Truede dyr

Handlen med pels fra vilde dyr har været ansvarlig for et udbredt fald i bestanden hos mange forskellige dyr og direkte udryddelse af visse arter.

Alle der går med pels er med til at fremme det billede, at det er okay at gå med pels, og skabe den sociale accept, som gør, at vilde truede dyr hver eneste dag jages og dræbes for deres skind. Her kan du læse, hvordan pelsindustrien påvirker udryddelsen af vilde pelsdyr, og har gjort det historisk.

Ved slutningen af det 17. århundrede var hovedparten af Europas store pattedyr næsten udryddet i de fleste områder og pelshandlere blev nødt til at kigge til andre kontingenter efter nye kilder til skind.

Nord Amerika blev hurtigt fokus for pelsjægernes indsats. Bævere blev dræbt i milliontal for at møde pelshandlens efterspørgsel og det var alene et skift I moden I det 19. århundrede, der reddede bæveren fra at blive helt udryddet.

Andre dyrearter er blevet tildelt en endnu værre skæbne. Falklandsøernes ræv blev fuldstændigt udryddet i 176 og havminken, der engang var almindelig ved kysten i USA blev udryddet af pelshandlere, som dræbte det sidste individuelle dyr i 1880.

Fra 1919-21, blev ufattelige 107,689,927 dyreskind fra 125 forskellige arter solgt på auktioner i USA alene.
Det var modens luner, der næsten fjernede alle former for plettede katte fra jordens overflade og i dag er de vilde kattearter stadigt truede. Antallet af dyr er styrtdykket af det store antal dyr, som er blevet dræbt for deres pels. I 1962 havde USA's præsidentfrue Jacqueline Kennedy ofte en leopardskindspels på, og pludselig var jagtsæsonen indledt på de store katte. Frakker, bukser og håndtasker blev alle lavet af dyr som leopard, jaguar, ozelot og gepard. Alene i 1964 blev 50.000 leopardpelse importeret til USA fra Øst Afrika, mens der i 1968 blev importeret 157,419 skind fra plettede katte, og et lignende antal skind fandt vej til Europa. Selv i dag dræbes disse truede dyr for deres pels.

Da de store katte var så nær udryddelse, at det ikke længere var økonomisk at jage dem, vendte den sin interesse mod mindre katte som margayer. Denne proces fortsætter i dag, hvor tusinder af losser og rødlosser, hvert år bliver dræbt i fælder i Nord Amerika.
Sneleoparden illustrerer perfekt den tilstand, som mange truede vilde dyr, og hvordan pelsindustrien har haft en ødelæggende effekt. Antallet af disse dyr, som lever i naturen er i dag så lavt som 4,500 til 7,500 spredt ud over et areal på 1.8 millioner kvadratkilometer af Asien.

Sæt en stopper for trofæjagt

Hver dag bliver uskyldige løveunger revet væk fra deres mor og opdrættes for at blive mishandlet i en unfair jagt.