Leder fra Dyrenes Stemme Vinter 2012:
LAD OS SE FREMAD
“Først ignorerer de dig, så latterliggører de dig, så bekæmper de dig, så vinder du”. Sådan sagde Gandhi, der magtede at overvinde det britiske imperium uden brug af vold. Citatet beskriver også fint de stadier de fleste af os gennemgår, når vi skal ændre en gammel vane. Vi stritter imod, men går alt godt, så når vi til sidst i mål.
Men hvorfor er det så svært for mennesker og verden at forandre sig. Vi ved alle, at mennesker er vanedyr og selv gode og fornuftige ideer kan blive mødt med den største skepsis. Hvordan mon Galileo havde det, da han blev fængslet for at sige, Jorden ikke var universets centrum. På samme måde ved vi alle, at verden sikkert på mange måder vil være anderledes om 100 år og det er vores handlinger i dag, der skaber morgendagens virkelighed.
For nyligt skrev verdens førende neurobiologer en erklæring om, at dyr er bevidste individer. De er altså ikke bare til stede i verden, men forholder sig aktivt og bevidst til den. Præcis som mennesker. Bevidstheden og dermed evnen til at opleve smerte og lidelse deler vi med dyrene, hvadenten det er fugle, pattedyr eller blæksprutter. Det virker indlysende for mange. Men ser man på, hvordan vi behandler dyrene er det ikke det første, man tænker på. I dette blad kan du f.eks. læse om, hvordan en norsk minkavler ikke mener dyr overhovedet føler smerte.
En dårlig fantasi kan være dyrenes værste fjende Derfor er det så vigtigt, at alle der bekymrer sig om dyrs velfærd investerer kræfter i at tale om, hvordan verden kunne se ud, hvis vi tog dyrenes lidelser alvorligt og gjorde noget for at stoppe dem. Det ville løfte hele vores sag fra at være et spørgsmål om grise i fabrikslandbrugene skal have 10 gram halm mere eller mindre til en diskussion om der i det hele taget skal avles 25 millioner grise i Danmark hvert år.
Vi ønsker at alle kan se, hvor fantastiske dyr er på deres egne præmisser, når de får lov til at udfolde sig naturligt i et miljø, der passer til dem. En helt anden tankegang, der ikke tillader den forfærdelige industriproduktion af levende væsner.
Ser vi tilbage på året der er gået, så står det klart, at det kan betale sig at kæmpe for dyrene. At en ny og bedre verden for dyrene kan skabes ved hårdt arbejde. Vi ser store sejre. Selvom vi er bevidste om det enorme arbejde der ligger foran os, så kan vi gøre det med fortrøstning om at vi nok skal nå i mål.
I dette blad kan du bl.a. læse om den folkelige opstand i Italien mod et forfærdeligt opdræt af hunde til dyreforsøg. Du kan også læse mere om hvordan en række af Animas kampagner vækker eftertanke og giver resultater for dyrene.
Sammen gør vi hver dag en forskel for dyr i nød.
Eline Aggerholm
Formand