avl til grise. Efter kritik af de grove forhold for hestene og pres på Islands myndigheder er de kommet frem til, at blodtapning af gravide hopper bør regnes som dyreforsøg. Blodfarmene overholder pt. ikke lovgivningen for dyreforsøg og skal ansøge om mulighed for at fortsætte. Det kan betyde, at blodfarmene må lukke! 

Tallerken med plantebaseret mad

Grønne fremskridt

Der skal flere planter på tallerkenen, hvis vi skal reducere antallet af dyr i landbruget. Og det er nødvendigt, hvis dyrene skal have et bedre liv. Derfor arbejder vores Plantevækst-team sammen med kommunale køkkener for at øge udbuddet, accepten og kvaliteten af plantebaseret mad, så får flere øjnene op for de mange lækre muligheder.

Vi arbejder sammen med Kolding Kommune, for at vejlede dem i, hvordan der skrues op for mange flere velsmagende måltider med bælgfrugter og grøntsager i centrum. Vi har også samarbejdet med Q8 og 7-Eleven om at skabe og promovere nye plantebaserede produkter i deres butikker, hvilket bl.a. har ført til et flot salg af burgere med planteprotein hos Q8.

 

Vi ses i 2024!

De næste store slag skal slås i 2024 - og vi glæder os til at kæmpe sammen med dig!

Har du ikke allerede meldt dig ind i kampen, så kan du gøre det ved at blive medlem.


Vidste du, at donationer til Anima giver dig et øget skattefradrag?

Alle donationer inden årets udgang bliver automatisk indberettet til SKAT, hvis vi har dit CPR-nummer. På den måde får du faktisk forhøjet dit fradrag.

Du får øget dit skattefradrag på donationer op til 17.700 kroner til godkendte, velgørende organisationer.

SKAT opsummerer alt, du har givet til velgørenhed og ikke kun dine donationer til Anima. Det er de velgørende organisationer, der indberetter din støtte, så du skal ikke selv foretage dig noget i den forbindelse.

Er du ikke sikker på, om Anima har dit CPR-nummer? Så er du meget velkommen til at kontakte os på 35 10 70 70 eller sende en e-mail på info@anima.dk.