Gluten- og sukkerfri hindbærtærte!
Bær i juletiden? Jo da! - Hindbær kan altid købes frosne :) en lækker og sød hindbærtærte, der ovenikøbet er fri for både sukker og gluten.
Bund (som med fordel kan laves et par dage i forvejen og fryses ned):
100 gram mandler (fx økologiske fra änglamark.)
8-10 friske dadler (..uden sten!)
2 spsk kikærtemel
1 tsk kanel
½ tsk fint havsalt
1-3 spsk vand
Fyld:
2 mellemstore pærer (ca. 300 gram)
200 gram frosne hindbær
½ dl vand
90 gram cashewnødder
2 spsk gærflager
2 spsk agavesirup
½ tsk vaniljekorn
½ tsk fint himalayasalt
evt. citronsaft
Pynt: 100 gram frosne eller friske hindbær
Læg mandlerne i blød natten over. Hæld vandet fra og dup dem tørre. Blend til de er finthakkede med en minihakker eller foodprocessor. Tilsæt dadler, kikærtemel, kanel og blend til massen er samlet og minder om en tør crumble-dej. Tilsæt salt og blend en smule mere. Hvis massen slet ikke vil samle sig, da tilsættes lidt vand.
Tag dejen ud på en smurt form og tryk den flad. Brug lang til på at få dejen helt op til kanterne. Jeg brugte et lille tærtefad på 25 diameter. Bag bunden nederst i ovnen - varmluft 185 grader - i ca. 15 minutter.
Lad bunden køle af i fryser eller køleskab.
Skræl pærerne og skær dem i tern. Kog pærer, hindbær, vand og sirup op i en kasserolle og lad simre i 5-10 minutter. Imens blendes cashewnødderne i en minihalkker, til små stykker. Det kan tage noget tid, men den behøver ikke bliver cremet, så ikke læg for mange kræfter i ;)
Når frugten har kogt, sies væden fra i et krus eller en skål. Blend frugten med nødderne til en ensartet masse og tilsæt gærflager, vaniljekorn, salt og evt. lidt citronsaft. Hvis cremen er for tyk, kan du tilsætten lidt af væden, ellers hældes den varme creme over bunden og pyntes med hindbær. Hvis de er frosne kan det være en fordel at få gjort med det samme - det køler massen lidt ned.
Stilles på køl i minimum en times tid. Servér som den er eller med en lækker vaniljesauce..