Tommy med sin hund-Der hvor jeg er vokset op i Sønderjylland var hele min familie bønder. Så jeg kom på deres husmandsstæder og klappede heste og grise, og alle de dyr som man dengang havde på en gård.

Fra en helt tidlig alder har jeg følt en tilknytning og en stor glæde ved at være sammen med dyr. I dag har jeg border collien Pluto. Han bliver så glad, når han kommer op i sofaen. Så ligger han der og kigger på mig, og skal bare nusses lidt. Måske løfter han lige selv hånden over, hvis man ikke har fanget det.

Det er bare en hjertelighed og nærvær som er fantastisk. Andre gange bliver det for meget, og så har han lyst til at komme ned. Han har jo også sin personlighed og ved, hvad han gerne vil. På den måde er der ikke noget påtaget ved et dyr. De accepterer alle som de er.

Tommy har altid brugt sin stemme til at tale dyrenes sag.

Jeg har heller aldrig kunnet lide, når folk skadede dyr. Så har jeg altid sagt noget for at stoppe det. Det har også være naturligt for mig at beskytte dem.

TÆNK HVIS DET VAR DIN EGEN HUND
- Senere fik jeg nogle flyveblade, der viste dyr som blev fanget i rævesakse for deres pels. Det var ovre østfra eller måske fra Canada. Tænk hvis ens egen hund skulle sidde sådan i en fælde for at blive til pels. Det er virkelig uhyggeligt.

Det blev startskuddet til mange års arbejde for at hjælpe dyr i nød.

VERDEN SKAL OPLYSES
- Når folk behandler dyr dårligt, så tror jeg det handler om ubetænksomhed og uvidenhed.

Jeg har rejst meget og i mange lande har jeg set at dyr bliver behandlet rigtig dårligt. Engang i Marokko købte jeg en hund fri, der var sat til at leve oppe på et tag. Jeg gav 5 kr for hunden. Men hende jeg købte den af sagde så, at det ikke var et problem og hun bare ville få en anden. Hun forstod simpelthen ikke at det var et problem, for hun havde ikke den empati.

Derfor tror jeg at det nytter rigtig meget at lave undervisning. Simpelthen at forklare børnene, hvad dyrene har brug for. At de også har familier og at de bare har andre ting de vil. Det tror jeg virkelig kan ændre noget.

PIONER I KAMPEN MOD BURÆG
Tommy har selv gået foran, når det handler om at fortælle verden, hvad dyr bliver udsat for.

For mange år siden lavede jeg en udsendelse på DR omkring burhøns. Det var dengang det stadig var normen med buræg alle steder. Faktisk var det på det tidspunkt en nyhed at man kunne få frilandsæg i Irma. Så verden var meget anderledes. Ellers var alt bare burhøns.

Heldigvis er tingene gået i en bedre retning, end jeg havde forestillet mig for 30 år siden. Dengang var der nærmest ingen steder at henvende sig, når man havde en sag om dyr. Så der sket meget siden dengang jeg startede.

Den udvikling vil Tommy fortsætte, for der er stadig meget at kæmpe for, når det gælder god dyrevelfærd.

HVAD FIK DIG TIL AT BETÆNKE DYRENE I DIT TESTAMENTE
- Det vigtigste er for mig at de penge jeg ikke selv får brugt, de skal gøre gavn. Hos Anima ved man, at de er i trygge hænder og at de bliver brugt godt. Det tvivler man slet ikke på.

Jeg tror I kan blive ved med at udvide i de lande, hvor der er behov for en stor indsats og at få alle med til at kæmpe for dyrene. For vi skal have både private, virksomheder og politikere til at se fordelene ved god dyrevelfærd.

TESTAMENTE ER IKKE SÅ SVÆRT
- Da jeg besluttede mig for at lave testamente, så ringede jeg bare til Anima. I kunne så hjælpe mig med navnet på en advokat. Så ringede jeg til ham og sagde, hvordan det skulle være. Men når man så har fået professionel hjælp, så ved man at tingene holder juridisk.

Så tænkte jeg sådan py-ha, det var dejligt at få det ordnet. Når det er gjort, så behøver man ikke at tænke mere på det.

Tiden stikker nok af fra nogle. Årene smutter afsted, og pludselig en dag så har man sagt noget for sidste gang. Så det handler om at få det gjort.