Plantebaseret kost for vægttab

Maria Felding - Anima
Maria Felding er klinisk diætist med kandidatgrad i Klinisk Ernæring fra Københavns Universitet. Hun er forfatter til bogen ‘Den Plantebaserede Kost’.
 
Veganske og vegetariske diæter er blevet varme emner for dem, som under deres krop lidt slankere linjer. Det er der en god forklaring på. 
 
Mange, der skifter til en plantebaseret diæt for vægttab, ender ikke bare med at nå deres mål, men ligeledes med at holde fast i de nye vaner og skære markant ned på animalske produkter efterfølgende.
 
“Plantebaseret kost giver ikke pr. definition vægttab, men den er typisk meget, meget fiberholdig. Sammensætter man sin kost med bare lidt omtanke, vil den også være meget fedtfattig, og den kombination vil for de fleste give et vægttab,” forklarer Maria Felding.
 
En plantebaseret - og dermed dyrevenlig - kost tvinger altså gennem korn og grøntsager flere kostfibre ned i vores krop, og de er vigtige for en sund fordøjelse og en god mæthedsfornemmelse.
 
 
Animalske produkter indeholder ingen kostfibre, og de, der er vant til at fylde maven med kød og mælkeprodukter, vil derfor hurtigt opleve en effekt af det øgede fiberindtag. Også når det kommer til motion:
 
“Ofte vil en plantebaseret kost føre til en bedre selvfølelse, mere energi og dermed lyst til mere motion. Så har man altså startet en god cirkel for sig selv,” fortæller Maria Felding, der fastslår, at det ikke er alle, der hverken taber sig af en plantebaseret diæt eller har behov for det.
 
Hav eventuelt en personlig samtale med din læge eller diætist, hvis du har svært ved at tabe dig eller ønsker at vide, om du har behov for det.
 
Til dig som ønsker større og stærkere muskler: Fysisk aktiv på plantebaseret kost
 
Nanna - Anima
Nanna fra Aarhus er 24 år gammel og musiker. I 2016 fortalte hun sin historie til veganer.nu.
 
Nanna har tabt 50 kilo: “At spise vegansk har ikke bare været en kur for mig, men et vedvarende valg”
 
Læs her historien om hendes imponerende forvandling, og om hvordan en vegetarisk og vegansk kost hjalp hende til at bryde sine lænker. 
 
Havde nogen tidligere fortalt Nanna, at hun en dag ville stoppe med at spise kød og drikke mælk, ville hun ikke have troet på dem. 
 
Alligevel blev det vejen ud af et sort hul, der i mange år bestod af overspisning og en usund kost, som Nanna i en alder af 19 år betalte for med sin vægt på 117 kilo.
 
Lykken er kage
Nanna voksede op med det, hun selv kalder junk-food, og var i en tidlig alder kategoriseret som overvægtig. I skolen tog det til med racistiske tilråb og anden mobning, hvis omdrejningspunkt var hendes krop, hun selv havde mistet kontrollen over.
 
Hver dag, når Nanna fik fri fra skole, fandt hun derfor sig selv psykisk nedslået på vej ind i den lokale bager, der var blevet en form for tilflugtssted fra dagligdagen.
 
“Jeg var blevet sukkerafhængig. Når jeg var ked af det, fandt jeg lykke i slik, kager og fed mad som pizza,” fortæller hun om dengang.
 
De søde sager kunne dog ikke holde Nanna fra afgrunden, som hun det meste af sit liv var blevet drevet ud mod. Som 13-årig fik hun konstateret depression og social angst, og vejen til et lykkeligt eller normalt liv var endnu ikke i støbeskeen.
 
Farvel til kiloene
Da Nanna som 19-årig stillede sig op på vægten for at blive konfronteret med den for hende barske realitet, at vægten nu havde ramt 117 kilo, tog hun affære. Inden for et år formåede hun at tabe sig mere end 30 kilo.
 
Den sociale angst havde dog aldrig helt sluppet taget i Nanna, og de mange personlige nedture affødte også store udsving i vægttabet.
 
“Jeg havde op og nedture med vægten, fordi jeg havde det dårligt psykisk. Kurene holdt ikke, fordi jeg havde for nemt ved at ryge i. Har jeg haft det dårligt, har jeg overspist.”
 
På et tidspunkt fik Nanna øjnene op for en effektiv løsning på hendes problemer: Hun begyndte at dyrke motion og være bevidst om sit kalorieindtag. Desværre betød det mest af alt, at besættelsen af sød og fed mad blev byttet ud med en ny og lige så skadelig uvane. Som hun skriver i sin historie på veganer.nu:
 
“Jeg kunne ikke slappe af, fordi jeg var stresset over mit madindtag, og jeg kunne ikke spise usundt, uden at jeg skulle motionere dagen efter. Jeg var kort sagt ved at udvikle en spiseforstyrrelse og nåede desværre dertil, hvor jeg begyndte at overspise og kaste op. Jeg var stresset, konstant i dårligt humør og ked af det, jeg gjorde mod min krop.”
 
Kiloene var altså raslet af Nanna, men opskriften på det lykkelige og frie liv, manglede hun stadig. Det skulle et besøg på en ganske særlig café heldigvis snart ændre på.
 
Mødet med planterne
Da Nanna i sommeren 2015 var på ferie i Berlin med sin kæreste, besøgte hun en café i det veganske supermarked Veganz. Det var en øjenåbner for hende, skriver hun på veganer.nu:
 
“Her åbnede en helt ny verden sig for mig. Tænk, at man kunne få så meget lækker mad og ikke skade nogen dyr!? Jeg besluttede mig på busturen hjem til Aarhus for, at jeg ville prøve at lade være med at spise kød.”
 
Nanna lod det ikke bare blive ved forsøget, hun holdt nemlig ved beslutningen. Da hun blev vegetar var det slut med de store udsving i vægten, og da hun senere blev veganer, så hun sig aldrig tilbage.
 
“Allerede inden for en uge kunne jeg mærke effekten på min krop. Mit tarmsystem føltes meget mere velfungerende, og det hele føltes generelt meget mere naturligt. Jeg følte mig ikke så tung, og jeg følte mig mere ren. Meget lækker i kroppen og sindet.
 
Især da jeg udelod mælk fra min kost, hjalp det mig af med en masse urenheder. Min hud og mine negle blev meget sundere og stærkere.”
 
Kombinationen af plantebaseret kost og motion fik alle brikkerne i Nannas før så uoverskuelige puslespil til at falde på plads. Hangen til bagerens kajkager, der senere blev byttet ud med en ødelæggende spiseforstyrrelse, havde nu forvandlet sig til en ny og mere belønnende vane.
 
“Jeg blev i første omgang vegetar og senere veganer af etiske årsager, men i dag er jeg også blevet afhængig af den følelse af velvære, der følger med kosten. At spise vegansk har ikke bare været en kur for mig, men et vedvarende valg. ”
 
Hendes vægt er i dag mere stabil end nogensinde før, hvilket hun tilskriver sin veganske livsstil æren for. Livretten kan ikke længere findes i bagerens glasmontre, men består i stedet af mad som hummus og falafel.
 
“Nu spiser jeg nogle helt andre ting for at blive mæt, end jeg gjorde før. Hvis jeg får lyst til noget usundt, vælger jeg for eksempel Nicecream over Ben & Jerry’s - for hvor har jeg bare fået øjnene op for Nicecream! Det er de små forandringer, der gør forskellen.”
 
Nanna tabte 50 kilo - Anima
 
Arrene på sjælen fra ungdommen vil Nanna, som hun fortæller, altid bære rundt på. Men med en ny vægt og nye dyrevenlige spisevaner som redskab har hun det i dag meget bedre, end hun tidligere havde turdet håbe på.
 
“Hvis jeg kunne tale med mig selv som 19-årig i dag, ville jeg nok fortælle, at alt nok skal gå. For dengang så alt så sort ud, fordi jeg ikke kunne være i mig selv. Mine spisevaner var altafgørende for at komme ud af det hul.”
 
I dag vejer Nanna 67 kilo - og så er der endda plads til en chokoladebolle eller en pose slik, når lysten melder sig.
 
Gå på opdagelse i vores dyrevenlige univers.