Dyr i underholdning

Dyr er blevet anvendt til at underholde mennesker så længe vi har delt denne verden.  Det at observere vores medskabning her på jorden er en kilde til glæde og forundring for både børn og voksne. Det lærer os noget om os selv og giver os i bedste tilfælde en værdsættelse af at ingen af os er verdens midtpunkt. Selvom nogen er forskellige fra os, så kan vi værdsætte dyrene på deres egne præmisser og ikke kun som en sammenligning med menneskers evner.

Når vi lader os underholde af dyr kunne man måske også sige, at vi lader os fascinere af dem. Ser man sådan på det kan underholdningen blot bestå i at observere vilde dyr i deres miljø, f.eks. for den ivrige ornitolog eller ved en naturdokumentar på tv. Vi stiller ikke krav til dyrene, men glæder os over, at kunne få et lille indblik i deres liv, som gør vores rigere.

Men alt underholdning foregår ikke i en hyggelig og respektfuld sammenhæng. Nogen finder det f.eks. underholdende at se dyr kæmpe mod hinanden på liv og død i kampe. Her er underholdningen selvfølgelig ikke på vores forbindelse til dyrene på deres præmisser. Dyrene er ligeså kalkuleret som andre underholdningsprodukter og dyrene skal passe ind i formlen uanset, hvad de selv har lyst og behov for.

De fleste af os har sikkert barndomsminder om dyr vi oplevede i cirkus. Dyr der fascinerede og underholdt os. Men hvor mange af os tænkte på dyrenes liv, når lysene blev slukket og cirkus skulle køre til en ny by, hvor ritualet gentages dag efter dag? Hvordan kan en elefant leve et godt liv i en transportvogn og foregår indlæringen altid med lyst og belønning?

Svaret er desværre, at underholdning og vilde dyr er en dårlig sammenblanding og bag den cirkus glade facade, findes der mange triste dyreskæbner.

 

Top foto: Jo-Anne McArthur / We Animals

Ferie med dyremishandling? Nej tak! Dyr skal opleves i naturen - ikke i fangenskab