Hund og løber- Normalt er jeg meget forsigtig, når jeg cykler. Og der er et sted nede på havnen i min by, hvor der er meget trafik. Så der passer jeg altid ekstra meget på.

- Her lå skifteretten også. Og da jeg gik ud derfra efter at have indleveret mit testamente, så var jeg simpelthen så lettet, at jeg glemte cykelhjelm og alting. Jeg satte mig bare op og kørte afsted. Det var helt så jeg svævede, så stor en lettelse var det.

For Ida har dyrene altid været en central del af livet. Så at de skulle med i hendes testamente var helt naturligt.

- Jeg har altid haft dyr tæt på mig. Da jeg var barn havde vi sådan en lille farm, hvor vi havde alt fra høns til kaniner, og der brugte jeg rigtig meget tid sammen med dyrene.

- Hønsene var nok dem, som jeg var tættest på. Vi havde en dværghøne, som betød rigtig meget for mig. Der sagde jeg, at den lille røde høne var min. Den var så nuttet og kælehøns kan blive helt tamme. Så sagde jeg, at når den fik kyllinger, så skulle de ikke slagtes, og det blev de heller ikke. De fik lov til at leve hele livet, og jeg begravede dem faktisk derude. 

- Det gav mig virkelig et billede af, hvordan dyr er, når de levet et værdigt liv og får lov til at udfolde sig frit.

At redde dyr løber i familien
-Når vi stødte på dyr som ikke havde det godt, så tog vi dem ofte til os. Det var ikke altid jeg fik lov, men da jeg var teenager reddede jeg et marsvin som havde brug for et nyt hjem. Så forsøgte jeg at smugle det ind på mit værelse med bur og det hele, uden at blive opdaget af min far. Det lykkedes ikke helt, men marsvinet blev reddet og boede hos mig i mange år. 

-Vi fik også en gammel Schäferhund, der havde levet et liv som lænkehund. Jeg kan huske at min far sagde til min mor at hvis hun kunne gå hen og klappe ham, så kunne vi tage ham med. Det kunne hun så godt, og så kom han fra et liv i lænker til at han fik en masse plads at boltre sig på.

Hvad tænker du om dyrs forhold i landbruget i dag?
-Det er forfærdeligt at tænke på, hvordan de her dyr lever på så lidt plads. Det er jo de ting, som man ser i tv. Puha, alle de små kyllinger der står helt tæt og grise der er fikseret.

-Folk siger at de kender jo ikke til andet, men det synes jeg ikke er værdigt.
Gris i dyretransport

Medfølelsen skal række ind i fremtiden
-Fordi jeg holder af dyr, så har jeg valgt at betænke dem i mit testamente. Især dyreforsøg synes jeg er helt vildt. Jeg synes der bliver brugt rigtig mange dyr, som slet ikke er nødvendigt. Både til at teste kosmetik og ting som rygning. Der behøver man jo ikke at lave forsøg på for at vide er dårligt.

-Det kan man jo så være med til at gøre noget ved, og det vil jeg gerne.

Testamente er lettere end man tror
Mange tænker at det kan være besværligt at oprette et testamente, men det var ikke Idas oplevelse.

- Jeg ville gerne have det lavet i en fart. Det skulle bare være færdigt i går, så der var styr på det. Da jeg først startede var det faktisk let. Jeg fandt en advokat, der simpelthen var så dygtig. Der følte jeg mig virkelig tryg, og vi talte godt sammen. Han sendte mig så et udkast, som jeg havde nogle enkelte rettelser til, og så tog jeg det færdige dokument med til en notar på domhuset.

- Nu er det ordnet, og lettelsen over det er der jævnligt. Jeg ved at der er styr på det. Så jeg mærker den ro som det giver.

Idas opfordring: Få det gjort
- Lige nu kører der jo et program på tv, hvor folk kan se, hvad der sker, hvis man ikke har fået skrevet sin vilje ned. Det kan være folk, som er meget fjernt fra en, der ender med at få arven efter en. Så det er virkelig synd, hvis folk ikke får det ordnet. Det er jo heller ikke kun det økonomisk, det er også fx hvordan man evt. gerne vil have ordnet alt, når man skal herfra.