Anima er en velgørende forening. Vores formål er at hjælpe så mange dyr som overhovedet muligt, og det kan kun lade sig gøre, fordi mange støtter og bakker op.
Hvordan bruger vi penge i Anima?
Anima blev startet for 20 år siden af studerende og har udviklet sig fra, at foreningens eneste midler var kontanter i en cigarkasse til at være en international organisation med ansatte i mange lande.
Men fordi foreningen har kendt til trange tider, er det at være omkostningseffektiv en vigtig del af foreningens DNA. Ved at bruge vores midler så effektivt som muligt, så sikrer vi både, at foreningen er levedygtig i vanskelige tider, og at vi har midler til at gribe gode muligheder for at skabe forandring for dyrene, når de byder sig.
Indtægter
Animas indtægter stammer primært fra private dyrevenner. De gaver og kontingenter, vi modtager, udgjorde i 2023 ca. 10,9 millioner kr.
Samtidig har vi haft stigende indtægter fra legater. Dette er typisk penge til større projekter, som oftest foregår i flere lande og over en årrække. Et eksempel på dette er vores arbejde for at hjælpe slagtekyllinger, hvor den samme kampagne har løbet over flere år og opnået stærke resultater. Vi blev i 2023 tildelt legater på ca 40 millioner kr, men heraf er næsten 39 millioner kr. hensat til kommende år, fordi der er tale om langsigtede projekter, der også dækker vores arbejde i andre lande end Danmark.
Anima har en klar målsætning om at øge antallet af private bidragsydere i de kommende år. Det er med mange støtter i ryggen, at vi stærkest kan tale dyrenes sag og det vil gøre os mindre afhængige af legater og fonde, som vi er heldige at få, men som aldrig er garanteret.
Udgifter
Anima havde i 2023 udgifter for 20.692.194 kr
1. Ansatte
Animas største udgift og styrke i forhold til at stoppe dyremishandling er foreningens ansatte. Der var i 2023 fuldtidsansatte eller deltidsansatte svarende til 28 årsværk i Anima. Dette inkluderer også en række freelancere og studentermedhjælpere.
Det er vores medarbejdere, der driver kampagner, taler med politikere og virksomheder. Kort sagt gør de alle de ting, der i sidste ende bliver til konkrete resultater for dyrene. Derfor er lønudgifter noget, vi er glade for at bruge penge på.
I 2023 annoncerede Salling Group, i samarbejde med Anima, udfasningen af over 5 millioner turbokyllinger fra deres butikker, hvilket vil afslutte salget af ferske turbokyllinger i Netto, Føtex og Bilka. Anima sikrede også, at Q8 og andre convenience-kæder stopper salget af turbokyllinger, hvilket omfatter ca. 1000 butikker. Endelig har vi støttet en ny lov i Sydkorea, der vil stoppe industrielt opdræt af hunde til slagtning fra 2027, og vi har bidraget til indsamlingen af over 1,5 millioner underskrifter til EU-borgerinitiativet 'Fur Free Europe'.
Du kan se vores vigtigste historiske fremskridt her.
I 2023 brugte vi 11.063.673 kr på ansatte til at kæmpe dyrenes sag. Vores bestyrelse arbejder til gengæld frivilligt. I det hele taget har vi stor gavn af frivillige til at hjælpe os med alt fra programmering til rådgivning og kampagner og events.
Fordi medarbejdere er den vigtigste ressource, så arbejder Anima løbende på at kunne tilbyde en løn, der gør det muligt at fastholde vores medarbejdere.
2. Projekter og kampagner
I takt med at Anima er blevet en international organisation, bruger vi mange penge på projekter uden for Danmark.
I 2023 lavede vi aktiviteter, projekter og kampagner for 8.279.574 kr
Heraf lavede vi aktiviteter, der bidrog til indsamling for 884.672 kr.
Beløbet dækker både kampagner i Danmark og vores mange internationale projekter og partnerskaber. Du kan se nogle af vores vigtigste internationale sejre her
3. Administration
Administrative udgifter er nødvendige for at holde en forening i gang, men det er også noget, som vi gerne vil holde så lavt som muligt.
Administrative udgifter er poster som telefoni, betaling for at have en bankkonto, advokatomkostninger, it-udstyr og lignende. I alt beløb disse sig i 2023 til 918.602 kr. pga betydelige advokatomkostnigner til internationalt arbejde.
Formue
Anima har som målsætning at kunne navigere sikkert gennem kriser og turbulens. Derfor er det vores målsætning at have en formue, der svarer til 6-12 måneders drift for foreningen. Pt ville egenkapitalen ca dække 9 måneders drift.
Dette tillader os både at arbejde stabilt, men også at bruge vores formue til at gribe særligt gode muligheder for at lave kampagner for dyrene, når disse byder sig. Et eksempel på dette er fx at vi kunne ansætte flere medarbejdere til vores kampagne for kyllinger, da vi øjnede mulighed for fremskridt. Det gjorde, at vi lave flere oplysningskampagner og gå i dialog med flere firmaer, hvilket førte til store resultater, som ellers havde været svære at opnå, som handlede for at hjælpe dyrene. Samtidig havde vi mulighed for at lave store reklamekampagner for at gøre opmærksom på kyllingernes situation.