Det siger eksperterne
Professor Stanley Curtis fra Penn State University i USA fandt ud af, at grise brillerer i computerspil styret med et joystick. Han observerede, at de er: ”I stand til tænke abstrakt,” og: ”I stand til at fastholde et ikon i deres hukommelse og huske det på et senere tidspunkt”. Professor Curtis siger, at: ”Der foregår meget mere i form af tankevirksomhed og observering i disse grise, end vi nogensinde ville have gættet.

Ifølge denne forskning er grise meget klogere end hunde, og grisene klarede endda computerspil bedre end nogle primater. Doktor Sarah Boysen, en af Curtis’ kolleger, siger at: Grise er i stand til at fokusere på en opgave med en intensitet, jeg aldrig har oplevet hos en chimpanse.”

Grise opbygger komplekse sociale sammenhænge og lærer fra hinanden på måder hidtil kun observeret hos primater. For eksempel bruger grise udspekulerede kneb for at overliste hinanden. Grise lærer ofte at følge efter andre til mad før de snupper det. De, der bliver snydt, lærer at ændre deres adfærd for at mindske det antal gange de bliver narret.

Doktor Mike Mendyl noterer sig at grise kan signalere styrke. Han tilføjer: ”De benytter denne information til at minimere egentlig aggressivitet ved stridigheder omkring det sociale hierarki, ligesom mange primater (herunder mennesker). Han forklarer, at: ”Grise kan udvikle en ret sofistikeret social konkurrenceadfærd, svarende til, hvad man har set hos nogle primater.

GRATIS: Få et gratis vegetarisk starter kit

Grise kommunikerer konstant med hinanden. Mere end tusind grynt, snøften og hvin, er blevet identificeret i forskellige situationer, lige fra kurmageri til at udtrykke: ”Jeg er sulten!”.

Grise har meget lang hukommelse. Doktor Curtis satte en bold, en frisbee og en håndvægt foran adskillige grise og var i stand til at lære dem at hoppe over, sidde ved siden af, eller at hente et hvilket som helst af de tre objekter på kommando. De kunne skelne mellem objekterne tre år senere.

Forskere på University of Illinois har erfaret, at grise ikke alene har temperaturpræferencer, men at de også ved afprøvning kan lære, hvordan de kan tænde varmen i en kold stald og slukke igen, når de får det for varmt.

Professor Donald Broom fra Cambridge University Veterinary School siger, at: “Grise har nok kognitiv formåen til at være ganske sofistikerede. Mere sofistikerede end hunde og helt bestemt mere end 3-årige børn.”

GRATIS: Download kogebogen Grøn Glæde

Suzanne Held, der studerer kognitiv formåen hos landbrugsdyr på University of Bristol’s Centre of Behavioural Biology siger, at grise er: ”Meget gode til at huske, hvor mad er placeret, fordi maden er sporadisk fordelt i deres naturlige miljø og det betaler sig derfor at besøge udbytterige steder.”

Nyfødte grislinger lærer at følge deres mødres stemmer og modergrise synger til deres små under amning.

Grise er faktisk meget renlige dyr. Grise er omhyggelige med ikke at efterlade afføring i nærheden af, hvor de sover eller spiser, hvis de har tilstrækkelig plads. Grise kan ikke ”svede som svin”. Faktisk er de ikke i stand til at svede. Grise nyder at bade i vand eller mudder for at køle ned.

VIL DU STØTTE VORES ARBEJDE FOR BEDRE FORHOLD TIL GRISENE?
STØT ANIMA I DAG