Koldhævede speltboller ~ lækre, nemme og æltefri
NB! Dejen laves dagen før (eller mindst 6 timer før), du skal bage bollerne.
Mangler du en opskrift på lækre, luftige boller, der er hurtige at lave, kræver mindst muligt af dig, og som ikke får dit køkkenbord til et ligne et snelandskab, OG som tilmed er sunde, fedtfattige og mætter godt? Ikke længere, for den opskrift får du lige her!
Jeg elsker, at jeg lige hurtigt kan røre dejen sammen om aftenen og så klaske 10 klatter dej på en bageplade dagen efter uden at skulle ælte og svine alting til. Og netop fordi dejen hæver i så mange timer, så får brødet en helt vidunderlig svampet struktur og en forrygende smag. Så faktisk kan jeg ikke sige så meget andet, end at jeg synes, du skal kaste dig over den her opskrift, næste gang du skal bage boller. Det vil du absolut ikke fortryde.
Ingredienser:
- 15 g gær
- 5 dl vand
- 1,5 tsk. fint salt
- 1 spsk. agavesirup
- 100 g havregryn
- 60 g hørfrø
- 60 g solsikkekerner
- 450-500 g sigtet speltmel
Fremgangsmåde:
Gæren røres ud i lidt af vandet i en stor skål. Tilsæt resten af vandet, salt, agavesirup, havregryn, hørfrø og solsikkekerner, og rør melet i. Dejen skal samle sig i en stor klump, men stadig være for fugtig til, at du kan ælte den.
Dæk skålen med film eller et rent viskestykke, og sæt den i køleskabet til dagen efter (eller i mindst 6 timer).
Næste dag:
Tænd ovnen på 200°.
Dæk en bageplade med bagepapir. Tag dejen ud af køleskabet, og placer 10 klatter dej på bagepladen. Det gør du nemmest med en spiseske (evt. dyppet i vand). Ret bollerne til, så de bliver nogenlunde runde.
Bollerne skal ikke hæve yderligere, så smid dem i ovnen, så snart den er klar, og bag bollerne i ca. 20 min. Det er altid en god idé lige at holde lidt øje undervejs.
Spis bollerne lune eller afkølede.
TIP!
Tilsæt 200 g revet squash til dejen og evt. 50 g mel mere (for at undgå at dejen bliver for våd), så får du lækre squashboller.