Grøntbelagt smørrebrød
Smørrebrød! Uhmm, der er ikke noget så godt som et par gode, solide rugbrødsmadder, og en gang imellem bør man hylde det gode rugbrød og gøre ekstra meget ud af det. Især omkring påske og jul, hvor snapsen også kommer frem.
Opskrifterne bliver til 8 små skiver rugbrød, evt. smurt med plantemargarine.
Dagen før:
Sæt yoghurten til at dræne (250 ml), og kog de to kartofler.
Hav dit yndlingsrugbrød klar, og gå så i gang med fyldet.
Ingredienser til mad 1 - den med karry:
Fyld:
125 g kryddertofu, skåret i 6 skiver
urtesalt
olivenolie til stegning
Karrydressing:
1 fed hvidløg, finthakket
1 tsk. stærk karry
4 spsk. neutral sojayoghurt
urtesalt
olivenolie til stegning
Pynt:
6 cherrytomater, i skiver
Fremgangsmåde til mad 1:
Fyld: Steg tofuen i lidt olie på en pande ved middelvarme, til skiverne er sprøde og lysebrune. Det bør tage ca. 10-15 min. Krydr med urtesalt på begge sider.
Dressing: Steg hvidløg og karry i lidt olie ved middelvarme i et par minutter. Bland det derefter med sojayoghurten, og smag til med urtesalt.
Pynt: Fordel de seks skiver tofu på to stykker rugbrød, og pynt med cherrytomater og karrydressing.
Ingredienser til mad 2 - Den classiske levepostej med et twist:
Fyld:
30 g quinoa
300 g champignon, renset og halveret
1 stort løg, grofthakket
2 fed hvidløg, grofthakkede
1 tsk. paprika
urtesalt
olivenolie til stegning
Peberrodscreme:
1 dl friskrevet peberrod
1 dl neutral sojayoghurt
urtesalt
Pynt:
12-14 agurkeskiver eller 4 cornichoner, halveret på langs
Fremgangsmåde til mad 2 - den classiske levepostej med et twist:
Fyld:Quinoa koges i letsaltet vand efter anvisning på pakken, og vandet hældes fra. Steg champignon, løg og hvidløg i lidt olivenolie ved middelvarme, til løgene er klare. Blend champignon-blandingen groft, tilsæt quinoa og paprika, og smag til med urtesalt.
Peberrodscreme: Bland peberrod og sojayoghurt sammen, og smag godt til med urtesalt.
Pynt: Fordel den lune postej på to stykker rugbrød. Pynt med agurkeskiver eller cornichoner og peberrodscreme.
Ingredienser til mad 3 - Kartoffelmaden:
Fyld:
2 store kogte, kolde kartofler, skåret i ½ cm tykke skiver
1-2 tsk. paprika
urtesalt
olivenolie til stegning
Purløgs-friskostsdressing:
½ bæger neutral sojayoghurt (250 ml)
½ dl friskhakket purløg
1 fed hvidløg, finthakket
2 spsk. olivenolie
urtesalt
Pynt:
½ stor rød peberfrugt, skåret i stænger
½ løg, skåret i skiver
Fremgangsmåde til mad 3 - Kartoffelmaden:
Fyld: Steg kartoffelskiverne i olie ved høj varme (gerne på en grillpande), til de er sprøde og brunede. Krydr med paprika og urtesalt.
Purløgs-friskostsdressing: Yoghurten hældes i et kaffefilter eller lignende og drænes for væske i 5-6 timer eller natten over.
Bland den drænede yoghurt med purløg, hvidløg og olivenolie, og smag til med urtesalt.
Pynt: Fordel først kartoffelskiverne på to stykker rugbrød. Pynt dernæst med peberfrugt, løg og friskost.
Ingredienser til mad 4 - den barmhjertige samaritaner:
Fyld:
1 stor og moden avocado, halveret og udstenet
½ spsk. citronsaft
Pynt:
1 mellemstor gulerod, skrællet og revet
2 spsk. friskhakket dild
urtesalt
friskkværnet peber
Fremgangsmåde til mad 4 - den barmhjertige samaritaner:
Fyld: Skær de to avocadodele i skiver på langs, hæld citronsaft på, og fordel skiverne på to stykker rugbrød.
Pynt: Pynt med gulerodsstrimler og dild, og drys med urtesalt og peber.
(Pssst – tjek flere smørrebrødsvarianter her.)