Smæskesteg

6
person(er)
120
Sværhedsgrad: 
Almindelig


Smæske [ˈsmεsgə] verb. -r, -de, -t
I uhæmmet eller overdreven grad hengive sig til eller være optaget af noget, typisk at spise eller drikke. Ingen jul uden smæskesteg.
 

Fars:

  • 2 finthakkede løg
  • 4 (2+2) fed hvidløg
  • 2 finthakkede gulerødder
  • 100 g. vegansk chorizopølse skåret i små stykker (kan købes i SuperBrugsen (Kbh: Nørrebrogade og Matthæusgade. Aarhus: Vesterbro Torv og Jægergårdsgade), i helsekostbutikker og online fx her og her.)
  • 100 g. hasselnødder
  • 2 dl (stærk) grøntsagsbouillon (uden mælk og mælkepulver)
  • 200 g. revet kartoffel
  • ½ dl rasp
  • salt og peber

Dej:

  • 3 dl hvedemel
  • 50 g. koldt vegansk smør (plantemargarine uden mælk)
  • 1 tsk salt
  • lidt citronsaft
  • cirka ½ dl kold plantemælk eller vand
  • Facon til smæskesvær (tofustykker i marinade)

(Gem gerne lidt af marinaden til at pensle smæskestegen med, efter den er bagt.)
 

Fremgangsmåde:

  1. Start med at lave facon, hvis du vil have smæskesvær. Du kan enten lave dine smæskesvær/facon helt færdig og drysse dem over din smæskesteg, når der en færdig (det er den sikreste måde, hvor du undgår at komme til at brænde dem på), eller du kan nøjes med at stege dine smæskesvær faste, men ikke sprøde, og så give dem det sidste i ovnen ovenpå smæskestegen (lidt mere besværligt, men det giver et autentisk udseende med smæskesvær, der hænger fast i stegen).
  2. Lav så dejen ved at køre mel, salt citronsaft og koldt vegansk smør i en foodprocessor til det netop er blandet til en grov rasp (alternativt kan du skære smørret i stykker, lægge det i melet i en skål og skære i det til det er blandet). Der må gerne være små stykker smør iblandt. Jo mindre du blander og rør i det jo bedre. Saml så dejen til en kugle med den kolde mælk. Ælt så lidt som muligt. Læg dejen i plastfolie og læg den på køl, mens du laver farsen.
  3. Rist hasselnødderne på en tør pande ved høj varme i et par minutter – de må ikke brænde. Læg hasselnødderne til side. Sauter løg, 2 fed hvidløg og gulerødder i lidt olie på panden ved middelhøj varme. Mens det står på varmen, kan du male de ristede hasselnødder til groft mel i en foodprocessor og hakke chorizopølsen.
  4. Når løgene er klare og gulerodsstykkerne er møre, lægger du blandingen til side og steger så chorizopølsen i lidt olie på panden. Tilsæt hasselnøddemelet efter et minut eller to ved middel til høj varme, og sluk så for varmen. Lad hasselnøddemelet og chorizopølsen stå på panden nogle minutter, mens den køler ned, og rør gerne rundt i det.
  5. Kog bouillonen (en terning i 2 dl vand er fint), riv kartoflerne, og bland så alle ingredienserne, du har forberedt til farsen i en skål (pres de to sidste fed hvidløg i). Slut af med rasp, rør godt rundt, og smag til med salt og peber. Hvis det ikke smager kraftigt nok nu, kommer det ikke til det, så hvis du synes, der mangler noget, er det nu, det skal i.
  6. Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud på et stykke bagepapir med lidt mel på begge sider af dejen. Du skal gerne få en rektangulær dejplade, der næsten når kanten af bagepladen (se billede nedenfor). Form så farsen midt på dejpladen og pak farsen ind i dej. Brug lidt vand til at samle enderne af dejen over farsen. Du kan glatte dejen ud ved at stryge på ujævnheder med våde fingre.
  7. Læg den faste men ikke sprøde facon på toppen, tryk let ned, så det sidder fast. Alternativt kan du bage smæskestegen uden facon og servere det som tilbehør i stedet (som forklaret i trin 1). Krydr med salt og bag så din smæskesteg ved 175º C  i cirka en halv time. Tag stegen ud af ovnen, pensl med facon-marinade og drys med salt. Server med traditionelt julemadstilbehør som kartofler og brun sovs – eller måske en vintersalat.

Tip:

Hvis du kan lide HP-sauce, passer det rigtig godt til smæskesteg, og så er det lettere at have med som veganer til traditionel juleaften end hjemmelavet brun sauce. Smæskestegen smager i øvrigt mindst lige så godt kold. Hvis du vil lave smæskestegen i forvejen, vil jeg anbefale, at du laver enkeltdelene og først samler og bager lige inden servering.

Forslag til tilbehør:
Rødvinssauce fra Månebarnet
Brun sovs fra Jens Drejer
Vintersalat med masseret grønkål
– Dampet grønt (fx broccoli og gulerødder)
– Kogte kartofler
– Bagt kartoffel
– Brunede kartofler (lavet på vegansk smør)
– Rødkål
– Rødbeder

Glædelig medfølende jul til alle dyrevenner ♥

(Er du mere til seitAND, kan du kigge her.)