Mallorca og Ibiza er nogle af danskernes foretrukne ferieøer. Der har i mange år desværre foregået grusom tyrefægtning, men nu vil en ny lov sætte en stopper for, at tyre bliver pint og dræbt.

Den spanske region Balearerne består i alt af 31 øer og har nu indført regler, som betyder, at tyrefægtning i praksis bliver umulig. De nye regler betyder bl.a. 

  • Ingen tyre må dræbes under- eller efter kampen.
  • Når en kamp er færdig skal tyren tilbage til den gård, den kom fra. 
  • Ingen heste må bruges i kampene.
  • Ingen under 18 år må overvære kampe.
  • Dopingkontrol af dyr og mennesker, der deltager i kampe.

I Spanien er der stadig flere mennesker, som siger nej til tyrefægtning, og i takt med at holdninger skifter, så handler stadig flere byer og regioner for at stoppe mishandlingen. Men konservative kræfter forsøger at trække i den modsatte retning. Regeringen i Spanien førte en sag ved landets forfatningsdomstole, der fik det triste udfald, at regioner ikke måtte indføre direkte forbud mod tyrefægtning. I Spanien er tyrefægtning i dag forbudt i Catalonien og De Kanariske Øer, som uanset dommen ikke vil tillade at kampene kommer tilbage.

Forfatningsdomstolen kan beslutte, hvad de vil, men vi har allerede besluttet, at der ikke vil være tyrekampe i Catalonien

- Josep Rull, Cataloniens minister for offentlige anliggender

Men dommen var et stort problem for at udbrede forbuddet til flere dele af landet. Derfor var Balearernes strategi interessant, da de ikke forbød kampene, men gjorde dem helt umulge. 

Spaniens regering var ikke sene til at starte endnu en sag ved forfatningsdomstolen. Dette betød, at loven ikke kunne træde i kraft, men sagen blev behandlet.

Ny lov åbner dør for flere kampagner
Heldigvis blev resultatet denne gang dyrevenligt. Domstolen har leveret en positiv foreløbig afgørelse, der siger, at Balearernes lovgivning ikke strider mod landets forfatning. Loven kan nu træde i kraft og dermed vil der ikke blive dræbt flere tyre for underholdning på Mallorce eller Ibiza. Domstolen vil vende tilbage med en endelig afgørelse, men denne sejr er en god indikation for, at tyrene også vil vinde i sidste ende.

Dermed er vejen åbnet for at flere andre byer og regioner kan følge Balearernes gode eksempel og lovligt sætte en stopper for tyrefægtning.

Turisters stemme spillede en vigtig rolle for at få loven gennemført, da der bl.a. blev samlet 100.000 underskrifter til kampagnen for Mallorca uden tyrefægtning. Vi med din underskrift byerne i Spanien, at du siger nej til tyrefægtning


Skriv under: Jeg ønsker en verden uden tyrefægtning