Fysisk aktiv på plantebaseret kost

Maria Felding - Anima
Maria Felding er klinisk diætist med kandidatgrad i Klinisk Ernæring fra Københavns Universitet. Hun er forfatter til bøgerne "Den Plantebaserede Kost" og "Grønne spirer."
 
Veganske og vegetariske sportsfolk fylder i dag stadig mere på den internationale scene, og myterne associeret hermed er ved at være et overstået kapitel.
 
“Man kan sagtens være fysisk aktiv og samtidig spise udelukkende plantebaseret. Naturligvis,” slår Maria Felding fast.
 
Hun sætter dermed punktum for en diskussion, der længe har budt på ofte uholdbare argumenter mellem de, der typisk ikke har forbundet plantebaseret kost med fysisk aktivitet, og de der kunne vidne om dets positive virkning på egen krop.
 
 
Så hvad er vigtigt for dig, som er fysisk aktiv, og som ønsker at leve dyrevenligt?
 
Proteiner
Er du fysisk aktiv enten i fitnesscenteret eller sportsligt, er du typisk også meget opmærksom på, om du får proteiner nok. Og det er fornuftigt, for proteiner er essentielle for kroppens muskelopbygning.
 
Dog er det en myte - og en sejlivet en af slagsen - at du som sportsudøver ikke kan dække dit proteinbehov på en plantebaseret diæt. Maria Felding forklarer:
 
“Hvis man lever plantebaseret og er fysisk aktiv, bør man spise lidt mere i hverdagen end ikke så aktive personer. Det vil automatisk give ekstra protein, der for langt de fleste er tilstrækkeligt."
 
Der findes, til de der ønsker det, også mange varianter af plantebaseret proteinpulver, der er helt frie for animalske fødevarer.
 
Men det er ikke kun proteinerne, der er vigtige, hvis du er fysisk aktiv. Din energi kommer nemlig et andet sted fra.
 
Kulhydrater
“Energien til fysisk aktivitet kommer primært fra kulhydrater. Det er rigtig svært at opbygge muskelmasse for eksempel, hvis man ikke kan bruge sine muskler. Og det kan man ikke, hvis man ikke får nok energi,” fortæller Maria Felding og uddyber:
 
“At opbygge muskelmasse og generelt præstere under fysisk aktivitet handler om, at man har energi nok til at presse kroppen, og det er altså dine lagre af kulhydrater, der skal sikre, at du har det.”
 
Husk derfor at spise kulhydrater inden fysisk aktivitet.
 
 
Søg inspiration hos de professionelle
Veganske atleter hører, som vi indledningsvist skrev, ikke længere til sjældenhederne, men fylder efterhånden mere og mere på den internationale sportsarena. Det gør inspirations- og informationsmulighederne bredere og lettere tilgængelige. 
 
Ønsker du en godt sammensat plantebaseret diæt til en fysisk aktiv hverdag, kan du derfor efterligne de dygtigste i branchen.
 
Vær dog opmærksom på, at den rette mængde mad for dig afhænger af dit aktivitetsniveau.
 
Besøg Animas madblog eller madblogge som Lighter for inspiration.
 
Casper - Anima
Dansk-canadiske Casper fra Frederiksberg er 25 år gammel, professionel håndboldspiller og stifter af sitet Earthlete.
 
Casper er vegansk håndboldspiller: “Når jeg løber, styrketræner og restituerer bedre, bliver jeg også en bedre atlet”
 
Læs her hans fortælling, om hvordan en plantebaseret kost har hjulpet ham til at blive endnu bedre til sporten, han lever og ånder for.
 
Der blev gjort op med nogle forankrede fordomme, da Casper for snart fire år siden under sin tid i SønderjyskE Håndbold valgte at leve som veganer.
 
Men det var ikke et fokus på hverken dyrevelfærd eller klimapåvirkninger, der fik ham til at sige farvel til animalske produkter i første omgang. Det var derimod hans mål om at være så dygtig en sportsudøver som muligt.
 
Amerikansk inspireret opvækst
Casper er ud af en søskendeflok på fire drenge. Maden i hjemmet var, som et resultat af en sportsinteresseret, canadisk far, meget amerikansk inspireret og fyldt med bøf og lasagne.
 
“Min far har spillet basketball på college, og han var meget opsat på at give os proteiner nok. Jeg vil nok kalde det en meget traditionelt dansk sammensat kost, men med lidt mere vægt på proteiner fra kød,” fortæller han, og uddyber at familien i øvrigt altid har bestræbt sig på at spise så sundt som muligt.
 
Da Casper var ganske ung hoppede han i farens sportsprægede fodspor, og med en fysisk aktiv hverdag fulgte også en øget interesse for at optimere den mad, han fyldte i kroppen.
 
Som han siger, “da jeg begyndte at tage min sport mere seriøst, begyndte jeg også at tænke på mad som noget, der skulle gavne mig”.
 
Men hvilken mad, der bedst gavnede en sportsudøver, blev snart sat under lup.
 
Filmen, der gjorde et indtryk
Da Casper var 21, blev han af sin før så kødglade far opfordret til at se dokumentarfilmen ‘Forks Over Knives’. Den skulle vise sig at gøre et stort indtryk.
 
“I filmen var der en scene med en Mixed Martial Arts-kæmper, der virkelig talte til en som mig, der ønskede at være maskulin og stærk. Jeg havde altid bestræbt mig på at være så sund som muligt i forhold til min sport, men mange af tingene gjorde jeg jo bare fordi, andre gjorde det.
 
‘Forks Over Knives’ vendte alle mine madvaner på hovedet. Noget af det, jeg troede var sundt, var lige pludselig ikke sundt alligevel, og noget af det, jeg godt vidste var sundt, var pludselig mere sundt, end jeg troede. Det var en vild oplevelse.”
 
Det var for Casper en oplagt mulighed for at prøve at blive endnu bedre til den sport, han elskede så højt, og som han netop var flyttet til Jylland for at forfølge. Men det kom ikke uden udfordringer, da han trodsede trænere og holdkammeraters medfølgende bekymringer.
 
“Jeg ville i starten ikke være veganer, fordi jeg tænkte, at de sociale udfordringer måtte være for store. Så jeg besluttede mig for at prøve det i en måned, hvor jeg stadig godt måtte spise ost, og ellers spiste hvad der blev serveret, når jeg var på besøg hos andre. Men derhjemme prøvede jeg at være så vegansk som muligt.”
 
Den første måned handlede for ham om at uddanne sig. Det var vigtigt, at projektet ikke slog fejl i en verden af sport, der ifølge Casper selv er særligt fordomsfuld. 
 
“Jeg måtte bare vide, hvad jeg gjorde, for hvis jeg tog til træning og ikke præsterede, ville mit levevalg blive udstillet i endnu højere grad.”
 
I dag er Casper overbevist om, at han dengang for snart fire år siden traf den rigtige beslutning - og det er hans krop efter alt at dømme også.
 
 
En bedre atlet
Casper skilter i dag glædeligt med, at han er veganer. Valget, han engang ikke var så sikker på, skulle nemlig vise sig at have en vidtrækkende effekt på hans helbred.
 
“Da jeg blev 18, spiste jeg så protein- og fedtholdigt, at det gav mig utroligt dårlig hud. Derudover døjede jeg med rød eksem på albuer, knæhaser, oppe omkring nakken og rundt om øjnene.
 
Da jeg blev veganer, forsvandt alle de her ting. Noget af det havde jeg løbet rundt med i fem år uden at vide hvorfor, og lægernes cremer virkede ikke. Der kunne jeg mærke, at jeg spiste mad af meget højere kvalitet, end jeg før havde gjort.”
 
Eksemet, opdagede Casper senere, var forårsaget af mælkeprodukter, og den astma, han hele sit liv også havde døjet med, aftog ligeledes efter skiftet til en plantebaseret kost. Uden animalske produkter og raffinerede olier var den på 3-4 måneder næsten forsvundet. Og det kunne mærkes på håndboldspillet.
 
“Da min astma forsvandt kunne jeg trække vejret igen, og så fik jeg pludselig gavn af hele min træning, hvor jeg før måske kun har fået gavn af halvdelen. Jeg er stadig den samme person, og mine kundskaber inden for håndbolden er de samme, men nu præsterer jeg langt bedre, end hvad jeg nogensinde har præsteret før. ”
 
Så hvad siger medspillere, trænere og andre omkring Casper til hans madvaner i dag?
 
“Når jeg løber, styrketræner og restituerer bedre, bliver jeg også en bedre atlet. At jeg for eksempel ikke har været skadet, siden jeg blev veganer, begynder folk virkelig at reagere på, når de spørger mig ind til mine levevaner. Så viser de interesse.”
 
Casper - Anima
 
Netop interessen fra andre er intensiveret, siger Casper, der håber at udviklingen fremover vil fortsætte med at gå i en mere plantebaseret retning. I dag ser han selv ikke længere på kød, som han gjorde tidligere, og dets plads på tallerkenen har længe været byttet ud med quinoa, ris, grov pasta og bønner.
 
“Min kost er hovedsageligt baseret på kulhydrater. Jo mere aktiv, jeg er, jo mere energi kræver min krop også til gengæld. Dagen starter typisk med havregryn eller en smoothie med spinat, frosne bær, bananer og havregryn.”
 
Efter træning fokuserer Casper mere på proteinerne, som han blandt andet får gennem bønner, frø, nødder og quinoa. Hans livret er i dag kokossauce med ris, som han deler med hele familien, der alle er hoppet med på vognen om at leve dyrevenligt.
 
Casper trives i dag med sin håndboldkarriere. Han er kommet til en klub, hvor der støttes op om og spørges ind til hans valg, og fra blandt andet Earthlete nyder han selv at sprede budskabet om plantebaseret kost, som han nu også motiveres af ud fra et dyre- og miljømæssigt perspektiv. Og så har han fået øjnene op for en helt ny disciplin:
 
“I sommer løb jeg mit første maraton, og det havde jeg aldrig troet, jeg skulle gøre, for bare fem år siden. Dem kunne jeg godt tænke mig at lave flere af i fremtiden.”
 
Gå på opdagelse i vores dyrevenlige univers.