O'megafyldte brød
Disse fyldte brød indeholder masser af mættende frø og kerner, som er rige på omega-fedtsyrer. De er rasende lette at lave og holder sig saftige længe takket være det skønne fyld. De egner sig godt til både madpakken, skovturen og til at tage med på længere rejser. Jeg laver gerne rigtig mange og fryser dem ned, så de er klar til den rette anledning.
Et enkelt brød tør op i løbet af 3-4 timer, så hvis du putter det i en madpose om morgenen, er det klar ved frokosttid. Bemærk at flere brød i samme pose tager lidt længere tid om at tø op.
Ingredienser:
80 g hørfrø
50 g græskarkerner
50 g sesamfrø
50 g solsikkekerner
3,5 dl kogende vand
½ dl lunkent vand
1 pakke gær
1½ tsk. groft salt
1 dl neutral sojayoghurt (kan erstattes af ½ dl neutral plantemælk eller vand)
ca. 500 g sigtet speltmel
Fyld:
225 g grønne udstenede oliven, hakkede
170 g soltørrede tomater, hakkede
Fremgangsmåde:
Bland hørfrø, græskarkerner, sesamfrø og solsikkekerner i en skål, og hæld de 3,5 dl kogende vand over. Lad blandingen stå og trække i ca. 30 min., til kerner og frø har suget væsken til sig.
Efter 30 min.: Gæren røres ud i det lunkne vand. Gærblandingen, salt og sojayoghurt hældes i skålen med de udblødte kerner og frø, og det hele blandes godt sammen. Tilsæt melet lidt efter lidt. Når ca. 300 g af melet er tilsat, tages dejen ud på et meldrysset bord og æltes godt igennem med så meget af det resterende mel, som dejen kan tage, indtil den er fast og fugtig.
Bland de hakkede oliven og soltørrede tomater sammen i en skål (brug evt. din foodprocessor til at hakke det).
Normalt lader jeg brøddej hæve en times tid, før jeg former dejen til boller, hvorefter de hæver igen. Men det behøver du ikke med denne opskrift. Faktisk bliver brødene størst og luftigst, hvis blot de hæver én gang. Så form 12 flade ovaler af dejen, og placer en stor skefuld fyld på hver oval.
Rul hver oval sammen (fra den smalle ende), mens du sørger for, at fyldet bliver, hvor det skal være, og læg brødene på en bageplade med bagepapir.
Lad dem hæve i 30 min. tildækket med et rent viskestykke, og bag dem herefter i ovnen i 20-25 min. ved 200°. Husk at tænde ovnen, når brødene har hævet i ca. 15 min., så ovnen er klar, når brødene har hævet færdig.
TIP! Denne dej er meget alsidig, og jeg bruger den til mange forskellige ting. Her er nogle yderligere forslag:
* Du kan vælge at lave disse brød uden fyld og blot forme dem som almindelige boller. De er rigtig gode som weekendboller med smørepålæg og syltetøj.
* Du kan også smøre ovalerne med "hvidløgszmør" (plantemargarine med presset hvidløg og salt) i stedet for ovennævnte fyld, inden du ruller dem sammen, og bruge dem som grove hvidløgsbrød.
* Du kan bruge bollerne som udgangspunkt for en god, grov sandwich. I så fald bør du forme mellem seks og otte mindre brød af dejen i stedet for 12.
* Eller du kan lave små saftige ’rugbrød’ til madpakken ved at bruge 250 g rugmel og ca. 200 g sigtet speltmel i stedet for 500 g sigtet speltmel og forme dejen til 12 miniflûtes.